Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Chciałam zrobić coś złego czy to OCD? POCD

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
AgnieszkaM
Zarejestrowany Użytkownik

16 kwietnia 2025, o 13:19

Borys pisze:
31 marca 2025, o 11:17
AgnieszkaM pisze:
28 marca 2025, o 14:48
Borys pisze:
14 marca 2025, o 11:37
dzisiaj ChatGPT odpisał mi, że patrzenie na miejsca intymne w sposób seksualny na dziecko jest czymś bardzo złym. Mowa o około rocznym dziecku. Przestraszyłem się bardzo. Już przed narodzinami córeczki bałem się, że będę miał lęk przed molestowaniem. Ogólnie unikam kontaktu z dzieckiem
Wydaje mi się, że Chat GPT nie jest wiarygodnym źródłem informacji. I korzystanie z niego w nerwicy to zły pomysł. Dokładnie tak samo jak googlowanie. Też mam nerwicę, też temat POCD do mnie wraca co jakiś czas. Myśli, odczucia itp. Jakbys miał intencje coś robić to bys to planował, a nie bał się. To że wykonujesz czynności higieniczne przy córce i nagle myśl w trakcie czy ja to robię z dobrą intencją czy seksualna? Pedofil robi pewne rzeczy z premedytacją, bo chce. Ty chcesz zadbać o higienę córki. Ja jak malowałam zły czas to poszła do psychologa, wszystko mu powiedziałam i powiedział że nie widzi u mnie żadnych skłonności ani kazirodczych ani pedofilii. Ot co. Masz córkę, zapewne zanim się urodziła spotkałeś się z kobietami, a nie siedziałeś na ławce przed placem zabaw? To wszystko to iluzja ;)
Tylko jak z tego wyjść, już kilka miesięcy w tym tkwie? Zero poprawy, a nawet ostatnio się pogorszyło. Wczoraj było tak, że miałem myśl, że już mam dosyć i chyba faktycznie zmolestuje dziecko swoje. Po chwili dotknąłem stopą zabawki(takiej kostki edukacyjnej), którą przesunęło dziecko upadając na podłogę chyba pupą. Od razu myśl, że coś złego zrobiłem.
Te niby chęci to są impulsy w nerwicy. To znaczy że napięcie jest bardzo duże. To jest dokładnie tak samo jak ktoś ma obawy, że wbije komuś nóż albo wyskoczy z okna i ma wrażenie, że nie wytrzyma, że mu się to podoba, że chce to zrobić. Ale np. bierze noz i trzyma albo chodzi po pokoju w którym siedzie "ofiarą" żeby sprawdzić czy on dalej ma kontrolę.
ODPOWIEDZ