Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Bezsennosc

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Fiolek
Zarejestrowany Użytkownik

17 lutego 2019, o 08:14

Biorę 50 mg asertin 23 dzień. Nie mogę spać wybudzam się z lekiem. Biorę senzop. Czy może macie jakieś pomysły na dobry lek?
nna

17 lutego 2019, o 09:44

Ja brałam lerivon wieczorem a później przed snem sedam, czasem pomagała ta kombinacja ale nie zawsze.
Fiolek

17 lutego 2019, o 09:52

Fiolek pisze:
Biorę 50 mg asertin 13dzień. Nie mogę spać wybudzam się z lekiem. Biorę senzop. Czy może macie jakieś pomysły na dobry lek?
Awatar użytkownika
Nerwowy
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

17 lutego 2019, o 09:55

Fiolek pisze:
Biorę 50 mg asertin 23 dzień. Nie mogę spać wybudzam się z lekiem. Biorę senzop. Czy może macie jakieś pomysły na dobry lek?
Nie znam twojej sytuacji i każdy jest inny. Z mojego doświadczenia:

Biorę także Asertin 50, choć jak to psychiatra ciągle namawia mnie do zwiększenia dawki x2, bo niby to jest minimum, które wcale nie musi działać. Bierzesz tą dawkę dość, krótko czasami efekty są po 6-8 tygodniach.

Sam problemy ze snem miałem na samym początku gdy to się zaczęło. Obecnie zasypiam normalnie, ale niestety tak jak ty po przebudzeniu mam czasami lęk i dziwne napięcie. Staraj się to olać. U mnie początki były trudne - budziłem się o 5-6 i myślałem nad tym. Najlepiej nie zmuszać się do snu w takiej sytuacji i po prostu zacząć działać. Poczytać coś, zrobić coś zajmującego, etc. Najgorsze co można zrobić to leżeć i w tym trwać. Nie rób tego błędu to powinno być lepiej :)

Teraz mimo, że mam nadal lęki są od czasu do czasu. Czym później zanikają, by wieczorem całkiem zapomnieć o nich. Nie jestem oczywiście wyleczony i mam gorsze dni i nawroty, ale jest o wiele lepiej niż było.

Często o tym piszę tutaj - warto czytać książki o nerwicy. Mi sporo dały wiary, nadziei i przede wszystkim wiedzy.

1. Weekes Claire ‚Kompletna samopomoc dla twoich nerwów’
2. Baker Roger ‚Strach i paniczny lęk: mity a rzeczywistość’
3. Bemis Judith, Barrada Amr ‚Oswoić lęk. Jak sobie poradzić z niepokojem i napadami paniki?’
4. Grzegorz Szaffer, 'Pokonałem nerwicę. Historia mojego zmagania'
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” Albert Einstein.

“Nie mogę się lękać. Strach zabija umysł. Strach jest małą śmiercią, która niesie ze sobą całkowite unicestwienie. Stawię mu czoło. Pozwolę, aby zalał mnie i przelał się przeze mnie, a kiedy odpłynie, obrócę oko swej jaźni i spojrzę na jego drogę. Tam, gdzie przeszedł strach, nie będzie już nic. Zostanę tylko ja.” Frank Herbert, Diuna
Awatar użytkownika
Solkan36

17 lutego 2019, o 12:18

Na początek przed snem min godzinę odłóż telefon, komputer itp. Następnie staraj się przynajmniej raz dziennie najlepiej przed snem zrekasować się, muzyka medytacji trening relaksacyjny coś w tym stylu. Możesz sobie kupić mate z kolcami (wystarczy wpisać w allegro podobnie i wyskoczą) fajnie odpręża mięśnie i relaksuje. Jednak trzeba być w tym systematycznym przez 2_3 tyg.
Jeżeli natomiast chodzi o wybudzanie nad ranem to najlepszym lekarstwem jest powiedzieć siebie głośno że to tylko lęk, przekręcić się na drugi bok i spróbować zasnąć. Można spróbować ćwiczenia oddechowego 4-7-8 czasami potrafi zdziałać cuda.
Face Your Fear And Live Your Dream ;witajka
ODPOWIEDZ