Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Tutaj natomiast zadać możemy ogólne pytanie związane z lekami.
Być może martwisz się uzależnieniem, zastanawiasz się czy warto je brać itp.
To właśnie możesz wyrazić tutaj.
-
nadzieja1234
- Zarejestrowany Użytkownik
25 czerwca 2019, o 19:32
Hej Wszystkim
Ponieważ za tydzień jadę na wakacje a biorę leki z grupy SSRI a konkretnie lek Elicea, mam takie jedno pytanie

czy ktoś z was wie czy wypicie jedno bądź 2 drinków jest kategorycznie zabronione ?

wiem ze nie powinno się pic ale to jednak wakacje i czytałam ze wcale nie wykazano specjalnej reakcji tych leków z alkoholem dlatego tez chce zasięgnąć waszego być może doświadczenia w tej sprawie ?

Życie jest darem i to od nas zależy jak je poprowadzimy
-
Trout
- Odważny i aktywny forumowicz
28 czerwca 2019, o 12:45
Pisałaś że jest lepiej A teraz się nakręcasz czy można pić czy nie

trochę non sens.... Ja miałem ochotę to sie napilem nie czytając neta czy ulotek. I co żyje żyje? A biorę ssri lamotrygine i fluanxol i żyje.
-
nadzieja1234
28 czerwca 2019, o 13:20
Trout pisze: ↑28 czerwca 2019, o 12:45
Pisałaś że jest lepiej A teraz się nakręcasz czy można pić czy nie

trochę non sens.... Ja miałem ochotę to sie napilem nie czytając neta czy ulotek. I co żyje żyje? A biorę ssri lamotrygine i fluanxol i żyje.

nakręcam ? To już zapytać nie można bo to tez nakręcanie ? Matko .... troche To przerażajace

czuje się dobrze nadal
Jakbym napisała ze ojej czy jak się napije to zemdleje boje się ze tak ... to by było nakręcanie
Trochę dystansu bo widzę ze tu dużo negatywnych emocji a ja tylko chciałam zapytać o opinie czy mogę się bawić z innymi i napić trochę

i dla każdego kto to czyta i ma podobna wątpliwość to podpowiem ze niektóre teraz leki nie wchodzą w interakcje a alkoholem i można spokojnie się bawić

pytałam psychiatry mojej

-
usunietenaprosbe
- Gość
28 czerwca 2019, o 14:15
Nie jest to wskazane, ale mysle, że jak rano bierzesz leki to spokojnie troche możesz wieczorem wypić, tylko wiedz, że to może spowodować szybsze upojenie, ja z własnego doświadczenia wiem, że 3 piwka na lekach umią bardzo szybko upoić

a 1 piwko jak wypije to nie wiem czy to juz alkohol działa czy dalej dd hah

-
nadzieja1234
28 czerwca 2019, o 15:02
SCIBEK849 pisze: ↑28 czerwca 2019, o 14:15
Nie jest to wskazane, ale mysle, że jak rano bierzesz leki to spokojnie troche możesz wieczorem wypić, tylko wiedz, że to może spowodować szybsze upojenie, ja z własnego doświadczenia wiem, że 3 piwka na lekach umią bardzo szybko upoić

a 1 piwko jak wypije to nie wiem czy to juz alkohol działa czy dalej dd hah
Haha rozumiem

w sumie można powiedzieć ze ludzie stają się ekonomiczni w tych stanach jeżeli chodzi o alkohol

Bardziej myślałam tu o jednym czy dwóch drinkach

jadę na wakacje szkoda by było nie usiąść w barze na plazy z drinkiem dlatego chciałam zaczerpnąć wiedzy od tych co już doświadczyli tego :p
-
karinax3
1 lipca 2019, o 11:26
Może i nic się nie stanie ,ale nie warto ryzykować te dwa drinki można wypić ,więcej alkoholu przy lekach grozi zapaścią
-
raito_
7 lipca 2019, o 20:02
Tak sobie podbije zeby cos wyjasnic na moim przykladzie: wszystko zalezy od tego, jaki lek i z jakiej grupy substancji. W przypadku ssri pilem niewyobrazalne ilosci piwa, wodki i innych alkoholi. Ze zdrowiem nic nam sie nie stanie w tym sensie, ze jakas depresja ukladu oddechowego i nagla smierc. Przede wszystkim gorsze samopoczucie na drugi dzien (ale nawet niektorzy co nie biora lekow nie przezywaja kaca zbyt lagodnie), no i przy regularnym piciu duzych ilosci zaburzony efekt terapeutyczny.
W przypadku piwa czy drinka raz na dluzszy odstep czasu mozna. Alkohol po prostu zadziala mocniej i byc moze wzmocni tez dzialanie leku. SSRI jest dosyc bezpieczna grupa lekow w tym przypadku, gorzej z takimi benzodiazepinami.
-
nadzieja1234
9 lipca 2019, o 17:13
raito_ pisze: ↑7 lipca 2019, o 20:02
Tak sobie podbije zeby cos wyjasnic na moim przykladzie: wszystko zalezy od tego, jaki lek i z jakiej grupy substancji. W przypadku ssri pilem niewyobrazalne ilosci piwa, wodki i innych alkoholi. Ze zdrowiem nic nam sie nie stanie w tym sensie, ze jakas depresja ukladu oddechowego i nagla smierc. Przede wszystkim gorsze samopoczucie na drugi dzien (ale nawet niektorzy co nie biora lekow nie przezywaja kaca zbyt lagodnie), no i przy regularnym piciu duzych ilosci zaburzony efekt terapeutyczny.
W przypadku piwa czy drinka raz na dluzszy odstep czasu mozna. Alkohol po prostu zadziala mocniej i byc moze wzmocni tez dzialanie leku. SSRI jest dosyc bezpieczna grupa lekow w tym przypadku, gorzej z takimi benzodiazepinami.
Mi mega nasila DD alkohol, tak ze czuje się fatalnie przez kolejny cały dzien