Ponieważ za tydzień jadę na wakacje a biorę leki z grupy SSRI a konkretnie lek Elicea, mam takie jedno pytanie
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Alkohol i leki
-
nadzieja1234
- Zarejestrowany Użytkownik
Hej Wszystkim
Ponieważ za tydzień jadę na wakacje a biorę leki z grupy SSRI a konkretnie lek Elicea, mam takie jedno pytanie
czy ktoś z was wie czy wypicie jedno bądź 2 drinków jest kategorycznie zabronione ?
wiem ze nie powinno się pic ale to jednak wakacje i czytałam ze wcale nie wykazano specjalnej reakcji tych leków z alkoholem dlatego tez chce zasięgnąć waszego być może doświadczenia w tej sprawie ? 
Życie jest darem i to od nas zależy jak je poprowadzimy
-
nadzieja1234
Jakbym napisała ze ojej czy jak się napije to zemdleje boje się ze tak ... to by było nakręcanie
Trochę dystansu bo widzę ze tu dużo negatywnych emocji a ja tylko chciałam zapytać o opinie czy mogę się bawić z innymi i napić trochę
-
usunietenaprosbe
- Gość
Nie jest to wskazane, ale mysle, że jak rano bierzesz leki to spokojnie troche możesz wieczorem wypić, tylko wiedz, że to może spowodować szybsze upojenie, ja z własnego doświadczenia wiem, że 3 piwka na lekach umią bardzo szybko upoić
a 1 piwko jak wypije to nie wiem czy to juz alkohol działa czy dalej dd hah 
-
nadzieja1234
Haha rozumiemSCIBEK849 pisze: ↑28 czerwca 2019, o 14:15Nie jest to wskazane, ale mysle, że jak rano bierzesz leki to spokojnie troche możesz wieczorem wypić, tylko wiedz, że to może spowodować szybsze upojenie, ja z własnego doświadczenia wiem, że 3 piwka na lekach umią bardzo szybko upoića 1 piwko jak wypije to nie wiem czy to juz alkohol działa czy dalej dd hah
![]()
- raito_
Tak sobie podbije zeby cos wyjasnic na moim przykladzie: wszystko zalezy od tego, jaki lek i z jakiej grupy substancji. W przypadku ssri pilem niewyobrazalne ilosci piwa, wodki i innych alkoholi. Ze zdrowiem nic nam sie nie stanie w tym sensie, ze jakas depresja ukladu oddechowego i nagla smierc. Przede wszystkim gorsze samopoczucie na drugi dzien (ale nawet niektorzy co nie biora lekow nie przezywaja kaca zbyt lagodnie), no i przy regularnym piciu duzych ilosci zaburzony efekt terapeutyczny.
W przypadku piwa czy drinka raz na dluzszy odstep czasu mozna. Alkohol po prostu zadziala mocniej i byc moze wzmocni tez dzialanie leku. SSRI jest dosyc bezpieczna grupa lekow w tym przypadku, gorzej z takimi benzodiazepinami.
W przypadku piwa czy drinka raz na dluzszy odstep czasu mozna. Alkohol po prostu zadziala mocniej i byc moze wzmocni tez dzialanie leku. SSRI jest dosyc bezpieczna grupa lekow w tym przypadku, gorzej z takimi benzodiazepinami.
-
nadzieja1234
Mi mega nasila DD alkohol, tak ze czuje się fatalnie przez kolejny cały dzienraito_ pisze: ↑7 lipca 2019, o 20:02Tak sobie podbije zeby cos wyjasnic na moim przykladzie: wszystko zalezy od tego, jaki lek i z jakiej grupy substancji. W przypadku ssri pilem niewyobrazalne ilosci piwa, wodki i innych alkoholi. Ze zdrowiem nic nam sie nie stanie w tym sensie, ze jakas depresja ukladu oddechowego i nagla smierc. Przede wszystkim gorsze samopoczucie na drugi dzien (ale nawet niektorzy co nie biora lekow nie przezywaja kaca zbyt lagodnie), no i przy regularnym piciu duzych ilosci zaburzony efekt terapeutyczny.