Jako że dostałem w ostatnim czasie wiele pytań o naturę konferencji które organizują co niedzielę i o których informuje w tym temacie: integracja-skype-t5307.html to postanowiłem opisać strukturę tych spotkań jak i zapoczątkować spis który mam zamiar prowadzić. Przedstawię to na zasadzie FAQ ( najczęściej zadawanych pytań ).
1. Dlaczego w ogóle je organizuje?
Organizuje je po to by wprowadzić większy poziom integracji oraz wsparcia w naszej społeczności. Jednak czym innym jest pisanie ze sobą, a czym innym jest rozmawianie w czasie rzeczywistym. Dodatkowo jest to świetna praktyka dla nas wszystkich w wysławianiu się, przemówieniach jak i prezentowaniu. To praktyczna metoda przełamywania się i działa wręcz terapeutycznie. Zauważyłem to sam po sobie jak i po uczestnikach że te osoby które regularnie pojawiają się na tych konferencjach z konferencji na konferencje zabierają więcej głosu co przekłada się na ich rozwój osobisty. A to z kolei w wypadku gdy zaburzenie tłamsi pewność siebie i poczucie własnej wartości, działa bardzo pozytywnie i pozwala zbudować sobie silną podstawę oraz obycie społeczne, co każdy z nas automatycznie przełoży na swoje własne indywidualne życie.
2. Kiedy one są i ile trwają?
Odbywają się one w każdą niedzielę, ponieważ w niedzielę akurat mam również dyżur więc pomyślałem że wkomponuje mi się to idealnie jako dyżurowy finał.

3. Jak to wyglądało?
Do tej pory, te spotkania wyglądały tak że tworzyłem grupową konwersacje na skypie i pytałem poszczególne osoby czy mają jakieś pytania. Zazwyczaj były pytania odnośnie zaburzenia więc odpowiadał na nie każdy kto miał coś w danej sprawie do powiedzenia po kolei. Plusem tego było to że osoby się udzielały, minusem było tego to że czasami konwersacje przechodziły na bardzo luźne tory i osoba która chciała uzyskać odpowiedź na dane pytanie, w efekcie jej nie uzyskała. Dodatkowo, każdy uczestnik jest na innym etapie w odburzaniu, niektóre osoby już z tego kompletnie powychodziły, niektóre są na końcówce, a niektóre w połowie lub na początku i wolałyby porozmawiać na inne tematy niż tylko zaburzenia. Dlatego też postanowiłem wprowadzić pewne zmiany które mam nadzieje że zadowolą wszystkie strony ( wiem, rzadko to możliwe ale w tym wypadku wydaje mi się że to możliwe

4. Jak to będzie wyglądać?
Teraz jednak po ostatniej konferencji w której wyszła mi prezentacja na temat "jak wyjść z iluzji", zobaczyłem że to ma fajną strukturę. Więc od przyszłej niedzieli te konferencje będą miały następujący przebieg: Daję 15 minut ( tzw. kwadrans akademicki ) wszystkim spóźnialskim którzy nie pojawią się o godzinie 18 na konferencji. Po tym czasie rozpoczynam prezentację na dany temat, (prezentacja nie będzie graficzna, będzie czysto audio, nazywam ją prezentacją ponieważ rozpiszę sobie w punktach jakie rzeczy chcę poruszyć w danym temacie by uwzględnić wszystko to co chcę w niej przekazać, prezentacje będą przezemnie nagrywane i udostępnianie na naszym kanale YouTube: https://www.youtube.com/dashboard?o=U spis tematów prezentacji zostanie opisany w odzielnym temacie odnośnie samej rozpiski prezentacji ), będzie ona trwała do 45 minut. Po prezentacji w kolejnej godzinie będzie można zadawać odnośnie niej pytania oraz udzielać się w temacie, wyrażać swoje zdanie lub dzielić się własnymi spostrzeżeniami/obserwacjami/taktykami etc ( czyli tak jak to było do tej pory, tyle że teraz będzie to ukierunkowane ). Następnie będzie to luźna rozmowa na jakikolwiek temat tylko będziecie chcieli.
W ten sposób wszyscy powinni być zadowoleni, bo osoby które chcą o czymś się dowiedzieć, się dowiedzą a osoby które chcą luźno pogadać również będą mogły sobie luźno pogadać. Myślę że w ten sposób przebieg samej konferencji wnosi wartość i ma sens dla wszystkich. Jeśli jednak by tak nie było to wszelkie sugestie/uwagi bądź komentarze są mile widziane poniżej.

5. Jak mogę do niej dołączyć/gdzie się zapisać?
Jeżeli chcesz wziąść udział w konferencji, napisz proszę w tym temacie: integracja-skype-t5307.html że jesteś chętny/na. W profilu mam profil skype'a więc śmiało mnie dodaj i dalej już Cię pokieruję na grupową konferencje o godzinie 18.

6. Czy muszę się udzielać na konferencji czy mogę tylko słuchać?
Nie ma żadnego obowiązku udzielania się głosowo w konferencji jeśli nie czujesz się na siłach/ nie masz ochoty. To kompletnie zależy od Ciebie, nie ma żadnych przymusów. Ja Ci tylko daję możliwość praktyki zwiększania pewności siebie/poczucia własnej wartości jak i po prostu obycia się socjalnie. Mnie osobiście to wiele dało i nadal daje bo wszystko to super praktyka i do tego ogromna frajda poznawać nowe osoby, poznawać nowe mikro-światy które mnie wiele uczą. Dlatego dziękuje wszystkim którzy byli do tej pory i stale wpadają na te konferencje bo to świetna nauka dla mnie jak i sama integracja w sobie jest po prostu fajna. Tworzenie społeczności ma to do siebie że można wzajemnie na siebie liczyć i to chyba największe piękno socjalizacji.

To tyle odnośnie samej organizacji, w kolejnym temacie zrobię rozpiskę tematów jak i omówię typy konferencji które chcę wprowadzić.
P.S. Nie są to webinary, są to nadal konferencje ale z prezentacją na wstępie.