Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Wyobrażenie, doszukiwanie się

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
alonE
Zarejestrowany Użytkownik

14 marca 2015, o 23:10

Witam, czy jest to objaw nerwicy? tutaj opiszę:
Cały czas wyszukuje czy nie mam jakiś halucynacji np. gdy widzę wieczorem krzak odrazu myślę że to człowiek z daleka ale jak sie przyjrzę to jest ok i ogólnie idę przez miasto i muszę na wszystko patrzeć i wyszukać się czy nie mam halucynacji.. jest to strasznie męczące... jest to objaw nerwicy czy inne zaburzenia?
Jak z tym objawem walczyć? Bo prawda jest taka ze chce sie nie wiadomo co zrobic gdy musisz patrzec na wszystko co wydaje ci sie dziwne niby
whyisthat

14 marca 2015, o 23:13

Jest to jak najbardziej objaw nerwicy, moim zdaniem każdy nerwicowiec to od czasu do czasu ma. Równie dobrze możesz sobie wkręcać czy coś usłyszałeś czy się przesłyszałeś itp nerwicowcy robią z przesłyszen się i przywidzeń wielkie halo a to jest coś zupełnie normalnego ( tak mówiła moja psycholog-psychiatra)

więc tak, to objaw nerwicy- doszukiwanie się ;D ja się już z tego smieje bo nie analizuje tego bo olalem to, zaakceptowalem, ale nadal gdy mam gorszy okres to czasem się łapę na tą wkrętkę i się doszukuje, np wczoraj na tapecie na kompie widzialem na kamieniach tak jakby twarze * wyryte w kamieniach i az wylczylem tą tapete) byc moze celowo jest na tym klifie tych kamieniach coś w kształcie twarzy ( tak jak na obrazkach typu - znajdz ukryte twarze etc.)

Ale najwazniejsze to zebys sie nie wkręcał bo tak czy siak nic nie zobaczysz, czy sie bedziesz doszkiwal czy nie i mowie ci to ja , czlowiek ktory newice juz zna od 9 lat :)
Reap what you sow!
alonE

14 marca 2015, o 23:15

Dzięki, no powiem Ci, że pisze dlatego że się przeraziłem bo od kilku dni takie coś mam a jak do tego dojdzie przy tym wielkie wyobrażanie w naszych myślach to mieszanka wybuchowa :roll:
whyisthat

14 marca 2015, o 23:17

Poza tym dziwne widzenie ( np ostrzejsze albo niewyrazne) to tez objaw nerwicy, w ogole wszystkie zmysly moga byc wyczulone ( odwrotnie jest chyba w depresji )np mozna slyszec cos glosniej minimalnie ale to jest naturalna normalna reakcja organizmu gdy trwa on w stanie lękowym czyli nerwicy :)

wszelakie stany dziwności akceptuj, to tzw. derealizacja bo skupianie sie na tym nie ma sensu. same miną
Reap what you sow!
alonE

14 marca 2015, o 23:19

Ok dzięki wielkie, trochę mnie uspokoiłeś. ;)
ODPOWIEDZ