Ogłoszenia
➤ Pierwszy raz z zaburzeniem? >>>> Mechanizm zaburzeń
➤ Jeżeli szukasz Wiktora, to wejdź na stronę - emocjobranie.pl
➤ Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Strach przed schizofrenią

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
Aimflow
Nowy Użytkownik

23 czerwca 2026, o 08:54

Witam serdecznie,

Nie jestem pewien czy piszę w dobrym dziale, ale chyba wszystko na to wskazuje- przynajmniej tak twierdzą lekarze ( byłem już u wielu xd)
Generalnie boje się zachorowania na schizofrenie. Miałem już podobny epizod parę lat do tyłu ( jak miałem 31 lat- teraz mam 35), ale teraz objawy są o wiele silniejsze i utrzymują się dłużej.
Oczywiście lista chorób których się bałem jest o wiele większa, ale nigdy aż tak nie wpływało to na moje codzienne funkcjonowanie.
Problem wygląda tak że totalnie głupia myśl ( oczywiście o zabarwieniu podobnym do schizofrenii) pojawia się w głowie ( np: ,,reklama na mnie patrzy" czy ,, a jak w toalecie są kamery?") wywołuje ona potężny strach, na zasadzie ,, przecież tak pomyślałaby osoba ze schizofrenią"----> pojawia się lęk+ myśl już nie chce zniknąć z głowy, tylko dezorganizuje mi cały dzień. Zaczynam się czuć źle ( ciężej się myśli, takie uczucie otępienia). Przez to przestałem robić wiele rzeczy które sprawiały mi przyjemność.
Mam wrażenie że to są jej początki przez te objawy, bo wczesniej nie miałem takich myśli.

W ciągu dnia mam godziny ,,dobre" , najczęściej po godzinie 12, a najgorzej jest wieczorem.

Ktoś miał podobnie? Jeżeli tak to ile u niego to trwało i jak sobie poradził?

Pozdrawiam Serdecznie
ODPOWIEDZ