Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

NAPIĘCIE UMYSŁOWE

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
JOker111
Świeżak na forum

22 lipca 2016, o 11:38

Witam

Jestem nowy na forum. Od jakiegoś roku walcze z nerwicą i mam już duzo sukcesów. Pokonałem trochę swoich ograniczeń ale mimo to wciąż dolega mi napięcie w umyśle. Od pól roku praktykuje różne techniki czy to oddechowe, medytacje oraz treninigi relaksacyjne Jacobsona czy autogenne itd. i po wykonaniu tych ćwiczen dalej jestem bardzo spięty a moje napiecię utrzymuje się. Podpowiedzcie mi, może znacie inne sposoby by na chodź chwile pozbycie się tego.
kucyki46
Gość

23 lipca 2016, o 07:54

Cześć kolego, witaj na forum. Wszystkie środki które wymieniasz pomagają, ale to jedynie środki dorażne :) Podstawową kwestią w zaburzeniach nerwowych czy depresyjnych i nawet całą resztą jest akceptacja. https://youtu.be/12Emrqpw42Y To jest najważniejsze nagranie. Jak odkryjesz i przyjmiesz prawdę o sobie, poczujesz ulgę. Powiesz sobie że nie jesteś robotem np ;) Że masz duże ciśnienie by przeżyć jak najwięcej i może dlatego brak Ci wystarczająco skupienia by przeżyć dobrze 1. dzień. Że nie masz czasu usiąść spokojnie godzinę na słońcu i powciągać witaminek. Że masz ograniczony wpływ na swój los. Że tak się starasz być wystarczająco dobrym, bo np inni tego wymagają, ale ogrom energii jaki to Ci zabiera nie jest tego warte. Wtedy wyluzujesz ;)
JOker111
Świeżak na forum

28 lipca 2016, o 14:55

Dzięki za odpowiedź. Zobaczyłem ten filmik i troszke mi ulrzyło. Praktykuje też mongolski masaż Chua ka który też mi pomaga ale wciąz to czuje, jakby ktoś ścisną mi mózg pięścią.
ODPOWIEDZ