Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Mam do Was pare pytań :)

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Krystian S
Zarejestrowany Użytkownik

22 maja 2016, o 18:52

Siemanko

Mam do was pare pytań odnośnie mojej nerwicy :)

1.

Od około 8 lat działam sobie jako dj, pierwsze lata dawało mi to frajde, szlifowalem technike, kazdy wolny czas spędzałem wlasnie w moim małym kąciku djskim, ale ostatnio lata byly coraz gorsze, coraz mniej frajdy a tylko presja i coraz wieksza chec osiagniecia sukcesu co przekladalo sie na stres, kiedy już zacząłem odnosić w tym roku sukcesy coraz wiecej wygranych konkursów i koncertów az do momentu gdy dostalem ataku ( miesiac temu) no i czar prysl:/ od tamtego czasu mialem moze pare godzin motywacji do działania a tak komputer i sprzet leza zakurzone i nie używane, i teraz pytanie do Was, czy ja poprostu straciłem do tego serce czy to nerwica zabiera mi to co było dla mnie ważne?

2.
Przez ten miesiac mam już duże postępy w odburzaniu, normalnie funkcjonuje coraz lepszy humor itd. Lecz ataki męczą mnie codziennie, dretwienie rąk, otlumienie, gula w gardle, suchość w ustach itd. Wiem jak mam postępować akceptuje to i mija, ale staje się to męczące, jestem osoba bardzo wrażliwą o szybko sie stresuje czy to może byc powodem tak czestch ataków? Czy po prostu na wyleczenie potrzeba czasu i objawy odpuszcza?

3.

Codziennie rano budzę się zły i w złym humorze, cały spocony, i po prostu nie mam siły na nic ale przełamuje sie i wstaje! Czy wy tez tak macie? Jak sobie z tym radzicie?

4.

Zaczynam ukladac sobie wszystko w głowie i stwierdziłem ze moja praca tylko mnie stresuje i nie daje mi satysfakcji, dlatego chciałem zmienic na kierowce bo bardzo lubie jezdzic, tylko teraz pytanie czy z moimi objawami to sie uda, juz dlugo bo jakies 2 lata nie miałem problemu ze wzrokiem ( plamki i snieg przed oczami) a co jesli zlapie mnie taki atak za kierownicą? Jest tu jakis kierowca z takim problemem?:)

5.

W listopadzie urodzi mi sie dziecko :) i bardzo chciałbym się do tego czasu obdurzyć, ale co jeśli mi sie nie uda ? I tu kieruje pytanie do ludzi którzy maja i dzieci i nerwice, jak sobie radzicie? :)

Dobra to by było na tyle ;) mam nadzieje ze chociaz ktos znajdzie czas aby mi pomóc:)

Pozdrawiam!
helpmi

22 maja 2016, o 19:04

Odpowiedz jest generalnie prosta - stres cie zezarl i odebral radosc z pracy. Pytanie wiec brzmi czy warto zyc stresem o najlepsze wyniki i sukcesy? Czy nie mozna sie cieszyc takze z mniejszych osiagniec a nie nadwyrezac zdrowia emocjonalnego?
Odburzanie to proces i sa to takze zmiany spostrzegania problemow i zycia, wiec na calkowite dojscie do siebie zwykle trzeba sporo czasu, cierpliwosci i myslenia.
Moim zdaniem praca nie musi byc niczemu winna ale robienie w niej presji juz tak.
Awatar użytkownika
schanis22

22 maja 2016, o 19:33

Witaj na forum Krystian S . odpowiem Ci na pytania .
1. Nerwica atakuje najważniejsze wartości u Ciebie to może być praca . Nie koniecznie musisz ją zmieniać zamień podejście do niej .
2. Tak na wyjście z zaburzenia trzeba czasu to jest proces i objawy mijają .
3. Rano nerwica męczy najbardziej bo mózg wie że cały dzień przed nami , ja sobie radzę tak że robię swoje .
4. Nerwica w niczym nie ogranicza .
5. Ja mam córkę , pamiętaj że Twojej nerwicy nikt nie widzi to wszytko dzieje się w Twojej głowie .
W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .
Krystian S

23 maja 2016, o 08:52

Dziękuję za odpowiedzi :) cenne rady, a szczególnie o porankach:)

-- 23 maja 2016, o 08:52 --
A co do tematu pracy, to nie daje mi ona satysfakcji przez pare osób, które mnie denerwuja, kiedys sobie razem z nimi zartowalem ale od jakiegos czasu te zarty juz mnie denerwuja i przez to przychodza objawy :/
ODPOWIEDZ