Ogłoszenia
➤ Pierwszy raz z zaburzeniem? >>>> Mechanizm zaburzeń
➤ Jeżeli szukasz Wiktora, to wejdź na stronę - emocjobranie.pl
➤ Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Dziwne myśli

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Karako
Zarejestrowany Użytkownik

26 maja 2025, o 11:20

Hej wszystkim. Kilkanaście lat leczę się na nerwicę. Zazwyczaj stwierdzane mam zaburzenia lękowe, choć ostatnio psychoterapeuta powiedział, że to raczej zaburzenia obsesyjno kompulsywne bez kompulsji. Dwa razy zdarzyło mi się w ciągu ostatnich 2 tygodni mieć dziwne impulsy myślowe? O ile istnieje taki termin. Miałem zawsze myśli natrętne typu, że komuś cos zrobię lub sobie coś zrobię, ale z czasem minęły i przestałem się ich bać. Teraz z powodu lęku nie mam apetytu ale mówię sobie, że trzeba coś zjeść, chociaż troszkę i myśl "nie zjesz" jakby ta myśl chciała mi zaszkodzić. Dziwne. Ostatnio przed wizytą u psychoterapeuty zaparkowałem samochód, odpaliłem papierosa i myśl " jesteś głupi, nie dasz rady" - te myśli przyprawiły mnie o niezły napad lęku. Ostatnio też miałem jakbys dialog myśli jakby w głowie, co mnie przeraziło. Nie słyszę żadnych glosow, nie mam żadnych omamów - choć teraz znów lęk, że może nie wiem że je mam?
Nie rozumiem jak myśl może być zdaniem? Jakby ktoś zły kierował do mnie jakaś myśl, choć w sumie sam nie wiem jak to określić. Nie umiem logicznie tego wytłumaczyć. Bardzo boje się że będę chory psychicznie. .... Czy miał ktoś podobnie? Że myśl była zdaniem jakimś a nie "boje się, że " , " a co jeśli" (takie myśli też mam). Z góry dzięki za odpowiedź.
magdatsk
Nowy Użytkownik

26 maja 2025, o 15:26

W OCD te myśli mogą przybierać tak naprawdę każdą formę, mogą to być rozkazy, stwierdzenia, pytania. Koniecznie przejrzyj nagrania chłopaków o natrętnych myślach, rozjaśnią Ci dużo.
Karako

26 maja 2025, o 16:04

Dzięki za odpowiedź. Dodatkowo doszły mi okropne problemy z pamięcią. Zapomniałem, że pisałem dziś rano z lekarzem psychiatra na znanym lekarzu. Byłem przekonany, że było to wczoraj. Przyprawiło mnie to o niezły napad paniki. A wiesz może w którym nagraniu czy artykule jest napisane, że mogą przybierać każda formę?
kapitanhak
Nowy Użytkownik

27 maja 2025, o 22:29

Takie natrętne myśli są bardzo częste w zaburzeniach, lękowych natrętna mysl to jest informacja czego się tak naprawdę boimy takie myśli poprsotu trzeba zbywać robić im na przekór, a co do tego zwariowania to się nie da zwariować nerwica nie powoduje żadnej choroby psychicznej ani nic też miałem różne głupie myśli np że będę jakimś psychopatą albo morderca strasznie wywoływało to u mnie lęk ale wsadziłem taki klin dopiero jak dowiedziałem się że to jest natrętna mysl i jest to informacja czego tak naprawdę się boimy w nerwicy choruje stan emocjonalny dopóki go nie uspokoimy takie myśli bedą one beda wracac ale one nic nie znaczą tylko męczą.
Janettt
Nowy Użytkownik

7 marca 2026, o 20:45

Karako pisze:
Hej wszystkim. Kilkanaście lat leczę się na nerwicę. Zazwyczaj stwierdzane mam zaburzenia lękowe, choć ostatnio psychoterapeuta powiedział, że to raczej zaburzenia obsesyjno kompulsywne bez kompulsji. Dwa razy zdarzyło mi się w ciągu ostatnich 2 tygodni mieć dziwne impulsy myślowe? O ile istnieje taki termin. Miałem zawsze myśli natrętne typu, że komuś cos zrobię lub sobie coś zrobię, ale z czasem minęły i przestałem się ich bać. Teraz z powodu lęku nie mam apetytu ale mówię sobie, że trzeba coś zjeść, chociaż troszkę i myśl "nie zjesz" jakby ta myśl chciała mi zaszkodzić. Dziwne. Ostatnio przed wizytą u psychoterapeuty zaparkowałem samochód, odpaliłem papierosa i myśl " jesteś głupi, nie dasz rady" - te myśli przyprawiły mnie o niezły napad lęku. Ostatnio też miałem jakbys dialog myśli jakby w głowie, co mnie przeraziło. Nie słyszę żadnych glosow, nie mam żadnych omamów - choć teraz znów lęk, że może nie wiem że je mam?
Nie rozumiem jak myśl może być zdaniem? Jakby ktoś zły kierował do mnie jakaś myśl, choć w sumie sam nie wiem jak to określić. Nie umiem logicznie tego wytłumaczyć. Bardzo boje się że będę chory psychicznie. .... Czy miał ktoś podobnie? Że myśl była zdaniem jakimś a nie "boje się, że " , " a co jeśli" (takie myśli też mam). Z góry dzięki za odpowiedź.

Dokładnie mierze się z tym samym, od kilku dni. Wcześniej miałam natrętne zwykle wieczorem a później zaczęło się to. Napisałam również posta ale niestety nikt nie odpisał mi na niego. Z tego co czytałam w necie to właśnie moze być OCD z zaburzeniem lękowym. Mega to męczy mnie zwłaszcza dziś płakałam, że jestem wariatka że może jestem jakaś niebezpieczna dla otoczenia. Szczerze nie wiem sama jak z tym się rozprawić.. Ignorowanie nie pomaga. A Ty jak się czujesz? Obecnie ?
Janettt
Nowy Użytkownik

7 marca 2026, o 20:45

Karako pisze:

Dokładnie mierze się z tym samym, od kilku dni. Wcześniej miałam natrętne zwykle wieczorem a później zaczęło się to. Napisałam również posta ale niestety nikt nie odpisał mi na niego. Z tego co czytałam w necie to właśnie moze być OCD z zaburzeniem lękowym. Mega to męczy mnie zwłaszcza dziś płakałam, że jestem wariatka że może jestem jakaś niebezpieczna dla otoczenia. Szczerze nie wiem sama jak z tym się rozprawić.. Ignorowanie nie pomaga. A Ty jak się czujesz? Obecnie ?
Nostromo

8 marca 2026, o 08:02

Przejebane :)
Janettt
Nowy Użytkownik

8 marca 2026, o 13:55

Nostromo pisze:
8 marca 2026, o 08:02
Przejebane :)
A czemu ma służyć ten komentarz? Może masz coś czym chciałbyś się podzielić? Bo takie stwierdzenie nie wnosi nic merytorycznie.
Nostromo

8 marca 2026, o 16:13

takie skupianie się na siłę nad tym że się jakaś niepoprawna myśl się pojawiła (jak by nie było ważniejszych rzeczy) co pewnie jest ucieczką od prawdziwego problemu więc pozostaje napisać przejebane :)
Janettt
Nowy Użytkownik

8 marca 2026, o 17:51

Nostromo pisze:
8 marca 2026, o 16:13
takie skupianie się na siłę nad tym że się jakaś niepoprawna myśl się pojawiła (jak by nie było ważniejszych rzeczy) co pewnie jest ucieczką od prawdziwego problemu więc pozostaje napisać przejebane :)
To nie kwestia jednej myśli jak zauważyłeś ale to jest poprostu męczące i lęk który temu towarzyszy.
Nostromo

8 marca 2026, o 19:26

i co chcesz z tym zrobić?
ODPOWIEDZ