Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Natrętne obrazy?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
ania321
Nowy Użytkownik

6 lipca 2024, o 20:32

Czy to będzie podobna sprawa do natrętnych myśli jeśli mam tak, że pojawiają mi się w kółko obrazy przed oczami jakieś (głównie seksualne) które pojawiają się bo na coś popatrzę albo raczej gdy ktoś coś mówi.

Różne słowa jakby kojarzą mi się i podsuwają na myśl obrazy którymi się straszę. A straszę się właściwie samym faktem że to się pojawia bo są obawy że tak mi już zostanie że nigdy nie pozbędę się tego z głowy a to nienormalne.

Dzieje się to czasem z lękiem ale też bez tak po prostu męczy, niepokoi...
freaky man
Zarejestrowany Użytkownik

6 lipca 2024, o 21:18

ania321 pisze:
6 lipca 2024, o 20:32
Czy to będzie podobna sprawa do natrętnych myśli jeśli mam tak, że pojawiają mi się w kółko obrazy przed oczami jakieś (głównie seksualne) które pojawiają się bo na coś popatrzę albo raczej gdy ktoś coś mówi.

Różne słowa jakby kojarzą mi się i podsuwają na myśl obrazy którymi się straszę. A straszę się właściwie samym faktem że to się pojawia bo są obawy że tak mi już zostanie że nigdy nie pozbędę się tego z głowy a to nienormalne.

Dzieje się to czasem z lękiem ale też bez tak po prostu męczy, niepokoi...
Tak, należy traktować to tak samo jak natrętne myśli.

Polecam przesłuchać:
Czym są NATRĘTNE MYŚLI W NERWICY? - Odburzanie według DivoVica
https://youtu.be/wn37vVtyKCI?si=DORCd6TxEPpP3YH8

JAK PORADZIĆ sobie Z NATRĘTNYMI MYŚLAMI w NERWICY LĘKOWEJ? - Odburzanie według DivoVica
https://youtu.be/G_mICBk3Q8U?si=YY4cSI6Dkd0tR6s1

Can someone tell me I'm not going crazy? ;stop
The thoughts in my head make me hate me 'niemoge
Maybe I'm too far from saving :(:
martynka
Odważny i aktywny forumowicz

6 lipca 2024, o 23:13

To są obrazy myślowe, które mają na celu straszyć i utrzymywać stan emocjonalny w zagrożeniu. Traktuj jak wszystkie objawy czyli jak śmieć.
ania321
Nowy Użytkownik

7 lipca 2024, o 10:01

Straszą najbardziej tym że po prostu są, w sensie że nigdy mi nie minie to co się ze mną dzieje. Że nie mam kontroli nad umysłem.
Zastanawiam się najbardziej nad tym czy to nie jest w zamian za coś, że o czymś nie chce myśleć co na prawdę jest problemem bo mam takie poczucie że mnie wycina z myślenia o czymkolwiek innym o czym do tej pory myślałam i tylko to stało się teraz moim problemem
martynka
Odważny i aktywny forumowicz

7 lipca 2024, o 23:01

To jest i będzie, bo skupiasz się nad tym, nadajesz temu uwagę, sprawdzasz czy jest czy nie ma. A dopóki tak robisz to to będzie jak każdy inny objaw.
wizard
Zarejestrowany Użytkownik

8 lipca 2024, o 12:02

Nasuwa mi się pytanie, dlaczego akurat takie tzn. seksualne a nie inne.
ania321
Nowy Użytkownik

21 lipca 2024, o 12:19

No właśnie mnie też nasuwa się to pytanie. Dlaczego akurat dany temat wchodzi człowiekowi? Czy to ma znaczenie?
ODPOWIEDZ