Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Pomocy ;(

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
monisia71006
Zarejestrowany Użytkownik

27 stycznia 2020, o 22:53

Hej.. znów pisze do Was.. a mianowicie jestem coraz bardziej załamana :( codziennie kiedy kładę się do łóżka jest to samo .. uczucie pobudzenia, kiedy chce zasnąć to zaczyna się jazda :(
Kołotania serca, wszystkie nawet ciche dźwięki ja czuje jakbym była przestraszona .. trzęsienie w środku .. uczucie snu na jawie .. wydaje mi się ze zasypiam ale ja nie spie:( dziwne obrazy mi się jakby ukazują (śnią ?) już nie wiem
Jak sobie z tym radzić .. jestem coraz bardziej załamana i poddaje się :(
Sama wątpię czy to objawy nerwicy a może to co innego ? Jak sobie radzić z tym? Brak sił 😓
Miał ktoś z Was tak? Ze czuł zmęczenie a w chwili polozenia się do łóżka niestety organizm się pobudzał, włączył się tryb lękowy ? Uczucie jakbym płakała nie dawno ? Nie mam
Pojęcia nawet jak to opisać te uczucia :(
Szymon92
Odważny i aktywny forumowicz

27 stycznia 2020, o 23:02

monisia71006 pisze:
Hej.. znów pisze do Was.. a mianowicie jestem coraz bardziej załamana :( codziennie kiedy kładę się do łóżka jest to samo .. uczucie pobudzenia, kiedy chce zasnąć to zaczyna się jazda :(
Kołotania serca, wszystkie nawet ciche dźwięki ja czuje jakbym była przestraszona .. trzęsienie w środku .. uczucie snu na jawie .. wydaje mi się ze zasypiam ale ja nie spie:( dziwne obrazy mi się jakby ukazują (śnią ?) już nie wiem
Sama wątpię czy to objawy nerwicy a może to co innego ? Jak sobie radzić z tym? Brak sił 😓
Miał ktoś z Was tak? Ze czuł zmęczenie a w chwili polozenia się do łóżka niestety organizm się pobudzał, włączył się tryb lękowy ? Uczucie jakbym płakała nie dawno ? Nie mam
Ktoś miał... Jakieś 90% ludzi tutaj 😉
Wiesz dlaczego tak masz? Za bardzo nakrecasz się na tę noc... Miałem bardzo płytki sen, czasami nie spałem po kilka nocy z rzędu. Strasznie się na to spanie nakrecalem a w rezultacie nie mogłem spać. Potem to olałem. Powiedziałem sobie, że jak będę spał to ok a jak nie to też spoko, poleżę, poczytam książkę. Teraz trzeba mnie koniami z wyra wyciągać, śpię jak niemowlę 😁
martinsonetto
Odburzony i pomocny użytkownik

27 stycznia 2020, o 23:09

Przy lęku i napięciu to są normalne rzeczy, że wybudzamy się i wyłapujemy obrazy lub dźwięki bo te to są akurat hipnagogie i każdy je ma. Wiktor opisał mechanizm dobrze w tym temacie mechanizm-kowy-charakterystyka-t5227.html polecam przeczytać.
Szymon92

27 stycznia 2020, o 23:14

martinsonetto pisze:
27 stycznia 2020, o 23:09
Przy lęku i napięciu to są normalne rzeczy, że wybudzamy się i wyłapujemy obrazy lub dźwięki bo te to są akurat hipnagogie i każdy je ma. Wiktor opisał mechanizm dobrze w tym temacie mechanizm-kowy-charakterystyka-t5227.html polecam przeczytać.
Co do hipnagogow to też za pierwszym razem wpadłem w panikę, że słyszę jakieś głosy przy zasypianiu😂 Teraz mam z tego niezły ubaw 😁 Norma, każdy to ma, ale osoba nie zaburzona nie zwraca na to uwagi. Zaburzony umysł działa w trybie walcz lub uciekaj, wyłapuje wszystko, czepi się byle pierdoły aby tylko podtrzymać lęk.
usunietenaprosbe
Gość

27 stycznia 2020, o 23:14

monisia71006 pisze:
Tutaj nerwice to już można rozpoznać po dwóch sformułowaniach: 1. Sama wątpię czy to objawy nerwicy a może to coś innego? 2. Miał ktoś z Was tak?
Czy przypadkiem nie kładziesz się i nie czekasz na te objawy?

Oczywiście miałam tak kiedyś, a potem cała noc rzucania się. To wynik lęku, stresu.

3. Już nie wiem jak sobie z tym radzić?
A jak sobie radziłaś? Bo z postu wynika raczej bierna postawa.
Awatar użytkownika
violettavillas

28 stycznia 2020, o 21:01

Jak mnie brało przed snem to robiłam pajacyki. Najpierw 10. Jak nie pomagało to kolejne 10, aż do skutku. Więcej niż 50 nigdy nie zrobiłam. Nie musiałam, bo już spałam w miarę spokojnie.
"Ja jestem Violetta, wrażliwa kobietta."
Katja
Dyżurny na forum Odważny VIP

28 stycznia 2020, o 23:32

monisia71006 pisze:
Ja miałam dokładnie tak samo.
Co mi pomogło :
1. Akceptacja. Jest jak jest i trudno idę spać.
2. Medytacja
3. Miałam swój wieczorny rytuał uspokajający ( afirmacje+ zasada noc jest od spania a nie od rozmyślania tj. żadnych analiz po 22, na początku było trudno ale potem wchodzi w nawyk).
4. Jakby nie było w nocy nie robie sobie z tego tematu do rozmyślań.
https://www.czlowiekczujacy.pl

Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
ODPOWIEDZ