Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
monisia71006
- Zarejestrowany Użytkownik
27 stycznia 2020, o 22:53
Hej.. znów pisze do Was.. a mianowicie jestem coraz bardziej załamana

codziennie kiedy kładę się do łóżka jest to samo .. uczucie pobudzenia, kiedy chce zasnąć to zaczyna się jazda

Kołotania serca, wszystkie nawet ciche dźwięki ja czuje jakbym była przestraszona .. trzęsienie w środku .. uczucie snu na jawie .. wydaje mi się ze zasypiam ale ja nie spie:( dziwne obrazy mi się jakby ukazują (śnią ?) już nie wiem
Jak sobie z tym radzić .. jestem coraz bardziej załamana i poddaje się
Sama wątpię czy to objawy nerwicy a może to co innego ? Jak sobie radzić z tym? Brak sił

Miał ktoś z Was tak? Ze czuł zmęczenie a w chwili polozenia się do łóżka niestety organizm się pobudzał, włączył się tryb lękowy ? Uczucie jakbym płakała nie dawno ? Nie mam
Pojęcia nawet jak to opisać te uczucia

-
Szymon92
- Odważny i aktywny forumowicz
27 stycznia 2020, o 23:02
monisia71006 pisze: ↑27 stycznia 2020, o 22:53

codziennie kiedy kładę się do łóżka jest to samo .. uczucie pobudzenia, kiedy chce zasnąć to zaczyna się jazda

Kołotania serca, wszystkie nawet ciche dźwięki ja czuje jakbym była przestraszona .. trzęsienie w środku .. uczucie snu na jawie .. wydaje mi się ze zasypiam ale ja nie spie:( dziwne obrazy mi się jakby ukazują (śnią ?) już nie wiem
Sama wątpię czy to objawy nerwicy a może to co innego ? Jak sobie radzić z tym? Brak sił

Miał ktoś z Was tak? Ze czuł zmęczenie a w chwili polozenia się do łóżka niestety organizm się pobudzał, włączył się tryb lękowy ? Uczucie jakbym płakała nie dawno ? Nie mam
Ktoś miał... Jakieś 90% ludzi tutaj

Wiesz dlaczego tak masz? Za bardzo nakrecasz się na tę noc... Miałem bardzo płytki sen, czasami nie spałem po kilka nocy z rzędu. Strasznie się na to spanie nakrecalem a w rezultacie nie mogłem spać. Potem to olałem. Powiedziałem sobie, że jak będę spał to ok a jak nie to też spoko, poleżę, poczytam książkę. Teraz trzeba mnie koniami z wyra wyciągać, śpię jak niemowlę

-
Szymon92
27 stycznia 2020, o 23:14
martinsonetto pisze: ↑27 stycznia 2020, o 23:09
Przy lęku i napięciu to są normalne rzeczy, że wybudzamy się i wyłapujemy obrazy lub dźwięki bo te to są akurat hipnagogie i każdy je ma. Wiktor opisał mechanizm dobrze w tym temacie
mechanizm-kowy-charakterystyka-t5227.html polecam przeczytać.
Co do hipnagogow to też za pierwszym razem wpadłem w panikę, że słyszę jakieś głosy przy zasypianiu

Teraz mam z tego niezły ubaw

Norma, każdy to ma, ale osoba nie zaburzona nie zwraca na to uwagi. Zaburzony umysł działa w trybie walcz lub uciekaj, wyłapuje wszystko, czepi się byle pierdoły aby tylko podtrzymać lęk.
-
usunietenaprosbe
- Gość
27 stycznia 2020, o 23:14

Tutaj nerwice to już można rozpoznać po dwóch sformułowaniach: 1. Sama wątpię czy to objawy nerwicy a może to coś innego? 2. Miał ktoś z Was tak?
Czy przypadkiem nie kładziesz się i nie czekasz na te objawy?
Oczywiście miałam tak kiedyś, a potem cała noc rzucania się. To wynik lęku, stresu.
3. Już nie wiem jak sobie z tym radzić?
A jak sobie radziłaś? Bo z postu wynika raczej bierna postawa.
-
violettavillas
28 stycznia 2020, o 21:01
Jak mnie brało przed snem to robiłam pajacyki. Najpierw 10. Jak nie pomagało to kolejne 10, aż do skutku. Więcej niż 50 nigdy nie zrobiłam. Nie musiałam, bo już spałam w miarę spokojnie.
"Ja jestem Violetta, wrażliwa kobietta."
-
Katja
- Dyżurny na forum Odważny VIP
28 stycznia 2020, o 23:32

Ja miałam dokładnie tak samo.
Co mi pomogło :
1. Akceptacja. Jest jak jest i trudno idę spać.
2. Medytacja
3. Miałam swój wieczorny rytuał uspokajający ( afirmacje+ zasada noc jest od spania a nie od rozmyślania tj. żadnych analiz po 22, na początku było trudno ale potem wchodzi w nawyk).
4. Jakby nie było w nocy nie robie sobie z tego tematu do rozmyślań.