Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Lęk blokuje mnie w napisaniu pracy dyplomowej

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
weltschmerz
Zarejestrowany Użytkownik

18 grudnia 2018, o 15:26

Cześć, mam pewien przykry problem, nie potrafię zacząć pisać pracy dyplomowej ponieważ boje się, że mój plan pracy pokrywa się w dużym stopniu z jedyną pozycją literatury w temacie i przez to będzie plagiatem. Od kilku miesięcy wielokrotnie zmieniam plany pracy i wciąż dochodzę do wniosków, że i tak wciąż tok wywodu jest ten sam, tylko tytuły podrozdziałów nieco się zmieniają. Próbowałem już kilka razy zacząć pisać i zawsze kończyło się na uleganiu wątpliwością i przerwaniu pisania. Czas ucieka, a mnie coraz bardziej łapie depresja z powodu tej bezsilności. Czy moglibyście drodzy forumowicze poradzić mi coś, żebym mógł się odblokować? :((
P4V3U

18 grudnia 2018, o 19:54

Cześć
Ja miałem podobne obawy przy pisaniu mojej pracy dyplomowej jak i całego projektu inżynierskiego.
Mimo, że także miałem obawy byłem konsekwentny w działaniu i dalej tworzyłem swoją pracę dyplomową.
Mimo, że sam pomysł jak i wiele rozwiązań zostało już wykorzystanych w innych pracach to po autoplagiacie okazało się, że nie było żadnego problemu z plagiatem :)
Naprawdę nie ma co się bać plagiatu. Zapożyczenia z innej literatury można przecież stosować, a nawet trzeba.
Bądź konsekwentny/a i rób swoje.
Zalękniona25

18 grudnia 2018, o 20:42

weltschmerz pisze:
18 grudnia 2018, o 15:26
Cześć, mam pewien przykry problem, nie potrafię zacząć pisać pracy dyplomowej ponieważ boje się, że mój plan pracy pokrywa się w dużym stopniu z jedyną pozycją literatury w temacie i przez to będzie plagiatem. Od kilku miesięcy wielokrotnie zmieniam plany pracy i wciąż dochodzę do wniosków, że i tak wciąż tok wywodu jest ten sam, tylko tytuły podrozdziałów nieco się zmieniają. Próbowałem już kilka razy zacząć pisać i zawsze kończyło się na uleganiu wątpliwością i przerwaniu pisania. Czas ucieka, a mnie coraz bardziej łapie depresja z powodu tej bezsilności. Czy moglibyście drodzy forumowicze poradzić mi coś, żebym mógł się odblokować? :((
Siadasz i piszesz. Mów pocałuj mnie w du... nerwico. To ona sieje w tobie wątpliwości. Nie daj się. Będzie ok. Ja jak pisalam magisterską to dopadła mnie nerwica, ale nie dalam sie. Napisałam i obroniłam mimo wielu wątpliwości czy jest sens. Z tym plagiatem to też ciagle sie bałam. Bedzie ok zobaczysz.
martinsonetto
Odburzony i pomocny użytkownik

18 grudnia 2018, o 21:09

Ostatecznie przecież możesz to omówić z promotorem :)
ODPOWIEDZ