Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Dialogi wewnątrzne
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Hej z może to głupie ale czy wszyscy mamy dialog wewnętrzny? Tzn taka nieustanna rozmowę w myślach z samym sobą, analizowanie czynności, analizowanie ludzi których mijamy, odtwarzanie np rozmów, toczenie w myślach rozwowy z kimś, taki dialog myślowy sam z sobą od rana nieustannie, duża część dialogu dotyczy oczywiście zaburzeń i lęków. Ale czy taki dialog występuje ogólnie i trwa cały czas?
Per aspara ad astra
- dankan
- Odburzony i pomocny użytkownik
No jasne, że tak. Każdy człowiek ma takie analizy, wielu nawet nie patrzy na to bo nie ma powodu zwracać uwagi (lęki, obawy u nich nie występują).
Od tego mamy umysł, on wszystko analizuje, stąd też myśli o wszystkim
Od tego mamy umysł, on wszystko analizuje, stąd też myśli o wszystkim

Najlepsza instrukcja pozbycia sie nerwicy plus inne wpisy ludzi z forum
moja-historia-plus-moje-odburzanie-t5194.html#p49014
spis-tresci-autorami-t4728.html
moja-historia-plus-moje-odburzanie-t5194.html#p49014
spis-tresci-autorami-t4728.html
-
Uff dzięki dankan
a taka sytuacja, idę do sklepu za przeproszeniem posrany od lęku
wchodzę i odrazu myśli że dziwnie wyglądam od lęku że ludzie to widzą, patrzę się czy się na mnie nie patrzą, takie mega speszenie, rozważam nad czym myślą iw danej chwili i wogole.. Potem wychodzę że sklepu i atak paniki że to urojenia ksobne 

Per aspara ad astra
- Tysiołek
- Odważny i aktywny forumowicz
Przy zaburzeniu bynajmniej dopóki nie opanujemy akceptacji cały czas skanujemy swoje ciało, swoje samopoczucie. Mamy poczucie że to co się z nami dzieje jest bardzo dziwne, dlatego wydaje nam się że to strasznie widać na zewnątrz. Przede wszystkim trzeba podejść do tego z myślą "a co mnie to, co powiedzą ludzie", przydatne też są słowa otoczenia (mam na mysli przyjaciół ktorzy o tym wiedzą czy tez rodzine) które potwierdzają nam, że po nas tak naprawdę nic nie widać i że zachowujemy się zupełnie normalnie a takie są fakty, że to co mamy w głowie nie odbija się na naszym zachowaniu wśród ludzi czy sposobie bycia.p.karnia1 pisze: ↑8 czerwca 2018, o 10:53Uff dzięki dankana taka sytuacja, idę do sklepu za przeproszeniem posrany od lęku
wchodzę i odrazu myśli że dziwnie wyglądam od lęku że ludzie to widzą, patrzę się czy się na mnie nie patrzą, takie mega speszenie, rozważam nad czym myślą iw danej chwili i wogole.. Potem wychodzę że sklepu i atak paniki że to urojenia ksobne
![]()
"Nie wolno Ci się bać,
Wszystko ma swój czas
Ty jesteś początkiem
do każdego celu!!"
Mela Koteluk- Działać bez działania
https://m.youtube.com/watch?v=2_66jEp10Fc
AKCEPTACJA-mam zaburzenie i DD
IGNORANCJA- olewam lęki i natrętne myśli
ZAUFANIE- ufam temu co widzę i słyszę i że mój stan jest przejściowy
Myślenie boli a niektórych wręcz krzywdzi!
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych." – Ernest Hemingway
Z różnych powodów nie często przebywam na forum, więc jeśli długo nie odpowiadam na PW to wybacz
Wszystko ma swój czas
Ty jesteś początkiem
do każdego celu!!"

„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych." – Ernest Hemingway
Z różnych powodów nie często przebywam na forum, więc jeśli długo nie odpowiadam na PW to wybacz
- Adrian99
Mam identycznie, wszystko tak jak napisales. Rowniez mam lek przed tym ze to sa zaburzenia myslenia, non stop podpinam swoje mysli pod jakis rodzaj urojen...

- Tysiołek
Przede wszystkim trzeba stopować rozmyślanie o tym, nie analizować, nie ciągnąć rozmyślań aż w końcu się to samo wyciszy po czasie a pamięć zacznie powoli wracać. Wiem że to trudne ale najlepsze co można zrobić to mieć to wszystko gdzieś.
"Nie wolno Ci się bać,
Wszystko ma swój czas
Ty jesteś początkiem
do każdego celu!!"
Wszystko ma swój czas
Ty jesteś początkiem
do każdego celu!!"

-
Ja w dd miałam to samo, non stop myślałam i analizowałam, 24h na dobę, i najgorzej ze nakrecalam się tym, no bo ja się każdej myśli jednej dziwiłam bo każda stanowiła zagrożenie, nawet normalna. Ale jak dd jest mniejsze to i na ten dialog się nie zwraca uwagi, On jest sobie i tyle. Nie martw się, to nie schizofrenia 

- Adrian99
Tak zdecydowanie to wina DD, tak samo jak u ciebie jak u mnie DD bylo mniejsze badz znikało to ten dialog również.szpagat pisze: ↑8 czerwca 2018, o 14:22Ja w dd miałam to samo, non stop myślałam i analizowałam, 24h na dobę, i najgorzej ze nakrecalam się tym, no bo ja się każdej myśli jednej dziwiłam bo każda stanowiła zagrożenie, nawet normalna. Ale jak dd jest mniejsze to i na ten dialog się nie zwraca uwagi, On jest sobie i tyle. Nie martw się, to nie schizofrenia![]()
- zrk
Pamiętam że zanim złapałem zaburzenie miałem tak jak to opisujesz, rozmawiałem sam ze sobą bo w końcu skąd było wziąć mądrzejszą osobę, dialog taki ustawał gdy byłłm czymś zajęty myślowo. Także myślę że to zdrowy objaw a jedyny problem tematyka bo myślenie o lęku powoduje lęk.p.karnia1 pisze: ↑8 czerwca 2018, o 10:26Hej z może to głupie ale czy wszyscy mamy dialog wewnętrzny? Tzn taka nieustanna rozmowę w myślach z samym sobą, analizowanie czynności, analizowanie ludzi których mijamy, odtwarzanie np rozmów, toczenie w myślach rozwowy z kimś, taki dialog myślowy sam z sobą od rana nieustannie, duża część dialogu dotyczy oczywiście zaburzeń i lęków. Ale czy taki dialog występuje ogólnie i trwa cały czas?
DESIDERATA
Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu,
Bądź sobą, a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć. Przyjmuj pogodnie to co lata niosą, rozwijaj siłę ducha by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności.
Jesteś dzieckiem wszechświata, nie mniej niż gwiazdy i drzewa, masz prawo być tutaj i czy jest to dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien. Ten świat jest piękny. Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy.
Autor oryginału: Max Ehrmann
Każdego dnia bądź jak ŻUK ......... ciesz się z byle gówna
Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu,
Bądź sobą, a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć. Przyjmuj pogodnie to co lata niosą, rozwijaj siłę ducha by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności.
Jesteś dzieckiem wszechświata, nie mniej niż gwiazdy i drzewa, masz prawo być tutaj i czy jest to dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien. Ten świat jest piękny. Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy.
Autor oryginału: Max Ehrmann
Każdego dnia bądź jak ŻUK ......... ciesz się z byle gówna