Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Jak walczyć z myślami katastroficznymi?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Paula9191
Zarejestrowany Użytkownik

23 marca 2018, o 18:43

Cześć :) Jak walczyć z myślami katastroficznymi? Ja chyba po prostu mam taką osobowość, która często jest zlękniona i często myśli katastroficzne. Nie wiem z czego to wynika, może z tego, że wolę myśleć co się możne stać negatywnego aniżeli myśleć pozytywnie żeby się potem nie rozczarować. Aczkolwiek jeśli chodzi o poznawanie jakiś nowych mężczyzn to ja zawsze potem bujam w obłokach i fantazjuję a potem się rozczarowuję :P ...więc już sama nie wiem o co tu chodzi :?

Ostatnie dni z nerwicą są cięzkie, powróciły myśli autodestrukcyjne/samobójcze, których nie chcę (choć czasami mi się wydaję, że chcę) i ich się boję...ale potem od razu pojawiają się myśli katastroficzne...a co jak wpadnę w depresję i będę chciała się zabić, a co jak za parę dni poczuję się źle i naprawdę nie będę chciała żyć :(

Jak z tym walczyć? Czy myśli katastroficzne są tak jakby chęcią kontroli?
Awatar użytkownika
Celine Marie
Zarejestrowany Użytkownik

23 marca 2018, o 20:43

Mam tak samo.Postępuj z nimi dokładnie tak jak z każdymi innymi myślami czyli ignoruj,akceptuj,nie nadawaj wartości ,kieruj je na inne tory
"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
ODPOWIEDZ