Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Psychoterapia - czy warto?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
fidley_8
Zarejestrowany Użytkownik

19 grudnia 2016, o 12:12

Jestem po kilku wizytach u psychoterapeuty, jak do tej pory to rola terapeuty ogranicza się do słuchania - to raczej ja prowadzę rozmowę, jak już skończę mówić to nastaje niezręczna cisza się mnie pyta czy jeszcze o czymś chcę porozmawiać. Szczerze mówiąc miałem nieco inne wyobrażenie psychoterapii więc chciałbym zapytać jakie Wy macie w tej kwestii doświadczenia? Pomagały Wam takie spotkania? Mieliście jakieś konkretne zadania do wykonania czy raczej luźna rozmowa, jeśli rozmowa to kto ją inicjował?
usunietenaprosbe
Gość

19 grudnia 2016, o 12:28

Ja z mojego punktu widzenia powiem Ci tylko tyle , że nie zapłaciłabym ani złotówki za taką terapię...Czy to psychodynamiczna ? Jeśli masz nerwicę to grzebanie w przeszłości czasami powoduje więcej szkody niz pożytku ..ale to tylko moje zdanie do niczego nie namawiam...Po prostu jaki jest sens tego typu spotkań ? Usiądź i sam do siebie poopowiadaj na to samo wyjdzie i w protfelu bedzie wiecej..Jestem za tym , że za zdrowie oddałabym całą kase...ale jesli ktos siedzi i słucha to co to ma byc ? ..kpina jak dla mnie.
Fine

19 grudnia 2016, o 12:51

Pewnie jestes na psychodynamicznej. Tak to mniej wiecej wyglada, ty mowisz, terapeuta ewentualnie skomentuje, pokaze mechanizmy. W tym nurcie kilka wizy to bardzo malo.
Czy to terapia dla Ciebie, to musisz sam sobie odpowiedziec, jakie masz problemy i cos chcesz uzyskac.
Tutaj nie dostaniesz zadan domowych, ewentualnie jakies drobne wskazowki.
Mi pomoglo jesli chodzi o poukladanie przeszlosci i emocji z niej wynikajacych. Polecana na zaburzenia osobowosci.
Jesli chodzi konkrety co powienem zrobic w takim a takim momencie to raczej inna terapia sie tym zajmuje.
No pain - no gain
Rezygnowanie staje się nawykiem
fidley_8

19 grudnia 2016, o 12:53

Tak psychodynamiczna, a Ty uczestniczyłaś w jakiejś terapii? Też tak to wyglądało?
Wg mnie moja nerwica jest skutkiem przedłużającego się stresu a jak już pojawiła się nerwica i objawy somatyczne to już zaczął się cały cyrk z wkręcaniem chorób dopiero po pół roku zrozumiałem że jestem zdrowy i ze to "tylko" nerwica - bardzo pomogły mi nagrania YT z tego forum. Gdy jednak powiedziałem o tym terapeutce to stwierdziła że coś w moim życiu wcześniejszym musiało mnie nauczyć reagowania lękiem na stres.
Fine

19 grudnia 2016, o 13:27

Moze tak, moze nie. Moja terapeutka tez nie wierzy, ze nerwica moze powstac sama z siebie. Jesli objawy powtarzaja sie w konkretnych momentach warto sie nad tym zastanowic i znalezc przyczyne, zmienic podejscie. Chyba ze potrafisz zrobic to sam.
A jesli chodzi tylko o trudnosc objawowa, to pewnie mozna poradzic sobie bez terapii
No pain - no gain
Rezygnowanie staje się nawykiem
Awatar użytkownika
lubie.ciastka
Forumowy szyderca

19 grudnia 2016, o 14:29

A ja się z tym nie za bardzo zgadzam. Nie obchodzi mnie co w moim dzieciństwie spowodowało, że teraz mam nerwice. Oczekuję pomocy tu i teraz - dostaję to na sesjach behawioralno-poznawczych. Skupiamy się z terapeutką na reakcjach, które mam teraz (objawy, myśli lękowe) i zmieniamy TERAZNIEJSZOSC. Może to i płytkie podejście, ale dla mnie w sytuacjach awaryjnych najlepsze :) Z mojej strony na nerwicę polecam terapię behawioralno poznawczą :)
Czasami nie chodzi o to, aby się zmieniło na lepsze. Najczęściej chodzi o to, aby zmieniło się cokolwiek.
#CiastkoCoelho
sebastian86

19 grudnia 2016, o 14:43

ja akurat korzystam z terapi skoncentrowanej na rozwiązaniach.od lutego.efekty takie sobie.malo sie tam mowi o przeszlosci a ja akurat mam duze ciągotki do tego.
Mistrz 2021 (L)
Awatar użytkownika
Olalala
Dyżurny na forum Odważny VIP

19 grudnia 2016, o 16:42

lubie.ciastka pisze:A ja się z tym nie za bardzo zgadzam. Nie obchodzi mnie co w moim dzieciństwie spowodowało, że teraz mam nerwice. Oczekuję pomocy tu i teraz - dostaję to na sesjach behawioralno-poznawczych. Skupiamy się z terapeutką na reakcjach, które mam teraz (objawy, myśli lękowe) i zmieniamy TERAZNIEJSZOSC. Może to i płytkie podejście, ale dla mnie w sytuacjach awaryjnych najlepsze :) Z mojej strony na nerwicę polecam terapię behawioralno poznawczą :)
Mam podobne zdanie jak Ola. Terapia psychodynamiczna jest dobra przy zaburzeniach osobowości. Dla samej nerwicy polecam poz-beh. W sumie odkad chodzę na ta terapie to m.in. Zmniejszył mi sie lek przed lekiem. Według mnie doszukiwanie się przyczyn nerwicy przy trwającym zaburzeniu, gdy człowiek jest wystraszony jak zwierzyna to jakies nieporozumienie, bo to tylko dodatkowe nakręcanie leku. A samo poznanie przyczyny tez nie na sprawi, ze nerwica minie. Terapie psychodynamiczne maja ti do siebie, ze trwają latami, a wynik jest różny. Niektórym sie pogarsza, inni stoją w miejscu. Dla osoby zdrowej ta terapia nie bylaby latwa a co dopiero dla osoby znerwicowanej.
ODPOWIEDZ