Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Być może masz jakąś kwestię do poruszenia związaną z nerwicą i lękiem?
A nie wiesz w który powyższy dział dodać temat, bo choćby pasuje to do każdej nerwicy?
Zrób to w takim razie tutaj.
Dział ten zawiera różne tematy, sprawy, wydarzenia w życiu związane z nerwicą i lękiem.
-
BaJa
- Zarejestrowany Użytkownik
21 września 2018, o 09:52
Witajcie forumowicze,
Ostatnio psycholog powiedział mi, że powodem stresu czy lęku jest zawsze myśl, często nieuświadomiona. Natomiast ja zawsze myślałem odwrotnie: mianowicie, że stan lękowy wywołuje denne myśli.
Na obronę mojej teorii powiem, że np. Redukcja porannego lęku dzieki zastosowaniu technik relaksacyjnych powoduje zmianę myślenia, czyli wg. Mnie to napięcie w organiźmie spowodowane jakąś nierównowagą hormonalną ma wpływ na sposób myślenia.
Pytanie z rodzaju co jest pierwsze jajko czy kura
Masie jakieś przemyślenia w tym temacie?
Pozdrawiam,
-
Celine Marie
21 września 2018, o 11:45
Jest to błędne koło,lęk------>myśl-------->objaw----->myśl------>lęk------>objaw itd.wszystko się ze sobą łączy,czasem to myśl powoduje lęk czy objaw,czasem lęk powoduje myśli i objawy ,a czasem objawy powodują leki i myśli ,to ciągła machina
"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic
Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
-
Ciasteczko
- Administrator
23 września 2018, o 17:01
Też uważam,że to błędne koło,ale faktycznie to ostatecznie myśl zdaje się wpływać na samopoczucie. Jeśli świadomie zmienisz myśl,która automatycznie przychodzi Ci do głowy,to zaczynasz wychodzić z błędnego schematu.
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy.
-
Zestresowana
23 września 2018, o 17:43
Generalnie mi pani psycholog tłumaczyła i spotkałam się też z takim opisem w innych książkach, że jest taki model ABC, który wygląda tak: sytuacja lub wyobrażenie (A) --> myśl, interpretacja (B) --> konsekwencje (C). Do konsekwencji należą tendencje w zachowaniu, emocje, objawy z ciała. Później te wszystkie konsekewncje mogą się wzajemnie nakręcać, potęgując odczuwanie emocji i tworzenie kolejnych myśli. Czyli w zasadzie jak dziewczyny napisały, takie błędne koło;-)