Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Zespół Gilberta - zmęczenie, jak sie go pozbyć.

Forum dla osób, które chcą zapytać czy pożalić się z uwagi na jakiś inny problem zdrowotny.
Choćby problemy z kręgosłupem czy innymi sprawami, które również ci dokuczają.
A może chcesz zapytać o jakieś medyczne badanie, jak wygląda itp.?
ODPOWIEDZ
menello123
Zarejestrowany Użytkownik

16 maja 2020, o 18:29

Witam, mam stwierdzony zespół Gilberta i mam problem z tym, że często jestem zmęczony, ospały, głównie w pracy (fizyczna, ale niezbyt ciężka). ZG był wykryty u mnie jakoś na początku liceum i z biegiem czasu zaczął wpływać na mnie, przed nim byłem bardzo żywy i nie czułem nigdy zmęczenia. Czasem są takie dni, że jestem bardziej energiczny ale jednak sporo jest takich przy których jestem "zamulony". Jestem ogólnie szczupły, w miarę zdrowo się odżywiam, nie pije alkoholu, robiłem różne badania na witaminy itp i wszystko było ok. Wiem, że tak się czuje przez ZG i nawet na tym forum czytałem, że da się to leczyć. Co może mi pomóc, jakieś suplementy typu sylimaryna, czy essentiale forte coś pomogą czy to raczej placebo przy ZG?
mango20
Zarejestrowany Użytkownik

24 marca 2025, o 12:35

Zespół Gilberta to niestety problem, który może wpływać na Twoje samopoczucie, zwłaszcza jeśli chodzi o zmęczenie i ospałość. Ja również mam stwierdzony ZG i przez pewien czas borykałam się z podobnymi objawami – czułam się zmęczona, ospała, zwłaszcza w pracy, mimo że starałam się dbać o siebie. Podobnie jak Ty, mam zdrową dietę i staram się unikać alkoholu, a mimo to zmęczenie było dość dokuczliwe.

Znalazłam jednak sposób, który pomógł mi poprawić samopoczucie. W moim przypadku pomocne okazały się zioła oraz olej CBD w wersji dekarboksylowanej. Dzięki nim zaczęłam odczuwać poprawę energii i lepszą kondycję. Warto wspomnieć o Konopnej Farmacji z Poznania, gdzie dobrano mi odpowiednią mieszankę ziół leczniczych . Zioła, które okazały się pomocne to:
  • Mniszek lekarski – pomaga w oczyszczaniu wątroby i wspomaga jej detoksykację, co może pomóc przy ZG, ponieważ wątroba jest odpowiedzialna za metabolizm bilirubiny.

Karczoch – wspomaga pracę wątroby i poprawia trawienie, co jest kluczowe przy ZG, ponieważ zaburzenia w metabolizmie bilirubiny mogą wpływać na trawienie.

Korzeń łopianu – wspiera detoksykację organizmu, wspomaga wątrobę i pomaga w poprawie metabolizmu.

Pokrzywa – działa oczyszczająco na organizm, wspomaga pracę nerek i wątroby, a także może pomóc w redukcji zmęczenia.
Olej CBD (w wersji dekarboksylowanej) także bardzo mi pomógł. CBD działa przeciwzapalnie, a także wspiera funkcje wątroby i układu nerwowego. Jako że ZG jest związane z metabolizowaniem bilirubiny przez wątrobę, olej CBD może pomóc w zmniejszeniu obciążenia tego organu, poprawiając samopoczucie i redukując zmęczenie. Dodatkowo, CBD działa na układ nerwowy, co może pomóc w walce z uczuciem ciągłego zmęczenia, poprawiając jakość snu i redukując stres.

Co do suplementów, to rzeczywiście sylimaryna oraz Essentiale Forte mogą pomóc w poprawie pracy wątroby, ale warto pamiętać, że ZG to zaburzenie związane z metabolizowaniem bilirubiny, więc wspomaganie wątroby może przynieść ulgę. Oczywiście najlepiej skonsultować się z lekarzem, ale w moim przypadku zmiana stylu życia, zioła i olej CBD przyniosły widoczny efekt.

Pamiętaj, że zmęczenie może być wynikiem różnych czynników, ale jeśli podejdziesz do tematu holistycznie – dieta, odpoczynek, odpowiednie suplementy i zioła – możesz poczuć się znacznie lepiej.
ODPOWIEDZ