Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Wątpliwości

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
czytoja
Zarejestrowany Użytkownik

29 września 2017, o 16:14

Hej, chciałbym się zapytać czy ktoś z was ma/miał myśli typu "tak naprawdę mam schizofrenie, a nerwice sobie wmawiam i okłamuje lekarzy". Byłem już u 2 psychologów i 2 psychiatrów, wszyscy mówią że zaburzenia lękowe a nie schizofrenia. Ciągle się zastanawiam czy może nie uważam moich myśli za obce albo czy nie mam jakichś myśli schizofrenicznych. Czy w nerwicy może być tak że po 4 diagnozach specjalistów zaburzony dalej nie ma pewności? Czy to już schizofreniczny brak zaufania? Albo borderline? I czy jak ma się ogromną wiedzę o schizofrenii to myśli schizofreniczne mogą się pojawiać "z dupy"? Z góry dziękuję za pomoc :(
Larwa poczwarna, larwa taka brzydka, skąd ma wiedzieć że rosną jej skrzydła?
Szklanka22

29 września 2017, o 16:27

czytoja pisze:
29 września 2017, o 16:14
Hej, chciałbym się zapytać czy ktoś z was ma/miał myśli typu "tak naprawdę mam schizofrenie, a nerwice sobie wmawiam i okłamuje lekarzy". Byłem już u 2 psychologów i 2 psychiatrów, wszyscy mówią że zaburzenia lękowe a nie schizofrenia. Ciągle się zastanawiam czy może nie uważam moich myśli za obce albo czy nie mam jakichś myśli schizofrenicznych. Czy w nerwicy może być tak że po 4 diagnozach specjalistów zaburzony dalej nie ma pewności? Czy to już schizofreniczny brak zaufania? Albo borderline? I czy jak ma się ogromną wiedzę o schizofrenii to myśli schizofreniczne mogą się pojawiać "z dupy"? Z góry dziękuję za pomoc :(
Wydaje mi się, że psychologi i psychiatra lepiej się zna od Ciebie ;) Wkręcasz sobie. Schizofrenia ma inne specyficzne objawy, a po sobie Ci mogę powiedzieć, że jak się na coś w nerwicy nakręci, to kto czego nie powie, to i tak ma się lęk, bo coś, bo tobie się wydaje, bo wiesz lepiej. Pewnie gdybyś miała schizofrenię, to byś się starała wszystkich przekonać, że to nie to, a nie, że to jest to. Spokojnie, tyle osób się nie myli.
czytoja

29 września 2017, o 16:31

Ale może ja pominąłem coś w wywiadzie lekarskim i moi rodzice też coś pomineli :( Po wizycie u psychiatry myśl "ok to jak nie schizofrenia to zaburzenia schizotypowe". Czy schiza na 100% widać z zewnątrz?
Szklanka22

29 września 2017, o 16:38

czytoja pisze:
Ale może ja pominąłem coś w wywiadzie lekarskim i moi rodzice też coś pomineli :( Po wizycie u psychiatry myśl "ok to jak nie schizofrenia to zaburzenia schizotypowe". Czy schiza na 100% widać z zewnątrz?
Ale oni wiedzą, o co pytać. Gdybyś miała schizofrenię, to by Cię to tak dopadło, że byś w szpitalu wylądowała. Lekarze są różni, ale jak 4 osoby powiedziały, że to nerwica, to chyba ciężko by było, żeby ktoś Cię nie pociągnął za język. Zobacz, Ty się naczytałaś w internecie czegoś, tam nie wszystko jest prawdą, często coś jest wyolbrzymione, a się diagnozujesz sama po tym. Byłaś u specjalistów, oni się uczą kilka lat, później pracują, mają doświadczenie, widzą różne przypadki. Co ktoś mógł pominąć? Schizofrenia, to nie malutki szczególik, ludzie wiedzą, co potrzebują wiedzieć do postawienia diagnozy. Nie nakręcaj się ;)
czytoja

29 września 2017, o 16:42

A brak zaufania do samego siebie? I tak ogólnie to jestem chłopakiem a nie dziewczyną (bo ciągle piszesz żeńskie formy, ale nie szkodzi) :DD
Awatar użytkownika
zdravko

29 września 2017, o 16:54

czytoja pisze:
Gwarantuje Ci, że schizofrenika poznasz po 2 minutach rozmowy, poszukaj sobie na youtube wypowiedzi schizofreników, niestety nie masz pojęcia czym jest ta choroba,
najlepszą kuracją byłaby wizyta w szpitalu psychiatrycznym, wyleczyła by Cie w 5 minut.
czytoja

29 września 2017, o 17:05

zdravko pisze:
czytoja pisze:
Gwarantuje Ci, że schizofrenika poznasz po 2 minutach rozmowy, poszukaj sobie na youtube wypowiedzi schizofreników, niestety nie masz pojęcia czym jest ta choroba,
najlepszą kuracją byłaby wizyta w szpitalu psychiatrycznym, wyleczyła by Cie w 5 minut.
Cholernie się boję szpitalów psychiatrycznych :( Ale to jest na 100% tak? Nie ma wyjątków?
Awatar użytkownika
zdravko

29 września 2017, o 20:07

czytoja pisze:
zdravko pisze:
czytoja pisze:
Cholernie się boję szpitalów psychiatrycznych :( Ale to jest na 100% tak? Nie ma wyjątków?
Były,w Rosji, nazywali to schizofrenia bezobjawowa, pakowali zdrowych ludzi którzy podpadli systemowi w kaftan.
Poważnie,luknij sobie na gadki prawdziwych wariatów to Ci się pojasni w głowie,
sorry ale denerwuje mnie to całe pieprzenie typu ,jestem schizofrenikiem, mam szurniętą matkę (widziałem psychiatryki i innych wariatów) i wiem jak to wygląda naprawdę .
Daj se z tym luzu i żyj.
czytoja

29 września 2017, o 20:29

zdravko pisze:
czytoja pisze:
zdravko pisze:

Były,w Rosji, nazywali to schizofrenia bezobjawowa, pakowali zdrowych ludzi którzy podpadli systemowi w kaftan.
sorry ale denerwuje mnie to całe pieprzenie typu ,jestem schizofrenikiem, mam szurniętą matkę (widziałem psychiatryki i innych wariatów) i wiem jak to wygląda naprawdę .
Daj se z tym luzu i żyj.
W takim razie sorry że zatruwam. I co mówisz że to nawet przez neta można stwierdzić?
Awatar użytkownika
eyeswithoutaface
Moderator

29 września 2017, o 22:18

To ja się tyle napisałam wiadomości do Ciebie, a Ty nadal posty tworzysz wątpiace?! :DD
"Nie pytaj, czego potrzebuje świat. Zapytaj raczej, co sprawia, że ożywasz, i zrób to.
Bo to, czego świat potrzebuje, to ludzie, którzy budzą się do życia."
czytoja

29 września 2017, o 22:22

eyeswithoutaface pisze:
29 września 2017, o 22:18
To ja się tyle napisałam wiadomości do Ciebie, a Ty nadal posty tworzysz wątpiace?! :DD

Jeszcze trochę wątpliwości we mnie jest :DD
Awatar użytkownika
zdravko

30 września 2017, o 08:53

czytoja pisze:
29 września 2017, o 20:29
zdravko pisze:
czytoja pisze:

Daj se z tym luzu i żyj.
W takim razie sorry że zatruwam. I co mówisz że to nawet przez neta można stwierdzić?
Pewnie przez neta nie,jak nie zaczniesz pisać jakiś paranoicznych rzeczy,
tak,czy tak, to czy zapadniesz na tą chorobę kompletnie nie zależy od ciebie wiec co się tym przejmować,też mógłbym sobie tworzyć podobne myśli w głowie,bo przecież mogę mieć to ponoć dziedziczne, ale akurat mam to w dupie.
ODPOWIEDZ