Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Głos w OCD Błagam o pomoc

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
NatkaA
Zarejestrowany Użytkownik

25 czerwca 2025, o 06:40

OCD zostało u mnie zdiagnozowane 3 lata temu. Na początku miałam różne myśli, że zrobię komuś krzywdę albo sobie, sprawiało to lęk. Były to myśli i obrazy w mojej głowie. Brałam leki, chodziłam na terapię i przeszło.
Ostatnio mam gorszy czas, dużo lęków i myśli wróciły.
Dzisiaj nad ranem próbowałam jeszcze sobie zasnąć i znowu miałam dziwne myśli, że zrobię córce krzywdę (akurat się do niej przytulałam) i uslyszłam jakby taki dziwny głos mówiący "dalej" i nie był on jakby mój, jakby szept kogoś. Ale nie wiem czy był to głos taki w mojej głowie, czy jak :(
Czy w OCD pojawiają wam się w głowie takie zmienione głosy i nie wiecie czy to wyobraźnia, czy naprawdę? Bardzo boję się schizofrenii, psychozy itd :(
Teraz jak o tym myślę, to mam w głowie coraz więcej głosów zmienionych, ale to już one są nie z zewnątrz, ale jakby w mojej głowie po prostu, a ten jeden głos nie wiem już czy słyszałam go z zewnątrz, czy to moja wyobraźnia i lęk :( Błagam o pomoc :(
Caramoglie

25 czerwca 2025, o 09:14

Jeśli jesteś świadoma tych głosów, analizujesz je i boisz się, że coś z Tobą nie tak — to nie jest schizofrenia. W zaburzeniach lękowych, OCD czy depresji mogą pojawiać się tzw. zjawiska pseudohalucynacyjne (np. „głos” w głowie, który nie jest odczuwany jako Twój), zwłaszcza przy dużym lęku i zmęczeniu. To objawy przemijające i związane z napięciem psychicznym, nie z psychozą. Najlepiej skonsultować to z terapeutą lub psychiatrą, ale naprawdę — to się zdarza i mija.
NatkaA

25 czerwca 2025, o 11:08

Caramoglie pisze:
25 czerwca 2025, o 09:14
Jeśli jesteś świadoma tych głosów, analizujesz je i boisz się, że coś z Tobą nie tak — to nie jest schizofrenia. W zaburzeniach lękowych, OCD czy depresji mogą pojawiać się tzw. zjawiska pseudohalucynacyjne (np. „głos” w głowie, który nie jest odczuwany jako Twój), zwłaszcza przy dużym lęku i zmęczeniu. To objawy przemijające i związane z napięciem psychicznym, nie z psychozą. Najlepiej skonsultować to z terapeutą lub psychiatrą, ale naprawdę — to się zdarza i mija.
Tak, właśnie jestem ich świadoma, analizuję i czuję lęk. Nie mam czegoś takiego, że wierzę w te głosy, tylko odczuwam lęk dlaczego w ogóle coś "słyszę", nawet ciężko stwierdzić czy słyszę naprawdę, czy to w głowie tylko jest, w myślach. Ostatnio mam dużo stresu, 2 tygodnie temu doszły nowe leki, które tak spotęgowały lęk, że musiałam zmienić te leki na inne i tak od tamtej pory żyję w ogromnym napięciu :(
Caramoglie

25 czerwca 2025, o 11:59

Zaakceptuj ten objaw, nie bój się go. A jak się pojawi to pozwól mu być. Musisz się nauczyć, że to nic groźnego. A skoro to nic groźnego to nerwica przestanie "wytwarzać" ten objaw, bo na niego nie reagujesz paniką. To tak jakbyś miała walczyć z jakimś prześladowcą i jak on widzi, że nie działają na Ciebie jego sztuczki to po jakimś czasie odpuszcza.
ODPOWIEDZ