Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Stygmatyzacja zaburzeń psychicznych u kobiet

Dział poświęcony depresji, dystymii, stanom depresyjnym.
Zamieszczamy własne przeżycia, objawy depresji i podobnych jej zaburzeń.
Próbujemy razem stawić temu czoła.
ODPOWIEDZ
jamir
Zarejestrowany Użytkownik

18 czerwca 2025, o 11:28

Mam wrażenie, że o depresji u kobiet mówi się dużo, ale nadal wiele osób to bagatelizuje. Zwłaszcza jak matka czy żona mówi, że nie daje rady psychicznie. Miałam tak z rodziną – zero zrozumienia. Czujecie to też?
Caramoglie

18 czerwca 2025, o 11:47

Uważam, że cały czas nie umiemy rozmawiać publicznie o zaburzeniach psychicznych jakichkolwiek. Nie dzieląc na konkretne zaburzenia czy płeć.
Dużą szkodę w tym temacie robią np. social media, które trąbią o temacie, ale często powierzchownie, podają uogólnione przyczyny zaburzeń psychicznych, traktują bodziec wyzwalający jako przyczynę zaburzenia (o zgrozo!), gubiąc osobę zaburzoną jeszcze bardziej w tym wszystkim. Straszny miszmasz robią w tym temacie. Zapominając, że każdy przypadek jest inny, ma inne objawy itd.
Wszystkich chcą wcisnąć w jeden schemat zaburzeń. W rezultacie mamy takie kwiatki, że niektóre osoby o mentalności "ofiary" czują się zaburzone, a nie są, a ludzie funkcjonujący dobrze, a cierpiący w środku uważają, że "tak ma być" i nic im nie jest.
Ogół społeczeństwa też tak na to patrzy, niestety.
Winię brak edukacji w szkole w tak ważnym temacie jak psychologia. Bo potem do ludzi docierają tylko fragmenty "prawdy".
zelie

18 czerwca 2025, o 12:22

Bardzo… Niestety wciąż pokutuje przekonanie, że kobieta ma „się ogarnąć” i nie histeryzować. A zaburzenia psychiczne to nie kwestia charakteru.
Poczytaj sobie tu: https://zdrowa-ona.pl/ – mają dobre treści o psychiatrii i stygmatyzacji, bez patosu, ale konkretnie i wspierająco.
Awatar użytkownika
Przemek_Leniak

18 czerwca 2025, o 23:02

Caramoglie - bardzo się po tym co piszesz podpisuję
swoją drogą znaczący nick to z Mei?

W ogóle mało wiemy o sobie jako o ludziach o psychice naszej o społecznych zachowaniach gatunkowych etc etc
tematem się interesujemy kiedy sami mamy problemy...

"histeria" zaś hmm no nadal wiążemy ją potocznie z macicą niczym solidnie zmurszały nieboszczyk Hipokrates
A chorujemy bez względu na płeć wiek czy inne nasze parametry
Caramoglie

19 czerwca 2025, o 07:00

Przemek_Leniak pisze:
18 czerwca 2025, o 23:02
Caramoglie - bardzo się po tym co piszesz podpisuję
swoją drogą znaczący nick to z Mei?

W ogóle mało wiemy o sobie jako o ludziach o psychice naszej o społecznych zachowaniach gatunkowych etc etc
tematem się interesujemy kiedy sami mamy problemy...

"histeria" zaś hmm no nadal wiążemy ją potocznie z macicą niczym solidnie zmurszały nieboszczyk Hipokrates
A chorujemy bez względu na płeć wiek czy inne nasze parametry
Nie, nie wiem co to Mei :)

Tematem interesujemy się jak sami mamy problemy i niestety nie zawsze trafia się z tym we właściwe miejsce.
Ja mam bardzo dużo przemyśleń w tym temacie. Obserwuję ludzi cierpiących, którzy mogliby mieć to cierpienie oszczędzone gdyby tylko była właściwa edukacja. My zwykle jako społeczeństwo skupiamy się na skutkach a nie przyczynach. Nie klasyfikujemy wszystkich zaburzeń jako zaburzenie psychiczne np. alkoholizmu. Oczywiście odnoszę się tu do tzw. "ogółu społeczeństwa".
Takim sposobem nie wygrzebiemy się z epidemii zaburzeń. Co raz więcej ludzi cierpi na nerwicę, ("tylko nerwicę") która może skutkować również innymi cięższymi zaburzeniami (a już sama nerwica dla wielu to traumatyczne przeżycia).
I znowu, większość tych nerwicowców w wyniku wczesnej, odpowiedniej edukacji mogliby nigdy nie wejść głębiej w zaburzenie.
Mogłabym tu referat napisać :roll: a nie chcę się wymądrzać, bo to tylko moje przemyślenia
Awatar użytkownika
Przemek_Leniak

19 czerwca 2025, o 11:07

Hejka,

Mea własciwie taki włoski komunista i pieśniarz napisał i wykonywał piosenkę O cara moglie - o hmm działaczu związkowym ;-P

Nadal się podpisuję pot twoimi spostrzeżeniami.

Mam wrażenie że epidemii zaburzeń sprzyja globalizacja i powszechne stosowanie socjotechniki.
Edukacja oczywiście jest niezbędna bo tylko tak można sięgnąć przyczyn
co do skutków:
Mnie się podoba pomysł z psychiatrią środowiskową i centrami zdrowia psychicznego - sam korzystam i bardzo jestem zadowolony

Tak czy inaczej Twoje przemyślenia kupuję.
pzdr
Caramoglie

19 czerwca 2025, o 12:14

A to nie wiedziałam ani o komuniście ani piosence :) Ciekawy utwór.

Też jestem jak najbardziej za tymi Centrami Zdrowia Psychicznego. W moim mieście też funkcjonuje. Ja nie korzystam, ale bliskie mi osoby korzystają. Szkoda, że niestety to jest leczenie już skutków i zbieranie z podłogi osoby, która już nie może się sama podnieść, zamiast wcześniej dać narzędzia już w wieku szkolnym by można było się bronić.

Na socjotechnikach się nie znam, na mnie raczej nie działają, bo jestem "pod prąd" i zadaję dużo niewygodnych pytań. To musiałabym się wgłębić w temat, ale podejrzewam, że chodzi o szeroko pojętą manipulację i spłycanie pojęć?
Awatar użytkownika
Przemek_Leniak

19 czerwca 2025, o 19:40

No tak manipulacja jest wszechobecna i nachalna
podobnie spłycanie pojęć i dezinformacja o której pisałaś.

Też sądzę że higiena w tym psychiczna winna być obecna w szkole - mielibyśmy narzedzia.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ