Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Strach przed psychoterapią

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
nerwica.123
Świeżak na forum

10 stycznia 2017, o 15:26

Witam.

Mam pytanie: czy nie boicie się, że psychoterapia Wam nie pomoże?
Ja cały czas odkładałam terapię "na później" - była to dla mnie jakby ostatnia deska ratunku. Próbowałam sobie sama radzić z nerwicą (NN + lęki) i było mi lepiej z myślą, że jeśli będzie naprawde źle to zawsze mam opcje - terapię. Teraz niestety jest bardzo źle i postanowiłam zapisać sie na terapie poznawczo-behawioralną.
Cały czas mam w głowie myśli co będzie jeśli terapia mi nie pomoże? Jestem tym przerażona. Kolejna obawa jest taka czy nie lepiej byłoby zapisać się na terapie prywatnie (moja terapia bedzie na NFZ), w sensie, ze moze terapeuta prywatnie bardziej sie przyklada. Generalnie mam wizje, ze to wszystko jest bez sensu i nic mi nie pomoże.
Awatar użytkownika
Paradais2
Zarejestrowany Użytkownik

10 stycznia 2017, o 15:29

Na terapii jest bardzo duzo zależne od Ciebie. To nie jest tak, ze teraz próbowałas sama a na terapii to ktoś będzie próbowal za Ciebie ;) Terapia ma to do siebie, że ktoś Ci w 4 oczy moze przekladac materiał, który znajdziesz choćby tu na forum. No i ma też inne zalety.
Ale i tak całą robote wykonujesz Ty tak naprawdę w 90 % :)
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Przeczytaj sobie ten temat - zasady-odburzania-1-zasada-uklad-emocjo ... t9618.html 3 zasada o tym dobrze mówi :)
Po prostu spróbuj ;)
Tu nie chodzi o prywatne czy nfz - tu zalezy na jakiego specjalistę trafisz :)
ODPOWIEDZ