Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Strach przed...ile mamy strachów i czego się boimy? :)

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Victor
Administrator

20 stycznia 2011, o 21:55

Ja lubię jak jest zima, to moja ulubiona pora roku :si
Ale Inema ma świetny pomysł z takim duuuużym ogniskiem, od razu się zgłaszam "za" ;) I będziemy spiewac pioooosenki ??? :DD
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
inema23
Zarejestrowany Użytkownik

20 stycznia 2011, o 22:35

Victor czy bedziemy spiewac? No wiesz co, jeszcze pytasz!? No jasne !!! I to nie jedna, nie dwie :):)

Dziekuje Wikatoria za slowa otuchy ;)
Karuzela zycia kreci sie. Bezustannie nabierajac coraz wiekszego pedu. Pijany Karuzelowy, zatacza kregi w sobie tylko znanym kierunku, nie panujac juz nad zaczarowanym mechanizmem. Trzymajmy sie mocno lancucha losu, by przypadkiem nie wypasc w biegu.
Nerwica
Odburzony i pomocny użytkownik

21 stycznia 2011, o 15:02

Tez sie pisze na taki zjazd ale bysmy sie z siebie posmiali :DD I jak Inemo przezylas wieczor/noc bez swoich tabletek?
Victor
Administrator

21 stycznia 2011, o 16:31

inema23 pisze:Victor czy bedziemy spiewac? No wiesz co, jeszcze pytasz!? No jasne !!! I to nie jedna, nie dwie :):)

Dziekuje Wikatoria za slowa otuchy ;)
Ale piwo można będzie wnosić ? :D Inaczej ja nie pośpiewam :D

Inema zamiast relanium połkneła 10 persenów zamiast relanium i jakoś poszło :)

Dzisiaj mnie cały dzien chodzą po głowie myśli o omdlewaniu, nie wiem skąd, nie wiem po co ale cały dzień bałem się, że zemdleję ot tak i snuły mi się wizje po głowie jak będę leżał i mnie będą cucić :)
Nasza wyobraźnia jest naprawdę punktem zwrotnym w tych wszystkich lękach, mamy ją po prostu za dużą :!!!:

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Nerwica

21 stycznia 2011, o 16:41

Nie a ja myśsle ze Inema poradzila sobie bez zadnych tabletek bo jest bardzo dzielna :P
Tez tak czesto mialam ze balam sie zemdlec chociaz ja najbardziej balam sie tego w domu i jak czulam ze to nadchodzi, to otwieralam drzwi na korytarz zeby w razie co ktos mial szanse mnie znalezc i mi pomoc, RANY jak dobrze ze juz tego nie mam to jest naprawde koszmar za zycia ;stop
inema23

21 stycznia 2011, o 18:47

Jestescie kochani hihi :)
Jedno jest pewne - przezylam i mam nadzieje, ze dzisiejsza noc tez przezyje :)
Wczoraj zasnelam dosyc szybko i bez wiekszych problemow. W nocy sie obudzilam, ale pokrecilam sie kilka razy i zasnelam spiac do rana :)
Tyle, ze ja zazwyczaj bralam wlasnie tak co drugi dzien te silniejsze tabletki dlatego dzisiaj mnie jakos bardziej trzepie i meczy mnie stresik.

Hihi Victor narazie wzielam 2 perseny naraz :DD mam nadzieje, ze chociaz troche cos to pomoze :D Mialam mala nadzieje, ze leki dzisiaj dojda, ale coz mylilam sie... a wiec weekend zapowiada sie ciekawie hehe :P Oby do poniedzialku, a pozniej juz bedzie z gorki! Jak mnie dzisiaj strach nie zabije to przezyje wszystko :D

Victor wiem jak potrafia meczyc takie natretne mysli i ile to zzera sily i energi walczac z tym ... Mam nadzieje, ze zajales sie juz czyms i ze te mysli odeszly gdzies daleko i nie wroca!
Mimo wszystko wiedz, ze i tak nie zemdlejesz bo wszystko z Toba ok! :) Jestes silny facet i dasz rade! Nie takie potwory juz Nam stawaly na drodze, prawda? :DD

Coz - bede myslala o tym Naszym ognisku do samego rana przy kielbaskach i boczku smazonym mmm - moze wtedy zwalcze jakos ten niepokoj!
Victor piwko jak najbardziej - ja niestety narazie nie moge bo nie chce nasilac tego wszystkiego, ale mam ogromna nadzieje, ze do czasu kiedy sie zobaczymy wszyscy, wyzdrowieje - zreszta kazdy z Nas musi stanac na nogi! Napijemy sie wspolnie i naspiewamy za wszystkiego czasy :D A potem jakby tak kazdego cos chwycilo podczas spotkania hihihi nie moge sie powstrzymac nie myslac o tym jakby to wygladalo :D
Karuzela zycia kreci sie. Bezustannie nabierajac coraz wiekszego pedu. Pijany Karuzelowy, zatacza kregi w sobie tylko znanym kierunku, nie panujac juz nad zaczarowanym mechanizmem. Trzymajmy sie mocno lancucha losu, by przypadkiem nie wypasc w biegu.
Nerwica

21 stycznia 2011, o 19:04

Inemko a na jakie ty leki czekasz? Chodzi o ta hydroksyzyne? Kiedy do poniedzialku dotrwasz topotem moze juz wogole nie beda ci te leki potrzebne? :)
Ale wiem po sobie ze dobrze jakies miec przy lozku :) A jakby na naszym zlocie kazdego by cos chwycilo to bylaby to zbiorowa histeria :) :) :)
inema23

21 stycznia 2011, o 19:14

Tak, na ta hydroksyzyne. Nie bralam jej jeszcze, ale podobno rowniez jest dobra i pomaga, ale masz racje ja przemecze sie ten weekend to mysle, ze nie wezme juz tabletek jak dojda - "ale" tak jak piszesz - dobrze miec cos pod reka ;) Poki co jade na Persenie, oddycham gleboko, sprobuje sie czyms zajac i moze jakos to bedzie!

Hihi zbiorowa histeria - dobrze powiedziane! :pp
wikatoria1708

21 stycznia 2011, o 19:28

Koniecznie trzeba wziąć ze soba aparat :hehe: Musimy uwiecznić taką zbiorowa histerie :D

-- 21 stycznia 2011, o 19:30 --
Victor,pomyśl o tym,że mogłaby Cię ocucić jakaś długonoga blondyna :DD
Sztuką jest w poznawaniu człowieka, przez pryzmat ciała poznać jego duszę.
inema23

21 stycznia 2011, o 20:13

wikatoria1708 pisze:Koniecznie trzeba wziąć ze soba aparat :hehe: Musimy uwiecznić taką zbiorowa histerie :D

-- 21 stycznia 2011, o 19:30 --
Victor,pomyśl o tym,że mogłaby Cię ocucić jakaś długonoga blondyna :DD
:hehe: :hehe:
Victor
Administrator

21 stycznia 2011, o 20:39

Co do tej zbiorowej histerii to dobrze by było, zrobić spis ilu uczestników bedzie na zlocie, i sprawdzić czy w rejonie będzie tyle ambulansów... :D Bo się jeszcze o nie pobijemy :^
A co do blondyny to fakt :D na drugi raz będę o tym w ten sposób myślał i będzie to odpowiednie podejście terapeutyczne ;)

Inemo to prawda nie takie potworki się zdarzały, :D a co do tych myśli to po prostu sprawiały dyskomfort bo już się do nich na tyle przyzwyczaiłem, że dziwne by było jakby w ciągu dnia nie było ani jednej głupiej myśli :)

inema23

21 stycznia 2011, o 21:03

Victor pisze:Co do tej zbiorowej histerii to dobrze by było, zrobić spis ilu uczestników bedzie na zlocie, i sprawdzić czy w rejonie będzie tyle ambulansów... :D Bo się jeszcze o nie pobijemy :^
A co do blondyny to fakt :D na drugi raz będę o tym w ten sposób myślał i będzie to odpowiednie podejście terapeutyczne ;)

Inemo to prawda nie takie potworki się zdarzały, :D a co do tych myśli to po prostu sprawiały dyskomfort bo już się do nich na tyle przyzwyczaiłem, że dziwne by było jakby w ciągu dnia nie było ani jednej głupiej myśli :)
Haha dobre to bylo! Faktycznie trzeba sie upewnic co do tych ambulansow :D
I coz- musze przyznac poraz kolejny racje - co to bylby za dzien bez ani jednej glupiej mysli :DD - silne przyzwyczajenie do tego, ze cos Nam musi jednak dolega hihi :) Ja dzis przez te nerwy tez znowu zwrocilam uwage na serce i zaczelam odczuwac naplyw krwi w okolicy, takie prady jakby przechodzily w sercu (glupie uczucie bo mam wrazenie jakby bilo 1000 na minute i ze to objaw zawalu) juz to przerabialam takze nie panikuje bardzo, ale faktycznie mimo wszystko przeszkadzaja taki objawy i utrudniaja w zyciu codziennym... Moze te drzenie to jakis nerwobol? Cholera wie :D
Ala

21 stycznia 2011, o 21:29

Cześć wam tak czytam wasze posty i normalnie gramy w tej samej drużynie stracholi ;brr ;)
Piszecie o tabletkach o tym jak zabraknie takich uspokajaczy. Ja kiedyś zawsze przy sobie nosiłam xanax. Był czas że brałam tego dużo i długo potem odstawiłam i przestałam, miałam go ze sobą w sytuacji awaryjnej.
Choruje na nerwice od bardzo dawna chyba z 8 lat oczywiście bywały lepsze okresy ale też i dużo gorsze. Ale nie o tym chciałam pisac teraz. Tylko któregoś dnia wyszlam zadowolona z zycia z domu i postanowiłam pojechac do centrum handlowego na zakupy. Wsiadłam w tramwaj i po kilku przystankach zaczeło się, najpierw delikatne poty, potem ciepło na plecach i oczywiście lęk. Próbowałam przełknąc to ale z każdą sekunda było gorzej, zerwałam się z miejsca i modlac sie aby tylko dojechać do przystanku i nie ..j...ć na twarz w tym tramwaju. Wyskoczyłam na przystanek i okazało się że to było najgorsze co mogłam zrobić bo skapłam sie że jestem od groma drogi o domu co spowodowało że zdrętwiałam cała, serce kołatało mi tak że szczęka mi się trzesła i wtedy pomyślałam mam przecież xanax!
Więc zaczełam szukac w torebce tego xanaxu, ale nie mogłam go znaleźć a ze byłam już tak odjechana że wysypałam wszystko na chodnik :D i xanaxu nie było a ja usiadłam i zaczełam płakać :D była tak wykończona że siedziałam i ryczałam na trawie i co najlepsze nikt z przechodniów na szczeście się nie zatrzymał i nie zapytał co się dzieje. Po chyba kwadransie wstałam i wróciłam do domu taxi (taksówkarz zerkał na mnie bardzo zdziwionym wzrokiem i zapytał na pocztku czy mam pieniądze :) ) a kiedy stanełam przed lustrem i zobaczyłam swój rozmazany makijaż to zaczełam się smiać autentycznie sama z siebie śmiać ;) Od tej pory xanaxu już nie potrzebuje ;)

-- 21 stycznia 2011, o 21:30 --
inema23 prądy taki miałam kiedyś często bardzo albo przewracanie serca więc to też "tylko" nerwica
inema23

21 stycznia 2011, o 21:34

A wlasnie VICTOR - bo czytalam Twoj wpis na temat terapi poznawczo- behawioralnej.... Pisales, ze przechodzisz przez nia a wiec ciekawa jestem jak sobie dajesz rade i jak dlugo wogole ona trwa? Mnie psycholog cos wspominala o 6-7 sesjach... Poczytalam i jestem ciekawa calego przebiegu no i widze, ze wielu osobom pomogla - a jak Tobie sie zyje z tym?

Droga Alu - mam nadzieje, ze poraz drugi zostanie mi to wybaczone, ale smiechu nie moglam powstrzymac czytajac Twoj post - ALE to tylko dlatego, ze jestes kolejna osoba ktora przechodzila przez cos podobnego a to uswiadamia czlowiekowi, ze nie jest sam z tymi problemami...
Wyobrazam sobie jak musialas sie czuc w chwili pojawienia sie objawow skoro jeszcze przed momentem bylo tak fajnie ( mysle, ze to juz podswiadomosc dzialala i wywolala taka panike poniewaz odwazylas sie wyjsc i pojechac) no i szczescie w nieszczesciu z tymi tabletkami hihihi ciesze sie bardzo, ze juz Ci lekow nie potrzeba :)
Dzieki Alu - ulzylo wiedzac, ze ktos mial cos podobnego z tymi pradami :D
POZDRAWIAM!
Victor
Administrator

21 stycznia 2011, o 21:59

Ala cześć :D Najlepsze z tego wszystkiego to jest moment jak wysypałaś zawartość torebki na chodnik :D Ale ogólnie taki najlepszy wniosek z tego to własnie to, że jak mówisz obywasz się bez xanaxu, bo pewnie zobaczyłaś, że mimo wszystko przeżyłaś :) tylko się umeczyłaś...
Ja xanax do teraz nosze w kieszeni ale w sumie mi to nie przeszkadza.

Kasia ja na terapie poznawcza chodziłem dwa razy, raz dwa lata temu a drugi raz w poprzednim roku. Ogólnie mnie terapia ta pomogła w lęku panicznym i zawsze ją będę uważał za najlepsza terapię jesli chodzi o ataki paniki dla osób z nerwicami lękowymi. Dwa lata temu zostałem skierowany na taką terapię z uwagi na ciągłe ataki paniki, wtedy to była moja pierwsza terapia, i tak naprawdę chodziłem króciutko chyba 9 sesji, ale to z powodu złamania przeze mnie nogi i wypadłem z kolejki bo to była terapia państwowa. Potem już niestety nie mogłem znaleźc terminu wolnego jednak już to 9 sesji otworzyło mi oczy na to czym są same ataki paniki i jak do nich podchodzić i jakoś sobie z nimi długi czas radziłem chociaż nadal nie do końca. I na początku ubiegłego roku zapisałem się prywatnie na tą terapię i powiem ci, że dokonczyły one dzieła jeśli chodzi o ataki. Nie wiem dokładnie nawet ile sesji było ale chyba 12 w tamtym roku.
Problemem jest tylko to, ze nawet jak się mnie ktos pyta w jaki sposób te ataki mineły, to nie umiem odpowiedzieć, bo fakt jest taki, że nie było to takie hop siup, tylko wielomiesięczne zmaganie się i próbowanie tego co na terapii zalecano. Sama terapia to jest tylko wskazówka, ona nie pomoże kiedy będziemy jej słuchać, ją trzeba ćwiczyć na sobie. Czyli innymi słowy dosłownie wywoływanie ataku paniki aby zobaczyć, ze ten stan nie jest niebezpieczny, że to tylko PANIKA. Potem próby ich przeczekania, próby tego aby podczas ataku mozna spokojnie usiąść, wiele razy się nie udawało ale w końcu przeszedł moment, ze atak przyszedł i zniknął i wiedziałem, że się udało ;) Ja z terapii wziąłem to co było mi do tego potrzebne a potem sesje zawiesiłem bo prywatnie to słono trzeba placić. Terapeutka wspomagała mnie na poczatku tych ćwiczeń z atakami swoimi tam srodkami i tlumaczeniem myśli nerwicowych na myśli realne. Potem po 3 miesiącach próbowałem już sam.
Ataki paniki nigdy do konca mi nie zniknęły ale róznica jest taka, że teraz moga się pojawiac kiedy chcą, bo się ich nie boję. Wiem, że szybciutko miną.
Czasem się jeszcze nakrece jak przyjdzie atak, szczególnie w obcym otoczeniu albo u dentysty, fryzjera ale kiedyś byłem gotowy zeskoczyć z fotela a teraz wysiedze do końca mimo ataku.
Mam jeszcze wiele innych problemów, które mnie dołują i trwają kupe lat, ataki paniki to była tylko otoczka mojej porabanej osobowości ale warto było na poczatek przestać się ich bać ;)
Teraz chce się wybrać na nią ponownie w związku z lękiem społecznym, po prostu na poczatku dobrze miec kogos kto trochę poprowadzi za reke w mierzeniu sie z lękami.

ODPOWIEDZ