Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Strach przed czynnościami

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Ryo
Zarejestrowany Użytkownik

1 września 2018, o 20:30

Mam stracha że jak coś zrobię np porozmawiam z jakąś konkretną osobą albo obejrzę jakiś konkretny film to przyciągną jakieś złe wydarzenia albo myśli przez które będę cierpiał.Trudno mi to wytłumaczyć sporo mam tych zaburzreń
Jeśli nie ma wyzwania nie ma zmiany.
usunietenaprosbe
Gość

1 września 2018, o 20:41

Ryo pisze:
Mam stracha że jak coś zrobię np porozmawiam z jakąś konkretną osobą albo obejrzę jakiś konkretny film to przyciągną jakieś złe wydarzenia albo myśli przez które będę cierpiał.Trudno mi to wytłumaczyć sporo mam tych zaburzreń
Cześć

Tak naprawdę masz lęk. Niezbyt ważne jest to, czy boisz się porozmawiać z kimś, obejrzeć film czy choroby. Generuje się u Ciebie irracjonalny lęk wpływający na Twoje życie. Więc nie dokładaj sobie, że "sporo mam tych zaburzeń" bo nie ma po co ;) Schemat jest taki sam -> pojawia się coś co wyzwala lęk -> dalej strach i nieracjonalne procesy myślowe prowadzą do unikania, natrętnych myśli czy wykonywania rytuałów. Klucz do rozwiązania jest taki sam - oswoić lęk i go zrozumieć. Dlatego zacznij od wejścia na kanał DivoVic na YT i przesłuchaj nagrania, zastanów się w jaki sposób to o czym mówią chłopaki odnosi się u Ciebie, jak u Ciebie przejawiają się te mechanizmy.

A potem zostanie już tylko zaakceptować i działać ;)
Nelkalenka

1 września 2018, o 23:15

Froom pisze:
1 września 2018, o 20:41
Ryo pisze:
Cześć

Tak naprawdę masz lęk. Niezbyt ważne jest to, czy boisz się porozmawiać z kimś, obejrzeć film czy choroby. Generuje się u Ciebie irracjonalny lęk wpływający na Twoje życie. Więc nie dokładaj sobie, że "sporo mam tych zaburzeń" bo nie ma po co ;) Schemat jest taki sam -> pojawia się coś co wyzwala lęk -> dalej strach i nieracjonalne procesy myślowe prowadzą do unikania, natrętnych myśli czy wykonywania rytuałów. Klucz do rozwiązania jest taki sam - oswoić lęk i go zrozumieć. Dlatego zacznij od wejścia na kanał DivoVic na YT i przesłuchaj nagrania, zastanów się w jaki sposób to o czym mówią chłopaki odnosi się u Ciebie, jak u Ciebie przejawiają się te mechanizmy.

A potem zostanie już tylko zaakceptować i działać ;)
Potwierdzam,lęk zawsze ma się czego uczepic.Jak oswoję jedną lękową myśl, to w jej miejsce pojawia się zaraz druga i następna itd....i koło lękowe się kręci.Potrzeba odwagi i siły, zeby w koncu powiedziec stop i przerwac to błędne koło. ....
Ryo

5 września 2018, o 20:55

Dzisiaj sobie patrzę w niebo śnieg optyczny był spory przychodzę do domu nie poznaje go i siebie przez chwilę zapomniałem kim jestem siadam przewracanie w głowie i strach że umrę że krwiak albo Że uszkodziłem sobie mózg.Staram się akceptować itd ale przez ten śnieg optyczny i to odrealnieniem i przewracanie ciężko mi się przez to tak łatwo olać bo włącza się analiza.
Jeśli nie ma wyzwania nie ma zmiany.
ODPOWIEDZ