Witam. Chciałem się zapytać czy ktoś z was miał senność spowodowaną nerwicą natręctw. Mam na myśli taką ciągłą chęć wrócenia do łóżka, brak siły zrobienia czegokolwiek. Ciągła walka ze snem szczególnie jeśli się śpi mniej niż 10-12godzin. Niemożność funkcjonowania. W pierwszych miesiącach kiedy nie wytrzymałem tego zmęczenia wiązało się to z zaśnięciem dzisiaj często wystarczy mi samo leżenie w łóżku. Od pewnego czasu poprawia mi się w nocy gdzie wcześniej nie potrafiłem do niej dotrwać bez zaśnięcia teraz po północy czuje się wręcz normalnie. W dzień cały czas jest źle ale z różną intensywnością, czasami dam radę sobie siedzieć i coś robić a czasami musze się położyć, nie mogę nic robić a jak próbuje z tym walczyć, jest to walka z wiatrakami i w końcu uznaje że stawianie oporu jest bez sensu i wracam do łóżka. Moja diagnoza to zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne dlatego chciał bym przybliżyć sobie przyczynę tego stanu i dowiedzieć się że nie jestem w tym odosobniony gdyż zdają się to być dość nietypowe objawy nerwicy.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
PS: Nie zdiagnozowano u mnie depresji oraz biorę escitalopramum od kilu miesięcy i od tego czasu te konkretne objawy się nie poprawiły ani nie pogorszyły.
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Senność w nerwicy natręctw? (OCD)
- Kodi
- Zarejestrowany Użytkownik
Cześć Gomez.
Ja mam obecnie podobny problem co ty.
Odkąd zaczęła się zima, jestem senny, zmęczony i większość czasu wolałbym spędzić w łóżku.
NN mam od wielu lat, ale nie pamiętam żebym był kiedyś aż tak senny i zniechęcony.
U mnie jest jeszcze kwestia leku (Anafranil), który biorę od ponad roku.
Powoduje on zmiany w stężeniu serotoniny, a ten neuroprzekaźnik jest przecież odpowiedzialny za sen.
Z drugiej strony ilość noradrenaliny powinna być zwiększana, więc nie powinienem być senny.
Dochodzi jeszcze problem zamknięcia siłowni, co spowodowało że mam zbyt mało ruchu na co dzień.
Wiesz, próbuje to połączyć i analizować, ale nie wyciągnąłem jeszcze konkretnych wniosków
.
Może u ciebie jest podobnie. Może to kwestia objawów nerwicy, pory roku, może leków, a może wszystkie te czynniki na to wpływają.
Przy escitalopramie mogą na początku występować skutki uboczne w postaci senności.
Osoby z zaburzeniami najczęściej rano czują się niezbyt dobrze, a wieczorem funkcjonują lepiej.
Myślę że nie musisz się tym szczególnie przejmować.
Napisz jeszcze od kiedy masz problem z nerwicą.
Trzymaj się
.
Ja mam obecnie podobny problem co ty.
Odkąd zaczęła się zima, jestem senny, zmęczony i większość czasu wolałbym spędzić w łóżku.
NN mam od wielu lat, ale nie pamiętam żebym był kiedyś aż tak senny i zniechęcony.
U mnie jest jeszcze kwestia leku (Anafranil), który biorę od ponad roku.
Powoduje on zmiany w stężeniu serotoniny, a ten neuroprzekaźnik jest przecież odpowiedzialny za sen.
Z drugiej strony ilość noradrenaliny powinna być zwiększana, więc nie powinienem być senny.
Dochodzi jeszcze problem zamknięcia siłowni, co spowodowało że mam zbyt mało ruchu na co dzień.
Wiesz, próbuje to połączyć i analizować, ale nie wyciągnąłem jeszcze konkretnych wniosków

Może u ciebie jest podobnie. Może to kwestia objawów nerwicy, pory roku, może leków, a może wszystkie te czynniki na to wpływają.
Przy escitalopramie mogą na początku występować skutki uboczne w postaci senności.
Osoby z zaburzeniami najczęściej rano czują się niezbyt dobrze, a wieczorem funkcjonują lepiej.
Myślę że nie musisz się tym szczególnie przejmować.
Napisz jeszcze od kiedy masz problem z nerwicą.
Trzymaj się

-
- Zarejestrowany Użytkownik
Cześć Kodi.
Dzięki za odpowiedź. W moim przypadku niemal na pewno przyczyną nie są leki ponieważ zacząłem je brać właśnie z powodu tych objawów a wcześniej żadnych nie brałem.
NN mam odkąd pamiętam ale duży problem sprawia mi dopiero od kilku lat, a teraz jeszcze doszły te objawy somatyczne...
Pozdrawiam
.
Dzięki za odpowiedź. W moim przypadku niemal na pewno przyczyną nie są leki ponieważ zacząłem je brać właśnie z powodu tych objawów a wcześniej żadnych nie brałem.
NN mam odkąd pamiętam ale duży problem sprawia mi dopiero od kilku lat, a teraz jeszcze doszły te objawy somatyczne...
Pozdrawiam