Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
Agata160899
- Zarejestrowany Użytkownik
10 grudnia 2019, o 20:36
Mam 6 kg niedowagi i przez to czasem mdleję. Staram się jesc wiecej ale bardzo trudno mi przytyć..chyba taka już moja natura

Proszę poradzcie co w takiej sytuacji zrobić? Jak rozpoznac czy mdleję na prawdę czy to tylko nerwica płata mi figle ? Błagam niech ktoś coś poradzi bo zwariuję

-
Victor
- Administrator
10 grudnia 2019, o 23:48
W innym poście napisałaś, że miesiąc temu zachorowałaś i zemdlałaś, przez co od tej pory pojawił się taki problem. Więc to było to jedno omdlenie? Było powiązane z chorobą? Skąd pomysł, że to przez niedowagę? Byłaś z tym u lekarza?
-
Agata160899
11 grudnia 2019, o 08:43
Wszystkie wyniki mam dobre wiec mysle ze to przez wage. Raz zemdlałam bo nie zjadłam śniadania,poszłam do sklepu i wychodząc z niego zemdlałam. Innym razem z powodu miesiączki. A ten miesiąc temu miałam grype żołądkową, wymiotowałam od 6 godzin bez przerwy i sie odwodniłam,przyjechało pogotowie i podało mi elektrolity i środek przeciw wymiotny i wszystko przeszło. Myślę że jestem bardzo podatna na omdlenia bo jestem niskociśnieniowcem. Pytanie jak sobie z tym radzić kiedy dodatkowo ma sie nerwice...
-
Nerwowy
- Hardcorowy "Ryzykant" Forum
11 grudnia 2019, o 08:59
Agata160899 pisze: ↑11 grudnia 2019, o 08:43
Wszystkie wyniki mam dobre wiec mysle ze to przez wage. Raz zemdlałam bo nie zjadłam śniadania,poszłam do sklepu i wychodząc z niego zemdlałam. Innym razem z powodu miesiączki. A ten miesiąc temu miałam grype żołądkową, wymiotowałam od 6 godzin bez przerwy i sie odwodniłam,przyjechało pogotowie i podało mi elektrolity i środek przeciw wymiotny i wszystko przeszło. Myślę że jestem bardzo podatna na omdlenia bo jestem niskociśnieniowcem. Pytanie jak sobie z tym radzić kiedy dodatkowo ma sie nerwice...
Sama sobie odpowiedziałaś po części.
Nie zapominać o śniadaniu, jeść zdrowo i postarać się jadać regularnie. Pić dużo wody i innych płynów (nie od razu pół butelki, ale szklanka rano, następna za 2 godziny, itp.). Zwracać uwagę na sygnały płynące z ciała - zmęczenie, głód. Pomaga podobno w tym medytacja.
Wiem po sobie, że jak jestem głodny, nie piję pół dnia, nie wysypiam się - to zaburzenie znacznie się zwiększa. Każdy człowiek nawet bez nerwicy nie czuje się najlepiej gdy doprowadza się do tak dużego głodu, że może zemdleć.
Może jakiś trening fizyczny (sport) i dietetyk, opracowanie diety, która pozwoli przytyć.
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” Albert Einstein.
“Nie mogę się lękać. Strach zabija umysł. Strach jest małą śmiercią, która niesie ze sobą całkowite unicestwienie. Stawię mu czoło. Pozwolę, aby zalał mnie i przelał się przeze mnie, a kiedy odpłynie, obrócę oko swej jaźni i spojrzę na jego drogę. Tam, gdzie przeszedł strach, nie będzie już nic. Zostanę tylko ja.” Frank Herbert, Diuna
-
zagrody123456
11 grudnia 2019, o 10:06
Agata160899 pisze: ↑11 grudnia 2019, o 08:43
Też zemdlam przez biegunkę a potem ze nerwica to się bałam kolejnego zemdlenia.. Ale to są myśli.. Jak mdlejesz to się wcześniej nie boisz tylko w ułamku sekundy kiedy mdlejesz więc widzisz ze lęk przed tym to tylko wyobraznia.. A wyobrażenia olewamy..
-
Agata160899
12 grudnia 2019, o 07:05
Problem polega na tym że wczesniej umiałam rozpoznać kiedy zaraz zemdleje na prawde a kiedy to tylko przez nerwice mi sie wydawało.. Da się to jakoś rozpoznać na podstawie tętna albo coś? Co mam zrobic ?