Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Lęk przed zasnieciem

Tutaj znajdziesz wszystkie forumowe materiały (wpisy, nagrania) dotyczące zaburzeń lękowych, depresyjnych, obaw, wątpliwości i rozmaitych lęków, które pozwolą Ci poszerzyć własną świadomość.
A także treści dotyczące własnego rozwoju i przede wszystkim odburzania!
ODPOWIEDZ
kacper9999
Nowy Użytkownik

25 lipca 2024, o 16:49

Czesc od ostatniej niedzieli zaczely sie u mnie problemy ze snem. Przyszedlem do pracy na 12h po nieprzespanej nocy. Wrocilem po pracy z nadzieja, ze zasne od razu. Stracilem swiadomosc na godzine tzn. to byl niby sen, ale nie jestem do konca pewny. Obudzilem sie z paranoja, ze zaraz umre. Pojechalem do lekarza, dal mi relanium 10. Meczylem sie poltorej godziny, zeby zasnac. Mialem kilka przebudzen. Lacznie udalo mi sie tamtej nocy spac moze 5h. Kolejnej nocy mialem do pracy na rano, polozylem sie po 23 znowu sie meczylem, zeby zasnac. Stracilem swiadomosc jakos po 2 wstalem o 4;50 do 5:50 nie pamietam co sie dzialo. Spalem moze lacznie 3 godziny. Od tamtego momentu mam lekki lęk przed zasypianiem. Zdarza mi sie o tym myslec juz po przebudzeniu jak to bedzie dzis. W trakcie dnia, ze np trace dzien. Niech on tak szybko nie zlatuje, bo znowu bedzie czas zasypiania.

We wtorek to byl ten dzien jak spalem ok 3h, polozylem sie o 2:40 stracilem swiadomosc po okolo 30 minutach, odpisywalem znajomemu o 4:00. Nie mialbym o tym pojecia gdyby nie fakt, ze po calkowitym przebudzeniu zobaczylem ta wiadomosc. O 9 mialem drugie przebudzenie, a o 13:30 wstalem juz calkowicie. Lacznie spalem 7h.

Z srody na czwartek bardzo podobna sytuacja polozylem sie ok 2:40 tak samo odpisalem znajomemu o tej samej godzinie i po przebudzeniu rowniez tego nie bylem swiadomy. Lacznie spalem 7h. Udaje mi sie zasypiac, wiec czego ja sie tak naprawde boje. Ludzie nie mysla na codzien o takich rzeczach jak to dzis bedzie czy uda mi sie zasnac. Czy z takim problemem nalezy sie udac do psychiatry/psychologa? To nie jest jakis ogromny lek, ze mnie paralizuje nie jestem w stanie funkcjonowac, ale jednak wolalbym sie tego calkowicie wyzbyc, zeby jako moment polozenia sie do lozka traktowac jako zasluzony wypoczynek, a nie cos do czego musze sie zmuszac. Problem nie trwa jakos dlugo, bo tak jak mowie od niedzieli zaczalem miec problemy i zaczalem sobie wkrecac, ze nie zasne itd.
wojt
Zarejestrowany Użytkownik

29 sierpnia 2024, o 11:48

Cześć ,
Moim zdaniem boisz się po prostu kolejnego męczącego dnia i wiem że lęki się nasilają im bardziej niewyspany jesteś. Psychiatra da Ci najwyżej coś typy hydroksyzyna na sen, co w moim przypadku tylko pogarszało sprawę bo byłem bardziej zmęczony po niej. Wiem że zabrzmi to banalnie ale musisz przestać się tym przejmować i myslec że jak nie pospie to trudno, poleze sobie, pomysle. Nie umrzesz nie ma szans. Przerabialem to kilka lat. Też co wieczór się bałem nocy i że nie prześpię i nie spałem po kilkanaście dni z rzędu. Po godzinę dwie może i ledwo do pracy wstawałem. Aż wkoncu pomyślałem walic to, najwyżej nie pospie to sobie poleżę pomyślę i jakoś dam radę. Od tego czasu może nie śpię idealnie ale po 5, 6czasem 8 godzin nawet. Wiadomo czasem się wybudzam ale bez stresu zasypiam znowu. I da się z tym spokojnie żyć, a pracuje na produkcji i daje rade. Musisz to zaakceptować i kłaść się z przyjemnymi myślami że to będzie fajna noc nawet jak nie pospisz.
Pozdrawiam
KlaudiaGa
Zarejestrowany Użytkownik

29 sierpnia 2024, o 15:58

Rozumiem, że obecna sytuacja jest dla Ciebie trudna i powoduje niepokój. Problemy ze snem, które opisujesz, mogą być wynikiem różnych czynników, takich jak stres, zmiany w rytmie dnia, czy też myśli i obawy, które pojawiają się przed snem. Z tego, co piszesz, wydaje się, że istnieje pewien cykl lęku związanego z zasypianiem, który może pogłębiać problem. Postaraj się wprowadzić rutynę relaksacyjną przed pójściem spać. Może to być ciepła kąpiel, czytanie książki, medytacja lub ćwiczenia oddechowe. Celem jest wyciszenie umysłu i ciała, aby łatwiej było zasnąć. Spróbuj pracować nad ograniczeniem myśli o śnie w ciągu dnia. Zamiast skupiać się na tym, czy uda Ci się zasnąć, możesz spróbować zmienić perspektywę i zaakceptować, że niektóre noce mogą być trudniejsze. Czasem im bardziej staramy się kontrolować sen, tym trudniej jest zasnąć. No i też Upewnij się, że Twoje otoczenie sprzyja zasypianiu. Chodzi o to, żeby sypialnia była ciemna, cicha i odpowiednio chłodna. Unikaj ekranów (telefon, komputer) na godzinę przed snem, ponieważ mogą one zakłócać produkcję melatoniny. Co do bezsenności to podrzucam też artykuł może Ci się przyda https://gorzowwielkopolski24.pl/szybko- ... sennoscia/
ODPOWIEDZ