Hej!
Jako dziecko i nastolatka miałam problemy z kompulsywna masturbacja. Choruję na nerwice od dziecka. Miałam lęki o zdrowie, POCD i inne. Teraz mam lęk, że uprawiając seks z mężem uzależnień się od seksu i przekrocze jakieś granice moralne i zaczęłam unikać zbliżeń...
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Lęk przed uzależnieniem od seksu
- Plathon
- Zarejestrowany Użytkownik
Wiesz w dzieciństwie nerwica i masturbacja wspólnie wyrastają współistnieją. Stres, frustracja lęki, niepokuj, napięcie emocjonalne są uwalniane poprzez masturbację właśnie.
Mówię to ze swojego doświadczenia! A konfliktowa atmosfera w domu, przemoc, niewłaściwe wychowanie sprzyjają rozwojowi nerwicy i innych zaburzeń! Natomiast ekscesywna masturbacja może być też przejawem hiperseksualności na co wskazują objawy o których pisałaś. Możemy o tym na pw pogadać?

Mówię to ze swojego doświadczenia! A konfliktowa atmosfera w domu, przemoc, niewłaściwe wychowanie sprzyjają rozwojowi nerwicy i innych zaburzeń! Natomiast ekscesywna masturbacja może być też przejawem hiperseksualności na co wskazują objawy o których pisałaś. Możemy o tym na pw pogadać?

-
Czy hiperseksualność można wyleczyć/wyciszyć?
- Plathon
Owszem nadmierną seksualność można złagodzić terapią lecz często bywa, że powrót do wyższego libido jest trudny bądź niemożliwy. Ale skąd obawy, że uzależnisz się od seksu i jakie granice moralne mogłabyś przekroczyć?
-
No, bo ja mam codzienną ochotę na współżycie. Nie masturbuje się jak nie ma męża, bo boje się, że wrócą stare mechanizmy. I nie wiem czy codzienny seks jest już niepokojący czy nie...
- Plathon
Agnieszka! W małżeństwie nie ma żadnych norm! W nażeczeństwie i po ślubie ludzie współżyją nawet kilka razy dziennie. Wszystko zależy od temperamentu i zaangażowaniu szczególnie partnera. A granicą w seksie jest wyłącznie wyobraźnia!
-
Ja mam tak, że jak mam ochotę kilka razy w ciągu dnia to już zapala się czerwona lampka, że coś jest nie tak, żeby to nie przeszło w uzaleznienie albo kompulsywność.
-