Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Lęk przed chorobą

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
AgnieszkaM
Zarejestrowany Użytkownik

3 grudnia 2022, o 15:18

Czesc!
Nigdy nie spodziewałam się, że ten rodzaj nerwicy dopadnie mnie. Zawsze ignorowalam stan swojego zdrowia. Miałam rozne drobne schorzenia migreny, żylaka na lewej nodze. Nigdy nic z tym nie robiła, bo miałam to w nosie. Zmieniło się po urodzeniu dziecka po 4 latach zaczęło podupadać mi zdrowie. Pewnie przemęczenie. Zaczęło się od bardzo silnych migren podczas aury migrenowej traciłam wzrok, czucie w ręce, uczucie pływania, problemu z mową, kołatanie serca. Po 3 ataku migreny pojechałam na sor zrobili tomografie wyszło wszystko ok. No i się zaczęło gdybanie, że zrobili bez kontrastu, a może coś tam jest tylko nie zauważyli. Prawdopodobnie w kość daje mi kręgosłup szyjny. Mam ciężka pracę, w której dźwigam. Potem stwierdziłam, że mam tego żylaka od 10 lat. Zrobię d-dimery żeby zobaczyć czy jest ryzyko zakrzepów. Wyszły w normie 4.65 norma jest 5. Od wczoraj mocno mnie ten żylak zaczął kłuć, piec, ciągnąć. Od razu zaczęłam się nakręcać a co jeśli zakrzepica mi się zaczęła, USG nogi mam umówione na wtorek. Z nerwów nie mogę spać, bo boje się że się nie obudzę... Nie wiem jak sobie poradzić z tym lękiem. Oczywiście w międzyczasie był lęk przed zawałem, żylakami przełyku, krwotokiem itp. już naprawdę nie wiem co robić.
asienka88

6 stycznia 2023, o 10:24

Cześć!

U mnie podobnie jak u Ciebie, również nigdy nie przejmowałam się zdrowiem, ignorowałam objawy, z którymi teraz pedzilabym do lekarza, przez to myślę, że pewnie jestem przewlekle chora🙈

Również mam migreny z aura z podobnymi objawami jak u Ciebie. Rezonans nic nie wykazał. Nie potrzebny jest kontrast, spokojnie. Na pewno coś by zauważyli, takie leki że "coś pominęli" to typowe przy nerwicy. Staraj się ufać lekarzom, choć wiem, że to trudne, zwłaszcza jak trafia się na artykuły typu "lekarz ignorował objawy, okazało się, że to czy tamto". Mi pomogło zapisanie się do grupy dla migrenikow, tam poczytałam, że nie jestem z tym sama.
Najważniejsze, że zostałaś przebadana, jeśli migreny się powtarzają bądź pod opieką neurologa.
Usg nie zaszkodzi zrobić, uspokoisz się.
Ja jestem dopiero na początku walki z nerwica, a raczej mam to od dawna ale dopiero po latach widzę jak bardzo mnie to niszczy.
Staram się sobie to tłumaczyć, żeby absolutnie nie ignorować objawów i badać się, jeśli jest potrzeba, ale nie zamartwiac się za dużo i oddać się w ręce ludzi, którzy się na tym znają.
Ściskam mocno, powodzenia❤️
AgnieszkaM

21 stycznia 2023, o 20:34

asienka88 pisze:
6 stycznia 2023, o 10:24
Cześć!

U mnie podobnie jak u Ciebie, również nigdy nie przejmowałam się zdrowiem, ignorowałam objawy, z którymi teraz pedzilabym do lekarza, przez to myślę, że pewnie jestem przewlekle chora🙈

Również mam migreny z aura z podobnymi objawami jak u Ciebie. Rezonans nic nie wykazał. Nie potrzebny jest kontrast, spokojnie. Na pewno coś by zauważyli, takie leki że "coś pominęli" to typowe przy nerwicy. Staraj się ufać lekarzom, choć wiem, że to trudne, zwłaszcza jak trafia się na artykuły typu "lekarz ignorował objawy, okazało się, że to czy tamto". Mi pomogło zapisanie się do grupy dla migrenikow, tam poczytałam, że nie jestem z tym sama.
Najważniejsze, że zostałaś przebadana, jeśli migreny się powtarzają bądź pod opieką neurologa.
Usg nie zaszkodzi zrobić, uspokoisz się.
Ja jestem dopiero na początku walki z nerwica, a raczej mam to od dawna ale dopiero po latach widzę jak bardzo mnie to niszczy.
Staram się sobie to tłumaczyć, żeby absolutnie nie ignorować objawów i badać się, jeśli jest potrzeba, ale nie zamartwiac się za dużo i oddać się w ręce ludzi, którzy się na tym znają.
Ściskam mocno, powodzenia❤️
Neurologa mam w Poniedziałek, cały tydzień utrzymuje się ucisk na oko, czasami na chwilę puszcza. Zauważyłam, że nasila się wtedy kiedy przeciąże odcinek szyjny kręgosłupa i zaczyna boleć mnie szyja. Zastanawiam się na ile jest to objaw utrzymującej się aury, a na ile spięcia z nerwów... Mam nadzieję, że Neurolog mnie uspokoi, bo cały tydzień tylko czekam na udar
AgnieszkaM

22 stycznia 2023, o 16:35

Wiem, że jest jeszcze coś takiego jak stan migrenowy. Może to tyle się utrzymuje...
ODPOWIEDZ