Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
-
starcat
- Zarejestrowany Użytkownik
6 lipca 2013, o 03:01
Witam.
To mój pierwszy post na tym forum, choć przeglądam je od dłuższego czasu, co bardzo mi pomaga.
Od paru lat cierpię na derealizację. Ataki pojawiają sie w sytuacjach stresowych lub w przypadku gdy otacza mnie dużo osób, szczególnie jeżeli głośno się zachowują.
Mimo moich zaburzeń bardzo chcialabym pojechać na Coke Live Music Festival razem z dwiema przyjaciółkami. Stąd moje pytanie do was, co sądzicie na ten temat, czy mogę sobie pozwolić na taki duży krok? Boję się że DD złapie mnie w trakcie koncertu lub, że co gorsza zepsuję wyjazd przyjaciółkom. Prosze o radę. Dziękuję z góry

-
Divin
- Administrator
6 lipca 2013, o 10:24
Moim zdaniem wszelkiego typu przełamywania strefy komfortu podczas DD sa jaknajbardziej korzystne i potrzebne. W całym tym procesie akceptacji i ignorancji tego stanu bardzo ważne jest życie swoim życiem i brak ograniczeń ze swojej strony. Chcesz jechać na koncert? To jedź! Zlapie Cię derealiazacja? i co z tego? Nic Ci nie będzie a może właśnie Twoja podświadomość zrozumie że ten lęk jest irracjonalny. Jak to ktoś madry powiedział:
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu' więc badź odważny/na i powodzenia.

'Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą'
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu'
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype
-
starcat
- Zarejestrowany Użytkownik
8 lipca 2013, o 01:57
Postanowione, jadę

! Bilet kupiony.
Myślę że dzięki temu że będę przyjaciółkami i dzięki specyficznej atmosferze koncertu dam radę i nie będę miała DD.
Bardzo dziękuję Divin, dzięki twojej odpowiedzi ostatecznie podjełam decyzję
A ten cytat:
Wydrukowałam i powiesiłam koło łóżka

-
Divin
- Administrator
8 lipca 2013, o 10:58
Nie ma za co starcat, powodzenia i baw się dobrze, w końcu są wakacje.

'Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą'
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype