Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Problemy z oddychaniem
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Od pewnego czasu mam problemu z oddychaniem. Przy głębokim wdechu ciężko mi złapać oddech mam jakaś „barierę”, czuje świstanie w brzuchu od czasu do czasu. I ciągłe tętno 90 uderzeń. Mocne bicie serca. Ciagle przelewanie w brzuchu to już raczej norma biorę na to leki, Stwierdzono u mnie nerwice. I nie wiem czy to „świstanie” przy oddechu w brzuchu i problemy z oddychaniem to przyczyny nerwicy czy coś gorszego. Z góry przepraszam za skomplikowana wiadomość ale liczę na pomoc
- zosialach
nataliakanatka pisze: ↑23 listopada 2022, o 03:46Od pewnego czasu mam problemu z oddychaniem. Przy głębokim wdechu ciężko mi złapać oddech mam jakaś „barierę”, czuje świstanie w brzuchu od czasu do czasu. I ciągłe tętno 90 uderzeń. Mocne bicie serca. Ciagle przelewanie w brzuchu to już raczej norma biorę na to leki, Stwierdzono u mnie nerwice. I nie wiem czy to „świstanie” przy oddechu w brzuchu i problemy z oddychaniem to przyczyny nerwicy czy coś gorszego. Z góry przepraszam za skomplikowana wiadomość ale liczę na pomoc
Hej, skoro masz stwierdzona nerwicę to rozumiem, że diagnoza była poparta innymi badaniami
A jeżeli była to znaczy, że nic się złego nie dzieje, ja mam to co chwilę, da się przyzwyczaić
- zosialach
Dodam jeszcze, że strasznie się tym brzuchem moim martwiłam, zaczęła mnie boleć noga i skupiłam się na tym, a objawy ze strony brzucha fantastycznie zniknęłynataliakanatka pisze: ↑23 listopada 2022, o 03:46Od pewnego czasu mam problemu z oddychaniem. Przy głębokim wdechu ciężko mi złapać oddech mam jakaś „barierę”, czuje świstanie w brzuchu od czasu do czasu. I ciągłe tętno 90 uderzeń. Mocne bicie serca. Ciagle przelewanie w brzuchu to już raczej norma biorę na to leki, Stwierdzono u mnie nerwice. I nie wiem czy to „świstanie” przy oddechu w brzuchu i problemy z oddychaniem to przyczyny nerwicy czy coś gorszego. Z góry przepraszam za skomplikowana wiadomość ale liczę na pomoc
- Sylwek94
Nie wiem czy chodzi o to samo, ale ja miałem tak i jeszcze czasem mam
, że chcę wziąć głębszy wdech przez usta i mam wrażenie , że to powietrze nie wchodzi, nie chce iść dalej. Zostało mi to jeszcze nawykowo po nerwicy, gdy miałem ścisk klatki piersiowej i obawy o to że się uduszę, więc nabierałem silnie powietrze przez usta. Wiem, że możesz się tego bać i mieć wrażenia że zaraz się udusisz, że za słabo oddychasz. Ale nie udusisz się , to są tylko straszne myśli. A objaw ścisku w klatce nie spowoduje że umrzesz. Oczywiście nie musisz mieć nawet żadnych obaw na ten temat, a może tylko być napięcie mięśni klatki (jeden z wielu objawów nerwicy) i wtedy intuicyjnie chcesz nabrać więcej powietrza ale ono po prostu nie wchodzi bo klatka jest napięta i nie przyjmuje go bardzo dużo. Ale tyle aby wystarczyło do przeżycia. Należyte podejście to zrozumienie dlaczego masz taki objaw, jak on działa i oswojenie się z nim oraz zaprzestawanie reagowaniem na niego w dany sposób, czyli w tym przypadku zaprzestanie brania głębokich wdechów. Ćwiczenia oddychanie nosem jak najbardziej polecane.

"To co nas nie zabije, uczyni nas silniejszymi."