Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Pomoże mi tu ktoś ? (Nerwica natręctw hocd)

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
Ollisia
Zarejestrowany Użytkownik

9 sierpnia 2020, o 18:07

Cześć!
Od 2 miesięcy zmagam się z nerwicą natręctw (HOCD) z początku pojawiały mi się myśli czy jestem lesbijką itp. i porównywania dziewczyn z chłopakami. wystraszyłam się, więc zaczęłam o tym wszędzie czytać. Trafiłam na przeróżne fora (w tym zaburzeni.pl) i troche się to uspakajało. Od sierpnia te myśli troszeczkę się uspokoiły (ale tak serio troszeczkę) pojawiają głównie gdy widzę jakąś dziewczynę// kobietę. ogólnie to boje się na nie patrzeć bo przyspiesza mi się oddech (ja to uznaje za swego rodzaju podniecenie ale tłumaczę sobie że tak nie jest) i teraz nerwica jeszcze mi mówi że "Jestem zakochana w mamie" (gdy na nią patrzę albo cos) i mówi że mam się z nią pocałować brzydzi mnie to. Nie wiem co mam o tym myśleć staram się to ignorować i sprawiać żeby te myśli "płynęły" ale powoli czuje że nie mam już sił. Dacie jakieś rady? Chciałabym do roku szkolnego wyzdrowieć z tego paskudztwa :((
Myślę że mogę na was liczyć bo specjalnie tworzyłam konto żeby ktos mi tu pomógł
Zaburzona :?
Awatar użytkownika
ddd
Odburzony Wolontariusz Forum

9 sierpnia 2020, o 18:57

Cześć, ja pomogę na zasadzie zachęcenia do przeczytania i odśłuchania na początek reakcja-walcz-uciekaj-czyli-nerwica-atak-t3411.html oraz mechanizm-kowy-charakterystyka-t5227.html a także podsumowanie-wszystkich-wpisow-vica-nerwicy-t5951.html oraz kowy-chochlik-lowy-t15196.html oraz kowe-dwa-nagrania-divovica-t8025.html :D
Po prostu zachęcam do zdobycia wiedzy bo to co opisujesz to nerwica i aby z niej wyjśc trzeba się mocno napocić a bez wiedzy trudno :) Piszesz że jakąś wiedzę masz ale wydaje mi się że jeszcze za mało razy zdobywana :) Nic nowego o tym jak sobie radzić z myślami poza racjonalizowaniem i ignorowaniem nie znajdziesz, tylko potrzebne są czasem jeszcze czasem inne rzeczy jak ryzykowanie, akceptacja i absolutnie nie uspokajanie.
(muzyka - my słowianie)

Zaburzeni wiemy jak nerwica na nas działa, wiemy jak DD nam w bani rozpi***ala. To jest taa nerwica i lęk, to jest teen depersony wkręt!

Autor Zordon ;p
maggie2223
Zarejestrowany Użytkownik

10 sierpnia 2020, o 12:33

czemu "absolutnie nie uspokajanie?"
Awatar użytkownika
ddd
Odburzony Wolontariusz Forum

10 sierpnia 2020, o 14:09

maggie2223 pisze:
10 sierpnia 2020, o 12:33
czemu "absolutnie nie uspokajanie?"
Źle to być może ująłem, chodzi mi o to że po pewnym czasie wertowania wpisów byle się uspokoić ze to nie nerwica, w którymś momencie musi mieć to granicę bo nie jest to wspomagające w wychodzeniu z zaburzeń,jeśli to robimy byle się uspokoić
(muzyka - my słowianie)

Zaburzeni wiemy jak nerwica na nas działa, wiemy jak DD nam w bani rozpi***ala. To jest taa nerwica i lęk, to jest teen depersony wkręt!

Autor Zordon ;p
ODPOWIEDZ