Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Pamięciówa :D

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Trout
Odważny i aktywny forumowicz

10 czerwca 2019, o 15:31

Witam serdecznie

Pytanie bardziej do odburzonych. Jestem na takim etapie, że odrealnienie jest bardzo małe. Nie przeszkadza mi w codziennym życiu. Z koncentracją jest dobrze, ale z pamięcią dalej ciężko. Dlugo się walczy, żeby powróciła? Czy razem jak zejdzie dd calkiem to i pamięć wróci ;) bo jeszcze np. Poczucia czasu nie mam więc dd jest jeszcze.. ale większość objawów poszła w niepamięć..
Awatar użytkownika
SasankaLesna

10 czerwca 2019, o 15:37

Haha. Temat przedni :D aż się dałam nabrać. Niestety, nie pomogę ;)
Czasami lepiej użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność. [T. Pratchett]
tapurka
Dyżurny na forum Odważny VIP

10 czerwca 2019, o 15:54

Brak koncentracji, problemy z pamięcią mogą być równie dobrze podczas dd, jak i bez niej. To jedne z objawów nerwicy, i ciężko tu określić czy jeżeli dd Ci zejdzie to problemy z pamięcią też. Ja dd mam już bardzo rzadko, średnio raz na 2 tygodnie, a pamięć mi szwankuje na co dzień. Nie umiem sobie przypomnieć nazw najprostszych rzeczy, miejsc, gdzie byłam dużo razy, itp. Ale jeszcze nie wyszłam z nerwicy, więc to podciągam pod jej objaw.
you infected my blood
usunietenaprosbe
Gość

10 czerwca 2019, o 16:06

Mam podobnie tylko te problemy z pamięcią to sa bardziej, że pamiętam cos ale tak jakbym przez mgłę 😂
Elegancik
Zarejestrowany Użytkownik

10 czerwca 2019, o 16:09

SCIBEK849 pisze:
10 czerwca 2019, o 16:06
Mam podobnie tylko te problemy z pamięcią to sa bardziej, że pamiętam cos ale tak jakbym przez mgłę 😂
Podobnie mam hah
martaa1

10 czerwca 2019, o 17:49

U mnie wygląda to tak że pamiętam ostatni kwadrans swojego życia ;oh a potem mały reset :) W ogóle codziennie rano taki mały dzień świstaka. Ale to powoli już mnie nie straszy bo wiem czemu tak się dzieje.
Awatar użytkownika
Guett

10 czerwca 2019, o 19:41

O z tym dniem świstaka to i mnie się tyczy. Rano wstaje i reset pamięci.
i'm tired boss
Awatar użytkownika
Celine Marie

10 czerwca 2019, o 22:08

:D czasem lepiej możenie pamiętać
"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
memorymember

10 czerwca 2019, o 23:06

Gubienie wątków i zapominanie słów to był największy problem bo sobie wkręcałem od razu że pewnie jestem chory. Teraz mi się to unormowało ale wcześniej też fakt że sprawdzałem co mówię i jak i czy to jest normalne. A im bardziej chciałem sobie przypomnieć tym gorzej było potem. Taka trochę kula śnieżna.
witorrr98
Odburzony Wolontariusz Forum

11 czerwca 2019, o 21:03

W mojej nerwicy gubienie pamięci to jeden z problemów.Ale z mojego doświadczenia wiem, że pamięć wraca na swoje miejsce po doprowadzeniu stanu emocjonalnego do względnej równowagi.Stres i napięcie psychiczne kurczą percepcję oraz zdolności zapamiętywania.Dopiero po uspokojeniu następuje efekt refleksji i analizy tego, co było, choćby godzinę temu czy dzień czy miesiąc, po prostu mózg zaczyna wchodzić na swoje tory.
ODPOWIEDZ