Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Ostateczne wyjaśnienie czy z nerwicy może wyjść schizofrenia

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
winogron
Zarejestrowany Użytkownik

12 grudnia 2016, o 19:47

Nie chcę zawracać głowy Vicowi bo miał wypadek, więc pytanie czy ktoś jest w stanie stwierdzić, że naprawdę z nerwicy nie może zrodzić się schizofrenia? Czy jak masz nerwice to nie można dostać schizofrenii?
Mam ostatnio gorszy moment bo wmieszałem się w pewne emocjonalne sprawy i trochę mnie łapie analiza a postepy zrobiłem ogromne, dlatego postanowiłem napisać temat i zapytać :)
Awatar użytkownika
Natka
Zarejestrowany Użytkownik

12 grudnia 2016, o 19:50

Albo masz nerwicę, albo schizofrenię. Nerwicowiec boi się schizy, także nigdy nie będzie jej miał. A schizofrenik nigdy nie będzie miał nerwicy, bo on uważa że jego zachowanie jest 'normalne', nie odczuwa lęku ani strachu przed chorobą :)
Kiedy czujesz się wypalony, pamiętaj, że feniks odradza się z popiołów
Victor
Administrator

12 grudnia 2016, o 19:58

Ano to Ci odpowiem xd

Wszystko zależy co rozumieć przez słowo nerwica :)
Bo widzisz nerwica to moga być przecież po prostu duszności, bóle w klatce piersiowej, to wszystko może dziać się na tle nerwowym, prawda? :) Taka ale nerwicówka, kogoś boli głowa od nerw itp.
W jaki sposób takie akcje mają chronić przed jakąkolwiek chorobą? ;)
Schizofrenik czy osoba, która kiedyś dostanie takiej choroby ma układ nerwowy i może mieć nerwicowe jazdy i tyle :) Oczekujesz tego, ze ktoś Ci napisze lub powiem, że jak się nerwicujesz to nie dostaniesz schizofrenii?
Przecież to absurdalne.
Ale absolutnie jedno nie przeradza się w drugie :)

Natomiast jest pewien ciekawy fakt, o którym psychiatrzy czasem zapominają - mimo tego, ze psychiatria sama kiedyś na to wpadla - iż jeśli czlowiek z lękiem nerwicowym jest pochłonięty analizą lękową, obawami, wątpliwościami to ma coś takiego co się zwie - NADKONTROLĄ. A stany psychotyczne sa tego absolutnym przeciwieństwem.
Więc jeśli pytasz czy mając lękową analize można dostać psychozy to odpowiedź brzmi nie o ile nie ćpasz jakiś specyfików :) I mówię to w oparciu o to co pewna dziedzina psychiatrii zauważyła i niejedne psychiatra to zauważył.
A takze o to, iż mimo tylu kontaktów z ludźmi z zaburzeniami lękowymi nie spotkałem się jeszcze z czyms takim aby ktoś będąc w lęku nerwicowym, analizie lękowej dostał ot tak sobie psychozy ;)
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
ODPOWIEDZ