Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nowe myśli,objawy :/

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
Kaadoka
Odważny i aktywny forumowicz

22 grudnia 2016, o 13:12

Witam chciałbym zapytać się dostać porady ponieważ moimi nowymi myślami ,jest takie coś ,że mój umysł tak jakby sam wyszukiwał rzeczy z przeszłości nad którymi każe mi to rozkminiać ,mam jeszcze taki zamęt w głowie ,wydaje mi się że mam strasznie nie poukładane w głowie mam też myśli które czasami do mnie przychodzą ale strasznie ciężko je opisać,ubrać w słowa na początku jak dopadło mnie zaburzenie a było to w sierpniu miałem dwie natrętne myśli a teraz przerodziły się w setki dziwnych myśli chodze do psychologa ,psycholog mówił mi że nie bedziemy sie skupiać na myślach tylko na tym co spowodowało ten stan ,zdiagnozował u mnie zaburzenia lękowe .Kurcze mam 18 lat a tak nasrane w głowie ,zaznacze też że niektóre z myśli natrętnych znikły ale z tygodnia na tydzień są coraz głupsze i próbują mnie nastraszyć ,na początku zaburzenia miałem lęki że jestem nienormalny,zwariuje ,że wszystko jest nie tak , ale im dłużej trwa ten stan i dochodzą nowe myśli przzywczajam się do niego ,nie boje się go tylko akceptuje .Jak już zastanawiam sie nad jakas myslą i ją rozkminie znajde argument pojawia się następna i tak w kólko macieja .Pare też objawów u mnie wzieło się o czytania o tym jakie ludzie mają objawy ale to już osobny temat ,jednym z moich marzeń teraz jest to żeby znaleźć równowage w sobie ,spokój ,szczeście :) I do tego dąże narazie czekam na nowy rok żeby pójść do psychologa pogadać a później niestety ale chyba będe musiał do psychiatry po leki żeby troche wyciszyły moją głowe a w trakcie psychoterapia i sam będe sobie terapeutą :)
Awatar użytkownika
Olalala
Dyżurny na forum Odważny VIP

22 grudnia 2016, o 13:30

Witaj :) tego typu myśli w nerwicy nie są niczym zaskakującym. Polecam Ci odsluchanie materiałów na forum. Przede wszystkim to nie powinieneś im sie dziwić bo dziwiąc sie tworzysz nowe wątpliwości. Poznaj dobrze mechanizmy lękowe a da Ci to wiele zrozumienia dla samego siebie. Każdy człowiek na co dzień ma tysiące myśli i nie zwraca na nie uwagi. Ty jesteś w stanie zagrożenia i wszystko dosłownie moze bjdzic Twój lek. Najlepsza recepta jest akceptacja tego stanu z pełnym jego zrozumieniem i zajecie sie życiem. Przepuszczanie tych myśli, bez odpowiadania na nie.

Co do lekow, lekami można zawsze sie wesprzeć jesli jest bardzo zle. Z tymże odburzanie to proces kiedy samopoczucie najczęściej jest do bani i nie jest to nic szczególnego. Najważniejsza jest tu praca własna wlozoba w wychodzenie z tych stanow.
Kaadoka

22 grudnia 2016, o 14:17

Ogólnie to teraz nabrałem pewnego doświadczenia bo jak by nie patrzeć od wakacji do teraz minęło troche czasu i już się przyzwyczaiłem ,mam też chyba derealizacje lekką ale nie robi to na mnie wrażenia bo chyba w tej deralizacji lepiej się czuje :) Najgorsze jest to uczucie zagubiebia czasami sam nie wiem o co mi chodzi ,czego chce tak jakby wiem że przedemną dużo pracy musze się na nowo uczyć myśleć i podchodzić do pewnych spraw inaczej .Mimo że jestem zaburzony i mam problemy ze samym sobą myśle że to bardzo duży bagaż doświadczeń ludzie gdy wygrywają walke z samym sobą są bardziej silniejsi i podchodzą do rzeczy na luzie dąże do tego celu i wiem że dam rade ja uważam że ludzie z zaburzeniami to nie osoby słabe psychicznie tylko wrażliwi na pewne bodźce .Dzięki za odpowiedź ;)Żyj życiem !
Nowy7
Zarejestrowany Użytkownik

22 grudnia 2016, o 14:26

Witaj,
Polecam nagrania o natrętnych myślach i impulsach na youtube. Jeśli nie wiesz o co chodzi to wpisz na youtube divovic natrętne myśli. Przepis na natręty to nie wchodzić w nie, nie analizować ich. Dać im przepłynąć jak każdym innym myślą. Nie nadawać im uwagi, i wartości (traktowanie natrętów jak każdą normalną myśl) a nie jako coś strasznego. Olewanie tego da efekt w postaci zanikania natrętów. Tylko potrzeba na to czasu, bo natrętu nie odejdą od tak, lub mogą pojawić się nowe. Ja w sumie mam podobnie jak Ty, taki chaos w głowie, dużo myśli natrętnych, zwykłych. Jak przejdzie jedna myśl to od razu atakuje druga i analizując ją rozdrabniam jednego natręta w trzy. Też tak samo jak Ty mam bardzo dużo przeróżnych, dziwnych myśli i jeden wielki chaos w tym wszystkim. Nie angażuj się w to tak jak pisałem wcześniej olewaj to aż będzie poprawa. I jeszcze raz polecam nagrania z forum :)
Kaadoka

22 grudnia 2016, o 15:31

Dzięki za odpowiedzi chociaż wiem że nie wariuje :)
ODPOWIEDZ