Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Śnieg optyczny, musi być objawem w DD?

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Patro1995
Zarejestrowany Użytkownik

9 stycznia 2016, o 11:32

Witam, ogólnie ktoś mi napisał że każdy w DD ma śnieg optyczny, ja akurat nie posiadam, z takich objawów posiadam tylko szumy uszne.
Teraz zadaje sobie pytanie , że skoro każdy ma ten śnieg optyczny a ja nie , to może nie mam dd? wie ktoścoś na ten temat? dzięki za pomoc pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Guett
Odważny i aktywny forumowicz

9 stycznia 2016, o 13:55

Wydaje mi się, że nie każdy musi mieć śnieg optyczny w dd. Ja akurat mam. Ale przecież objawy mogą się różnić, jedna osoba może mieć jakiś objaw a druga nie. Nie ma na to jakiejś reguły.
i'm tired boss
Awatar użytkownika
zlekniona

9 stycznia 2016, o 19:21

Też mi się tak wydaje, ja np. nie mam DD a mam śnieg optyczny od dziecka :P
Matką wolności jest dyscyplina - Leonardo Da Vinci
ana
Zarejestrowany Użytkownik

9 stycznia 2016, o 20:40

Zlękniona, a ten śnieg optyczny przeszkadza Ci jakoś szczególnie? Bo mnie to schorzenie swego czasu bardzo interesowało. Wpatrywałam się w różne obiekty i sprawdzałam, czy mam śnieg.
Awatar użytkownika
Ciasteczko
Administrator

9 stycznia 2016, o 21:47

Nie miałam nigdy śniegu optycznego, a miałam silne DD i DP.
Nie warto próbować się utożsamiać z każdym ksiązkowym objawem, zauważ, że spisy objawów powstają na podstawie doświadczeń innych ludzi, więc na podstawie odczuć, a nie odczucia na podstawie listy objawów, więc choć ludzie mają tę samą nerwicę, nie raz różni się to u nich odczuwaniem i objawami.
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy. :hercio:
Awatar użytkownika
zlekniona

10 stycznia 2016, o 00:14

ana pisze:Zlękniona, a ten śnieg optyczny przeszkadza Ci jakoś szczególnie? Bo mnie to schorzenie swego czasu bardzo interesowało. Wpatrywałam się w różne obiekty i sprawdzałam, czy mam śnieg.
Hmm wiesz, pamiętam, że mam go od maleńkości, na pewno miałam go już w wieku 5-6 lat. I nigdy mi nie przeszkadzał, mało tego byłam bardzo zdziwiona jak się po wielu latach dowiedziałam, że inni go nie widzą.
Ale muszę przyznać że w okresie mocno nerwicowym bardzo mi przeszkadzał, spowodował nie jeden atak paniki, i w zasadzie większość objawów mi minęło, a śnieg nadal widzę tak samo jak przy najintensywniejszej nerwicy. Wiem, pewnie po prostu zwracam na niego bardzo uwagę, ale ogólnie to da się z nim żyć.
Idę jeszcze w marcu do neurologa bo pani psycholog prosiła, zeby to jeszcze skonsultować (plus tiki nerwowe które tez mam od dzieciństwa) i sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Ale raczej nie wierze w magiczne 'uzdrowienie' :-P
Matką wolności jest dyscyplina - Leonardo Da Vinci
ODPOWIEDZ