Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nerwica a styl życia/nałogi

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
agnefka28
Zarejestrowany Użytkownik

30 maja 2018, o 23:04

Pytanie z czystej ciekawości, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Ile osób spośród Was oprócz nerwicy ma nałogi, no i jakie?;) Jak wiemy nerwica często łączona jest też z hipochondrią i zastanawia mnie jak to się przekłada w rzeczywistości. Teoretycznie osoba z nerwicą powinna dbać o siebie(w końcu często boi się o swoje zdrowie, wykonuje setki badań itp) Jak to jest w praktyce? No już, przyznawać się :DD
agnefka28

31 maja 2018, o 08:29

Podbijam temat😉
Awatar użytkownika
mike48

31 maja 2018, o 08:58

Nałóg kawa :) Nie potrafię sobie odmówić kawy, chociaż wiem, że czasami piję za dużo. No ale bez kawy nie potrafię się na niczym skupić, jak nie wypiję to czuję, że czegoś mi brakuje.
agnefka28

28 czerwca 2018, o 23:47

Kochani, podbijam post. Jestem bardzo ciekawa jak to jest z tymi nałogami. W szczególności u osób lękowych i hipochondryków. Zachęcam do dyskusji😋
Awatar użytkownika
Adrian99

28 czerwca 2018, o 23:49

Nikotyna, gry komputerowe, seks/masturbacja, telefon(internet)
Awatar użytkownika
zrk

29 czerwca 2018, o 00:03

Wydaje mi się że hipochondria to tylko ułamek nerwicy a konkretnie odmiana ocd, i mając ten właśnie problem badasz się przesadnie dbasz o zdrowie ale np. ja nie bardzo interesuje się swoim zdrowiem fizycznym i mam nałogi tzn. pale faje, obżeram się słodyczami, podjadam wieczorami i jakoś mi to nie robi bo moje problemy wiążą się z lękiem przed utratą kontroli więc nałogi i problemy zdrowotne jakoś mam w nosie. Co nie znaczy oczywiście że pragnę zachorować fizycznie i na siłę szukam takiej możliwości, po prostu obawy moje dotyczą zdrowia psychicznego a fizyczne jakoś mnie nie bardzo niepokoi dziś, ale kiedyś było odwrotnie i moja nerwica zaczeła się od lęku przed zawałem i niepokoju o zdrowie fizyczne. W pewnym momencie mi się przestawiło.
DESIDERATA
Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu,
Bądź sobą, a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć. Przyjmuj pogodnie to co lata niosą, rozwijaj siłę ducha by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności.
Jesteś dzieckiem wszechświata, nie mniej niż gwiazdy i drzewa, masz prawo być tutaj i czy jest to dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien. Ten świat jest piękny. Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy.

Autor oryginału: Max Ehrmann
Każdego dnia bądź jak ŻUK ......... ciesz się z byle gówna :hehe:
Awatar użytkownika
Adrian99

29 czerwca 2018, o 00:45

zrk pisze:
Wydaje mi się że hipochondria to tylko ułamek nerwicy a konkretnie odmiana ocd, i mając ten właśnie problem badasz się przesadnie dbasz o zdrowie ale np. ja nie bardzo interesuje się swoim zdrowiem fizycznym i mam nałogi tzn. pale faje, obżeram się słodyczami, podjadam wieczorami i jakoś mi to nie robi bo moje problemy wiążą się z lękiem przed utratą kontroli więc nałogi i problemy zdrowotne jakoś mam w nosie. Co nie znaczy oczywiście że pragnę zachorować fizycznie i na siłę szukam takiej możliwości, po prostu obawy moje dotyczą zdrowia psychicznego a fizyczne jakoś mnie nie bardzo niepokoi dziś, ale kiedyś było odwrotnie i moja nerwica zaczeła się od lęku przed zawałem i niepokoju o zdrowie fizyczne. W pewnym momencie mi się przestawiło.
Identycznie, mam w nosie po czesci zdrowie fizyczne mimo ze jakies tam objawy fizyczne mam i moja hipochondria polega na strachu przed schizofrenią( terapeutka powiedziala mi ze to jest OCD )
Awatar użytkownika
Natalie1208

29 czerwca 2018, o 07:17

Adrian99 pisze:
29 czerwca 2018, o 00:45
zrk pisze:
Identycznie, mam w nosie po czesci zdrowie fizyczne mimo ze jakies tam objawy fizyczne mam i moja hipochondria polega na strachu przed schizofrenią( terapeutka powiedziala mi ze to jest OCD )
o mnie też fizyczne choroby nie straszą. Wiszą mi raki, wylewy , zawały., w ogóle o tym nei myśle. Za to, no. schizofrenia to mój nerwicowy mustang :DD :DD :DD
Awatar użytkownika
jestemjakajestem
Odważny i aktywny forumowicz

29 czerwca 2018, o 08:10

Hmmmm nalogi- pale papierochy, nadmierne zamartwianie sie ( to tez nalog hehe), czasem zdarzy sie wypic jakies piwo i wtedy mam cholerne poczucie winy i zwiekszone leki, do tego stopnia ze wkrecam sie że mam problem z alkoholem......
witorrr98
Odburzony Wolontariusz Forum

29 czerwca 2018, o 19:09

mike48 pisze:
31 maja 2018, o 08:58
Nałóg kawa :) Nie potrafię sobie odmówić kawy, chociaż wiem, że czasami piję za dużo. No ale bez kawy nie potrafię się na niczym skupić, jak nie wypiję to czuję, że czegoś mi brakuje.
Ja też jakoś kawy nie potrafię sobie odmówić, ale pracuję nad tym dalej ;)
A pije, bo moje lęki przed uzależnieniem jakimkolwiek nie obejmowały kawy, bo nie wiedziałem, że można się od niej uzależnić.Niby nerwica taka wyczulona, a tego nie zauważyła ;sss

A tak poza tym to jestem wdzięczny jej, że nie palę, nie piję i takie tam wszystko inne co uzależnia :DD
Awatar użytkownika
eiviss1204
Odburzony Wolontariusz Forum

29 czerwca 2018, o 21:22

Ja pale. Inaczej raz pale raz nie pale 😂😂 ogólnie ja zdrowiem fizycznym az tak bardzo sie nie przejmowalam. Ale jak dostalam nerwicy to w tym samym momencie rzucilam fajki, maryske, slodycze i kawe wytrwalam w tym 4 mies potem wrocilam do fajek i kawy :DD
Szukasz dobrych naturalnych kosmetyków? Lub masz jakiś problem skórny?
A może potrzebujesz kremu z magnezem, na zmęczoną skórę i zarazem duszę?

Obrazek Daj sobie prawo do relaksu i bycia coraz piękniejszą!
Pozwól sobie doradzić i zgłoś się do mnie :)
ODPOWIEDZ