Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nerwica natręctw.....czy to normalne?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
wiktoria20
Zarejestrowany Użytkownik

21 marca 2022, o 18:56

Witam mam 20 lat i natknęłam się na nerwicę natręctw która była najpierw związana z myślami o orientację a później o agresję wobec innych. Udałam się do psychiatry i dał mi leki Zoloft 50 po których poczułam się trochę lepiej....lecz niestety na chwilę bo po myślach zostały obawy....od początku brania leków minął miesiąc.... Byłam na 1 psychoterapii i następną mam za tydzień... Najgorzej czuje się w weekendy bo w myślach mam tylko żeby komuś zrobić krzywdę tzn zabić a szczególnie własną rodzinę nawet czułam że nie kocham moich rodziców i przyjaciół.....zaczęłam się wić z myślami czy to na pewno nerwica, czy może ja tego chce, czuje się jakbym straciła uczucia i emocje a nawet popadłam w obojętność, mam wrażenie że zaraz coś komuś zrobię i to tak naprawdę, teraz jak nigdy czuje jakbym popadała w obłęd i jakbym naprawdę tego chciała i pragnęła....Czy to jest normalne? Przecież jakbym się denerwowała to by mi chociażby ręce drżały, a tu nic, cały czas o tym myślę i nwm ile dam rady się jeszcze powstrzymać....potrzebuję pomocy bo nie daje rady i tylko czytam czy może ktoś ma podobne objawy na internecie ale nic :((
wiktoria20

22 marca 2022, o 08:14

wiktoria20 pisze:
21 marca 2022, o 18:56
Witam mam 20 lat i natknęłam się na nerwicę natręctw która była najpierw związana z myślami o orientację a później o agresję wobec innych. Udałam się do psychiatry i dał mi leki Zoloft 50 po których poczułam się trochę lepiej....lecz niestety na chwilę bo po myślach zostały obawy....od początku brania leków minął miesiąc.... Byłam na 1 psychoterapii i następną mam za tydzień... Najgorzej czuje się w weekendy bo w myślach mam tylko żeby komuś zrobić krzywdę tzn zabić a szczególnie własną rodzinę nawet czułam że nie kocham moich rodziców i przyjaciół.....zaczęłam się wić z myślami czy to na pewno nerwica, czy może ja tego chce, czuje się jakbym straciła uczucia i emocje a nawet popadłam w obojętność, mam wrażenie że zaraz coś komuś zrobię i to tak naprawdę, teraz jak nigdy czuje jakbym popadała w obłęd i jakbym naprawdę tego chciała i pragnęła....Czy to jest normalne? Przecież jakbym się denerwowała to by mi chociażby ręce drżały, a tu nic, cały czas o tym myślę i nwm ile dam rady się jeszcze powstrzymać....potrzebuję pomocy bo nie daje rady i tylko czytam czy może ktoś ma podobne objawy na internecie ale nic :((
Edit: i występują takie myśli jak: "chce kogoś zabić","może chcę zmienić życie i zostać psychopatką" i wiele innych,l....naprawdę nwm czy to objaw nerwicy czy może czegoś innego....proszę o pomoc 😣 kiedy wam udało się wyleczyć z takiego stanu? Jakie wy mieliście myśli?
szpagat
Odważny i aktywny forumowicz

22 marca 2022, o 09:02

Hej, klasyk nerwicowy i nic więcej. Nerwica podsyła Ci taki myśli, abyś się bała. Nic nikomu nie zrobisz. Posłuchaj nagran. Twój umysł jest w stanie zagrożenia i żeby to zagrożenie sobie wyjaśnić to sam je stwarza - atakując Cię myślami lękowymi. Głowa do góry.
wiktoria20

23 marca 2022, o 17:26

A co z uczuciem bez strachu potwierdzającym że może faktycznie chce taką być, jakby chęć do tego.....że moje życie jest nudne i potrzebuję zmiany.... oczywiście może to być nerwica lecz czuje jakbym faktycznie sama przekonuje się do tego😕
ODPOWIEDZ