Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

nerwica lekowa-jak dać sobie rade

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
gabrycha
Nowy Użytkownik

26 października 2025, o 11:12

Hej, mam 21 lat.
od 2 miesięcy gorzej się czułam, fizycznie i psychicznie, poszłam w tym miesiącu (październik) do psychiatry i stwierdził nerwice lekowa.
zaczęłam leczenie elicea 5mg, ale przez tydzień czułam się tak tragicznie, że odstawiliśmy leki.
dostałam rexetin 5mg, biorę przez tydzień i mam zwiększać dawkę do 10mg.
największym problemem jest to, że od tych 2 miesięcy codziennie o tej samej porze wybudzają mnie mdłości, pojedyncze razy to był niepokój. poza tym, ciągle mam ścisk, przelewanie w brzuchu, ogólnie mega słabo się czuję.
ciężko mi to wytrzymywać, boje się że leki nie zadziałają a ja stracę czas, a wystarczająco tragicznie się czuje.
co mogę zrobić? nie radzę sobie
Nostromo
Zarejestrowany Użytkownik

26 października 2025, o 11:14

Idź na terapie.
Awatar użytkownika
Aksyloksa

26 października 2025, o 18:18

Oczywiście terapia jest najlepszym rozwiązaniem, ale jeśli chcesz innych praktycznych rad to przejdź się do księgarnii i popatrz sobie na książki psychologiczne z ćwiczenami (ale takie napisane przez prawdziwych specjalistów zdrowia psychicznego) polecam "Nie wierz we wszystko, co czujesz" np.
Leki są ważne, ale jeśli to nerwica lękowa to ona sobie tak sama z siebie się nie robi i sama z siebie nie znika, trzeba to przepracować albo coś w życiu musi się zmienić dla Ciebie na lepsze
Fighting for better life
Syla8805

5 listopada 2025, o 21:55

Same leki nie wyleczą nerwicy. Nie będziesz mieć objawów jak już leki zaczną działać ale przyczyny zostaną.
Wiesz co Cię doprowadziło do tej nerwicy? Warto iść na terapię.
Nerwicę można wyleczyć:
Samą terapią lub
Terapia plus leki lub
Czytanie tego forum i nagrań Chłopaków

Ale samymi lekami nie.
ODPOWIEDZ