Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Natrętne myśli, ale pozytywne?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
KikaJ
Świeżak na forum

24 sierpnia 2015, o 13:41

Czy komuś się tak zdarzyło, że miał ogrom natrętnych myśli, ale pozytywnych, aż czasami to denerwowało?
Oraz pytanie o sprzeczne myśli np. Myślę sobie - o fajny samochód a zaraz pojawia się sprzeczna myśli - głupi samochód itd.?
Już nic nie rozumiem.
Awatar użytkownika
SibillaMorphine
Zarejestrowany Użytkownik

26 sierpnia 2015, o 23:48

Myśli przychodzą automatycznie, a Ty zwracając na nie uwagę nasyłasz na siebie lawinę dziwnych myśli. Wtedy w głowie zapala się taka czerwona lampka, że coś kurczę chyba jest nie tak.. Jednak to całkiem normalne. Jeśli spróbujesz podejść do nich obojętnie i nie będziesz zwracać na nie uwagi to wyciszą się. Sprzeczne myśli to również następstwo chęci kontrolowania myśli tzn. nie chcesz czegoś przyjąć, a w głowie pojawia się mętlik. Nerwica sobie w taki sposób z nas żartuje. Po prostu nie zwracaj na to uwagi, nie analizuj tego co tam sobie myślisz i pozwól temu być, a z czasem to minie. :)
Odważny to nie ten, kto się nie boi, ale ten, który wie, że istnieją rzeczy ważniejsze niż strach.
KikaJ
Świeżak na forum

29 sierpnia 2015, o 15:35

Dziękuję bardzo za odpowiedź, czasem to już myślę,że kompletnie zwariowałam;) Och nerwico, daj żyć!
sadgirl
Świeżak na forum

25 września 2015, o 22:22

Nie, nie mam natretnych mysli o wydzwieku pozytywnym. Raczej dopadaja mnie mysli niemiłe, jakies wydarzenia sprzed kilku tygodni, miesiecy, lat... staram sie wtedy odwrocic uwage umyslu od tego i skupic sie na czyms innym bo inaczej doslownie wariuje :/
ODPOWIEDZ