Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
-
MESJASZ
- Zarejestrowany Użytkownik
22 września 2024, o 12:22
Ola5678 pisze: ↑22 września 2024, o 10:14
Mam stwierdzone OCD mam tak okropne mysli odkąd zobaczyłam nóż... Ze mogłabym zrobić coś swojej malutkiej siostrze, babci, mojemu chłopakowi albo sobie... Dostałam bioxetin, ale dopiero zaczynam go brac... Strasznie się boję tych mysli- szczypie się po rękach aż mam dziury... Czy ja jestem nienormalna? Nigdy nikomu nie zrobiłabym krzywdy i bardzo się boję że mam takie mysli ... Pomocy
Powstrzymuje się niemal codziennie aby nie zrobić komuś krzywdy. Dużo ludzi tak ma. Z tym, że nie jest nam głupio za te myśli

OCD jest zbyt pospolitym zjawiskiem, aby móc nazwać Cię nienormalną. Nie jesteś swoimi myślami. Nie masz na nie pełnego wpływu.
-
Ola5678
- Nowy Użytkownik
22 września 2024, o 15:51
Ja mam straszne wyrzuty sumienia przez te mysli... Czy to kiedyś przechodzi?

-
Sadwolf
22 września 2024, o 16:35
Przechodzi, a dowodem na to jest mnóstwo osób odburzonych, które możesz spotkać na tym forum lub były kiedyś aktywne.
Ja sam dalej się odburzam, ale nudzi mnie już mój lęk przed zostaniem okrutnym człowiekiem

-
mżawka
23 września 2024, o 20:08
Dziś w nocy miałam epizod lunatykowania...nie miałam tego od dzieciństwa. Dodam, że mam małe dziecko które śpi z nami w sypialni. I tu pojawiły się natrętne myśli, że mogę lunatykując coś zrobić mojemu dziecku...Przeraża mnie ta myśl do tego stopnia, że boję się dzisiaj iść spać. I nie wiem, co mam z tym zrobić

-
Kuleczka1
- Nowy Użytkownik
7 października 2024, o 18:34
Hej chciałabym spytać czy przeszło wam to?
Czy mieliście też tak że potrafiliście sprawdzać czy coś zrobicie sobie lub komuś?
Moja zmora jest noz okropnie się boję
-
Kuleczka1
- Nowy Użytkownik
11 października 2024, o 11:52
Ola5678 pisze: ↑22 września 2024, o 15:51
Ja mam straszne wyrzuty sumienia przez te mysli... Czy to kiedyś przechodzi?
Przeszło?
-
Max2606
- Nowy Użytkownik
18 października 2024, o 16:04
ewelinka1200 pisze: ↑8 kwietnia 2017, o 14:09
Noo ja tez mam tak ze boje sie ze zaczne slyszec glosy ktore bedom mi kazaly cos zrobic...a ja to zrobię...boje sie ze od tego napiecia ktore mam
W glowie cos mi odbije i ze jednak cos zrobie
Pod wplywem impulsu emocji...
Tak bardzo sie tego boje...
Ja czasmi swoje mysli biore za glosy...matko
Mam taki ucisk w glowie taki natlok wszystkiego jakbym miala wybuchnąć!
mi jest odrazu słabo jak widzę takie błędy ortograficzne bedom ? Ludzie nauczcie się poprawnie pisać po polsku
-
Kla
- Nowy Użytkownik
14 marca 2025, o 22:30
Czy zdarza się Wam, że agresywne myśli pojawiają się Wam szczególnie w sytuacjach stresujących, gdy nie macie już siły? Czy pojawiają się Wam wtedy chęci , tak, że myślicie , że jesteście już o krok od zrobienia tego ? Mi zdarzają się kiedy siedzę z malutką córeczką i ona tak strasznie płacze, że nie mogę jej uspokoić . Kocham ją z całego serca i nie wiem, czy to jeszcze nerwica , czy mam problemy z agresją i jej coś zrobię

-
Mrdanny8879
15 marca 2025, o 08:35
Nie przejmuj się tak bardzo tak działa ciało migdałowate w mózgu jesteś cały czas w stanie alarmu walcz uciekaj i dlatego umysł podsyła Ci myśli o tematyce której najbardziej się boisz trzeba starać się to brać z perspektywy jakbyś stała z boku i obserwowała te myśli to nie jest łatwe ale próbuj i też trzeba je ignorować to tak jakby dobry znajomy Ci mówił coś o tobie co jest nieprawdą i to cały czas powtarzał to najlepsza metoda byłoby pokazanie że się go nie słucha to się w końcu odczepi