Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

napady paniki po ćwiczeniach/bieganiu

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
ozz87
Zarejestrowany Użytkownik

27 września 2018, o 21:19

cześć,
moi drodzy, z większością złych objawów nerwy sobie poradziłem już, natomiast dzieje się coś takiego, że po wysiłku fizycznym (siłownia, bieganie) zaczynam wpadać w hiperwentylację, lęk i zaczyna się napad paniki. Mój organizm i mózg po wysiłku koduje, że coś się niedobrego dzieje (przyspieszone tętno, oddech, serce wali) no i oczywiście, później zaczyna się napięcie psychiczne, jakiś lęk, oczekiwanie na napad. Napad czasem potrafię odbić.

wpadam w ten negatywny schemat, który zaczyna się hiperwentylacją. Lęk uruchamia się w momencie treningu.
Drodzy, co zrobić w takiej sytuacji ? jak do tego mentalnie podejść..oczywiście, wcześniej takich sytuacji (przed nerwicą nie było). Później był lęk na zawał, udar. To już przepracowałem, ale niestety ta cholerna wentylacja jest i lęk w trakcie wysiłku. Oczekiwanie na coś, co nie nastąpi. co ciekawe, nerwa zaczęła się od pierwszego napadu paniki właśnie po intensywnym bieganiu :) czuje jakbym zataczał koło pewne i tylko tego mi brakuje do pełnego odburzenia.
Awatar użytkownika
Sine
Odburzony i pomocny użytkownik

28 września 2018, o 11:19

Ja kiedyś tam, na początku nerwicy po bieganiu Ok 5 km czy godzinnym intensywnym treningu na basenie czułam się gorzej niż przed. Adrenalina robi swoje, musisz to przeczekać po prostu moim zdaniem. Mi się dd zwiększało i oczywiście pełno emocji się pojawialo ze zaraz coś się stanie itp. Już nie pamietam dokładnie. Kiedyś się pytałam o to na forum ale zadnej normalnej odpowiedzi nie dostałam :) trzeba przeczekać aż stan lekowy Ci się zmniejszy i samo zniknie :) cierpliwości
Możesz mieć albo wymówki albo rozwiązania, ale nie możesz mieć ich obu naraz.
Awatar użytkownika
Solkan36

30 września 2018, o 11:06

Gdzieś kiedyś czytałem że przy nie stabilnej nerwicy podczas uprawiania sportu najczęściej dochodzi do ataków paniki i coś w tym jest bo u mnie też się zdarza że np jak jeżdżę rowerem i przyjdą jakieś myśli typu może już starczy bo Ci sie serce rozhula to predzej czy pozniej napad lęku przychodzi. A to już trzeba przeczekać, w takich sytucjach staram się ciągle oddychać przez nos - o ile nie mam kataru😉
Face Your Fear And Live Your Dream ;witajka
qbaino

30 września 2018, o 11:17

Solkan36 pisze:
30 września 2018, o 11:06
Gdzieś kiedyś czytałem że przy nie stabilnej nerwicy podczas uprawiania sportu najczęściej dochodzi do ataków paniki i coś w tym jest bo u mnie też się zdarza że np jak jeżdżę rowerem i przyjdą jakieś myśli typu może już starczy bo Ci sie serce rozhula to predzej czy pozniej napad lęku przychodzi. A to już trzeba przeczekać, w takich sytucjach staram się ciągle oddychać przez nos - o ile nie mam kataru😉
kompletnie nie rob nic. Jedz dalej na rowerze .Nie rób zadnych wdechów.Wpusc panike do siebie i jedz dalej,zeby dac wyrazny sygnał podsiwadomosci ,ze to nic strasznego.Jak przerobisz to na sobie ,ze panika nic nie zrobiła i jest przemijajaca, trwa od kilku do kilkunastu minut łącznie, to z czasem obawy zaczna słabnać az znikna.
Ostatnio zmieniony 30 września 2018, o 11:22 przez qbaino, łącznie zmieniany 1 raz.
Nerwyzestali

30 września 2018, o 11:18

Rozumiem, że przeszedłeś wszystkie badania kontrolne? Jeżeli miałeś robione badania i sa ok, to rób tak jak mówi qbaino.
ODPOWIEDZ