Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Napad lęku po negatywnych newsach

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Pola87
Zarejestrowany Użytkownik

7 marca 2018, o 11:47

Witam,
Chcialam zapytać czy ktoś z Was ma tak jak ja... Niby powoli wychodzę z nerwicy, ale każdy news negatywny mnie dobija i wpędza w panikę. Mianowicie chodzi o wiadomości dotyczące morderstw, samobójstw. Zastanawia mnie co prowadzi ludzi do takich złych czynów i czy ja przez moją nerwicę też kiedys mogę tak skończyć.
Przez to, że w wiadomościach ciągle podają jakieś info o zabójstwach czy samobójstwach przestałam je oglądać żeby się nie nakręcać, ale chyba nie o to chodzi prawda?
witorrr98
Odburzony Wolontariusz Forum

7 marca 2018, o 11:50

Na chwilę obecną, jeśli Ci to nie na korzyść, to przestań oglądać.Nabierz dystansu, poprzez praktykę, a potem jeśli będziesz miał ochotę, to wróć to oglądania.
Awatar użytkownika
nat

7 marca 2018, o 20:37

Mam to samo jeśli chodzi o tego typu informacje. Zaczynam wtedy myśleć, że nikomu nie można ufać. A już najgorsze jak usłyszę, że ktoś umarł na jakąś konkretną rzecz. Wkręca mi się dana choroba. Staram się unikać tego typu informacji, ale często w jakiejś rozmowie z kimś to wychodzi.
Awatar użytkownika
Megi.88

7 marca 2018, o 20:50

Przy nerwicy jesteśmy wrażliwsi na takie newsy to normalne ja w słabszych okresach unikam ogladania wiadomości czytania newsów...A teraz nawet na pudelku piszą o zamachach ehh zostają zaburzeni.pl i książki ale nie moje ulubione horrory tylko lekkie romanse...Nawet filmy uważnie czytam opis. Ostatnio przez przypadek obejrzałam film "To już ostatnie dni " znerwicowanym odradzam parę dni mad nim myślałam ...
" I don't feel the way I used to
The sky is grey much more than it is blue
But I know one day I'll get through
And I'll take my place again
So I will try 
So I will try
...
If I would try
If I would try
....
There is no one for me to blame
'Cause I know the only thing in my way
Is me"
Awatar użytkownika
rit
Dyżurny na forum Odważny VIP

7 marca 2018, o 21:08

To przejdzie :) kiedy poczujesz się już pewniej, to nie będziesz brać tak wszystkiego do siebie. Przez nerwicę nic takiego się nie może stać, zaufaj sobie :) Póki co odpuść sobie oglądanie wiadomości i unikaj zagłębiania się w negatywne newsy.
„Póki jesteśmy, nie ma śmierci, gdy jest śmierć, nie ma nas” – Epikur
"And anytime you feel the pain, hey Jude, refrain, don't carry the world upon your shoulder."
Awatar użytkownika
Ciasteczko
Administrator

7 marca 2018, o 23:40

Pola, ja nerwicy już nie mam, a unikam oglądania wiadomości, bo albo mnie krew zalewa jak śledzę politykę, albo w dołku ściska, jak widzę co się na świecie wyrabia. Poza tym łatwo zauważyć, że wiadomości pełne są informacji emocjonujących, czyli negatywnych. Raczej rzadko dowiadujemy się z nich o czymś dobrym, sensację budzi przemoc i to, co złe. Więc to jest przekaz, którym ludzie są karmieni na co dzień. Nie dziwi więc chęć odcięcia się od tego, bądź dozowania informacji poprzez rzadkie oglądanie wiadomości czy ich czytanie. ;) W nerwicy tym bardziej.
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy. :hercio:
kratka5

11 marca 2018, o 21:10

Ja na terapi grupowej mam istny cyrk.co kto powie to mnie nakreca😁
ODPOWIEDZ