Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nadmierna nadpobudliwość / napięcie wewnętrzne -jak walczyć?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grześ
Odważny i aktywny forumowicz

25 stycznia 2015, o 12:35

Witam. Ostatnie pare dni miałem w końcu całkiem niezłe (NARESZCIE :D ). Dzis mnie kurde słuchajcie "nosi" od środka, nerwowo uderzam nogami o podłogę, czuję się rozdrażniony wewnętrznie i mam wrażenie jakby zaraz miał utracić wewnętrzna kontrolę. Próbowałem dziś 2 razy się relaksować , poszło mi to dobrze, po drugim razie przespałem spokojnie 1,5 godziny ze słuchawkami na uszach . Natomiast jak wstałem znowu temat wraca. Zązyłem jeszcze pigułę na uspokojenie ale nie czuję efektu .Jak z czymś takim walczyć ? Macie jakieś rady ? Jak zidentyfikować problem ?

-- 25 stycznia 2015, o 13:35 --
up
Jedyne co trzeba zrobić to zająć miejsce w kolejce sukcesu i nie dać się z niej wypchnąć"

“Jeśli sądzisz, że potrafisz to masz rację. Jeśli sądzisz, że nie potrafisz- również masz rację.”

“Naszą największą słabością jest poddawanie się. Najpewniejszą drogą do sukcesu jest zawsze próbowanie po prostu jeden, następny raz.”

“Osoba, która twierdzi, że coś jest niemożliwe nie powinna przeszkadzać osobie, która właśnie to robi.”
Fenix
Zarejestrowany Użytkownik

25 stycznia 2015, o 13:14

Kazdy jakoś indywidualnie musi dośc do tego co mu pomaga. Dla mnie są to spacery, a ostatnio marszobiegi. To od siebie mogę polecić :)
Awatar użytkownika
Kamień
Odburzony i pomocny użytkownik

25 stycznia 2015, o 14:02

Grześ ja Ci polecam również spacery :) mi to dużo pomogło, potrafiłem z 7 razy dziennie chodzić gdzieś bez celu nawet na chwilę :)
Awatar użytkownika
Grześ

25 stycznia 2015, o 14:42

Kamień a po jakim czasie zacząłeś odczuwać poprawę? Wiem że u każdego jest indywidualnie ale pytam z ciekawości

-- 25 stycznia 2015, o 15:42 --
Kamień a po jakim czasie zacząłeś odczuwać poprawę? Wiem że u każdego jest indywidualnie ale pytam z ciekawości
Jedyne co trzeba zrobić to zająć miejsce w kolejce sukcesu i nie dać się z niej wypchnąć"

“Jeśli sądzisz, że potrafisz to masz rację. Jeśli sądzisz, że nie potrafisz- również masz rację.”

“Naszą największą słabością jest poddawanie się. Najpewniejszą drogą do sukcesu jest zawsze próbowanie po prostu jeden, następny raz.”

“Osoba, która twierdzi, że coś jest niemożliwe nie powinna przeszkadzać osobie, która właśnie to robi.”
Divin
Administrator

25 stycznia 2015, o 15:13

Grzesiu,

Dając się mentalnie zabić. Gdy czujesz wewnętrzne emocjonalne rozdrażnienie to po prostu pozwól sobie na nie. Staraj się nie nadawać temu wartości, jak jest to powiedz sobie: "ok, jestem człowiekiem, mam prawo do odczuwania przeróżnych stanów emocjonalnych, jak jest to niech będzie ile chce i już". A Ty dalej rób swoje. Nie uciekaj od tego ani nie unikaj tego, w ten sposób odbierasz lękowi pożywkę co poskutkuje szybkim przejściem danego samopoczucia bo nie będzie ono rozbuchane przez Twoją uwagę. :) Tym jest właśnie świadome odburzanie ;)
'Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą'
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu'
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype
Awatar użytkownika
Grześ

25 stycznia 2015, o 20:26

Dziękuję Divin. Dziwnie to zabrzmi ale nie spojrzałem na to w ten sposób, tak samo jak na inne objawy. Będę ćwiczyć i próbować. Dziękuję :)

Awatar użytkownika
Ciasteczko
Administrator

25 stycznia 2015, o 21:19

A ja bym w takich momentach poleciła zamiast wyciszania się na siłę - aktywność. Tak jak tu wspomniane marszobiegi, albo ogólnie sport, albo granie na kompie w grę akcji- coś co właśnie będzie współgrało z tym wewnętrznym pobudzeniem. Przecież ono nie musi być złe. czasem jest nie tyle nerwowe, co jest to duża ilość energii w nas, kiedy mówimy, że nas wręcz nosi.
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy. :hercio:
ODPOWIEDZ