Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Mam już dość czy warto iść na oddział nerwic do szpiatala ?
-
- Nowy Użytkownik
Witam , jestem nowa na tym forum ale czytam od dawna . Podejrzewam że na nerwice cierpię od dawna , tak naprawdę nigdy nie byłam u psychiatry ale byłam kiedyś u psychologa i chodziłam do niego jakiś czas i było ok nie miałam aż takich objawów somatycznych a od 3 tygodni jest masakra . Zaczęło się od brania antybiotyku i wkręciłam sobie że mam alergię i nagle ścisk gardła nie jest to typowe uczucie guli w gardle ale tak jakby ściśnięte gardło migdały , nawet mam wrażenie jak by mi wszystko w buzi napuchło aż ciężko mi się mówiło jak by coś tam było , jechałam na sor lekarz stwierdził że nie ma żadnego uczulenia ale jak się boje to dostanę zastrzyk i oczywiście nie przeszło . Byłam już dwa razy u laryngologa i nic tam nie spuchło a ja ciągle mam to uczucie mówił lekarz że to z nerwow ale ja się boję że coś tam jest że to jakieś SLA bo aż mi mówić było ciężko tak wszystko napięte a lekarz mówi że tam nic nie ma , boję się teraz że to jakaś choroba neurologiczną a nie nerwica , mam ochotę iść do szpitala na oddział nerwic bo już nie daję rady
czy to może być nerwica ?

-
- Odburzony i pomocny użytkownik
Skoro laryngolog oraz lekarz potwierdzili Ci, ze nic tam nie ma a nawet powiedzial Ci, że to od nerwów to może warto posluchać ludzi znających sie na temacie? Przez taki okres objawu wątpliwe aby nie zaszły zmiany nie do wykrycia. Schemat niezmienny niepewność -> somaty -> lęk.
-
- Zarejestrowany Użytkownik
No i po co pójdziesz dostaniesz SSRI chemiczne wyciszenie moze ci pomoże a potem będziesz zmagać się z innymi nieprzyjemnymi rzeczami od tych leków poza tym potem ciężko odstawić te leki skutki odstawienne gorsze od samej nerwicy. Jeżeli to nerwica to psychoterapia ukierunkowana na nie wkręcanie się w lękowe myśli a jezeli już potrzebujesz wyciszenia organizmu od środka to lepiej jakiś lżejszy antydepresant np. Trittico
-
- Nowy Użytkownik
Dziękuję za odpowiedź ,ChuckiexO pisze: ↑31 lipca 2025, o 14:07Skoro laryngolog oraz lekarz potwierdzili Ci, ze nic tam nie ma a nawet powiedzial Ci, że to od nerwów to może warto posluchać ludzi znających sie na temacie? Przez taki okres objawu wątpliwe aby nie zaszły zmiany nie do wykrycia. Schemat niezmienny niepewność -> somaty -> lęk.
Myślę że warto tylko czy tyle czasu mogą być takie objawy ? Ściśniętego gardła i ogólnie wrażenia jakby wszystko mi tam napuchło w buzi , mam tego dosyć
-
- Nowy Użytkownik
Marek123 pisze: ↑31 lipca 2025, o 21:14No i po co pójdziesz dostaniesz SSRI chemiczne wyciszenie moze ci pomoże a potem będziesz zmagać się z innymi nieprzyjemnymi rzeczami od tych leków poza tym potem ciężko odstawić te leki skutki odstawienne gorsze od samej nerwicy. Jeżeli to nerwica to psychoterapia ukierunkowana na nie wkręcanie się w lękowe myśli a jezeli już potrzebujesz wyciszenia organizmu od środka to lepiej jakiś lżejszy antydepresant np. Trittico
[/quote
Mam już tak dość tego ścisku gardła że nawet bym poszła na oddział nerwicy bo nie wiem jak z tym wyłączyć , codziennie mam wrażenie że mi gardło spuchło i w ogóle wszystko w jamie ustnej od 3 tygodni , ja nie wiem czy aż tyle może trzymać taki objaw , nigdy takiego ścisku nie miałam zazwyczaj były odruchy wymiotne , brak apetyty , trudność z wzięciem głębokiego oddechu , i lekarze mówią że to z nerwow , nigdy się nie leczyłam ale teraz mam już dość , codziennie się boję że mi coś tam puchnie nawet język .
-
Witaj ja też z tym miałam problem i to długi czas czasem powraca ale nie zwracam na to uwagi.To są po prostu spięte mięśnie i nic ci się nie stanie ja też ciągle się tym martwiłam ale przestałam zwracać uwagę bo jak będziesz się skupiać na tym to ci to nie minie to po prostu nerwica trzeba to przeczekać ja na przykład biorę leki od psychiatry jest coraz lepiej ale mimo brania leków to też powraca jeżeli jest jakiś stres więc głową figury będzie dobrzewiolkafasolka123 pisze: ↑31 lipca 2025, o 13:47Witam , jestem nowa na tym forum ale czytam od dawna . Podejrzewam że na nerwice cierpię od dawna , tak naprawdę nigdy nie byłam u psychiatry ale byłam kiedyś u psychologa i chodziłam do niego jakiś czas i było ok nie miałam aż takich objawów somatycznych a od 3 tygodni jest masakra . Zaczęło się od brania antybiotyku i wkręciłam sobie że mam alergię i nagle ścisk gardła nie jest to typowe uczucie guli w gardle ale tak jakby ściśnięte gardło migdały , nawet mam wrażenie jak by mi wszystko w buzi napuchło aż ciężko mi się mówiło jak by coś tam było , jechałam na sor lekarz stwierdził że nie ma żadnego uczulenia ale jak się boje to dostanę zastrzyk i oczywiście nie przeszło . Byłam już dwa razy u laryngologa i nic tam nie spuchło a ja ciągle mam to uczucie mówił lekarz że to z nerwow ale ja się boję że coś tam jest że to jakieś SLA bo aż mi mówić było ciężko tak wszystko napięte a lekarz mówi że tam nic nie ma , boję się teraz że to jakaś choroba neurologiczną a nie nerwica , mam ochotę iść do szpitala na oddział nerwic bo już nie daję radyczy to może być nerwica ?
-
- Nowy Użytkownik
Tylko że ja się boję że to nie z nerwicy tylko z jakiejś innej choroby
, mnie po prostu tak gardło ściska że aż ciężko się je albo pije i czasami miałam wrażenie jak by język był jakiś dziwny i jak bym mówiła niewyraźnie
, nigdzie nie widziałam żeby ktoś miał taki objaw , ja mam takie wrażenie jak by mi z tyłu języka blisko gardła coś ścisnęło ale nic tam nie ma już dwa razy byłam u laryngologa
, nie wiem gdzie dalej pójść Neurolog ?

-
Ja też miałam problem z jedzeniem musiałam długo przeżuwać na drobną miazgę bo myślałam że się udusze Udaj się jeszcze na jakieś badania żeby mieć pewność ale uwierz że nerwica różne potrafi działać figlewiolkafasolka123 pisze: ↑1 sierpnia 2025, o 22:13Tylko że ja się boję że to nie z nerwicy tylko z jakiejś innej choroby, mnie po prostu tak gardło ściska że aż ciężko się je albo pije i czasami miałam wrażenie jak by język był jakiś dziwny i jak bym mówiła niewyraźnie
, nigdzie nie widziałam żeby ktoś miał taki objaw , ja mam takie wrażenie jak by mi z tyłu języka blisko gardła coś ścisnęło ale nic tam nie ma już dwa razy byłam u laryngologa
, nie wiem gdzie dalej pójść Neurolog ?
-
- Nowy Użytkownik
-
- Nowy Użytkownik
Dostałam od lekarza rodzinnego hydroksyzyne 10 mg ale boję się brać ze będzie jakas alergia itd mam takie wkrętki ze hej , nie umiem się jakoś uspokoić , czekam na wizytę do psychiatry bo nie dam rady z tym sama