Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Jestem załamana.

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
subzero1993
Odburzony i pomocny użytkownik

10 maja 2016, o 12:44

Pomyśl o tym w ten sposób. Twoja psychika teraz jest pod wpływem ciągłego mocnego stresu i wszystko musi mieć gdzieś ujście, bo ogranizm musi to odreagować. Naprawdę, to wszystko to psychika i nic więcej. Jak Victor sam napisał, że gdyby istniała jakakolwiek choroba dająca tak mocne objawy, to zapewnie byłoby to jej zaawansowane stadium i wykryte by to było przez choćby badanie krwi, ale Tobie nic nie jest. Tylko emocje masz zaburzone, nic więcej. I dobrze, źe jest trochę lepiej. Mnie bardzo motywuje to, że z dnia na dzień czuję postęp, a nawet gdy będzie gorzej, to po prostu wyciągam z tego lekcje by następnym razem postąpić inaczej.
Masz rację, nie jest to proste, ale dasz radę :)
Jak szukać objawów bez nakręcania się -> http://www.zaburzeni.pl/viewtopic.php?p=100011#p100011
Awatar użytkownika
martusia1979
Odburzony i pomocny użytkownik

10 maja 2016, o 13:10

subzero1993 pisze:"Leczenie " nerwicy lekami jest leczenie rany ciętej paracetamolem. Myslę, że najlepszy byłby psychoterapeutka i terapia poznawczo-behawioralna.
popieram w 100 % !
dziewczyno zaden psychiatra .Podejdzie cie rozmowa i stwierdzi ,ze masz brac leki totalna bzdura!..tymbardziej sobie Ciebie od Siebie uzalezni :(:
Z tego co czytam ty ich brac nie musisz uderz odrazu w terapie ta poznawcza ,nie musisz miec zadnego skierowania nawet jak idziesz na fundusz. Zaczniesz z lekami i wpadniesz w wiesze tarapaty zobaczysz. Poczytaj posty osob ,ktore braly leki.Podesle ci tez mojego
nowa-t6346.html

i masz tu jeszcze posta dotyczacego leczenia bez leków

leczenie-bez-lekow-t6379.html

zrób sobie wszystkie zamierzone badania ale i tak nic nie znajdziesz :^ tylko teraz tobie nikt nie przetlumaczy bo to taka faza u nerwicowca :no ....Ja zrobilam kilka razy MORFOLOGIE, MORFOLOGIE Z ROZMAZEM, TSH, ZELAZO, CRP, REZONANZ GLOWY, BŁĘDNIK, KREATYNINA, ASPAT, ANALIZA TRZUSTKOWA, CHOLESTEROL, OB, POZIOM CUKRU, MOCZ, BIOCHEMIA eGFR, NA+SÓD, K+POTAS, MOCZNIK, USG JAMY BRZUSZNEJ, GASTROSKOPIA, KOLONOSKOPIA, :hehe: ...miał ktos wiecej ? :!!!: hehe....to ile ci jeszcze zostało do zrobienia? 'xxdd
I na koniec najlepsze bo wiesz co mi wyszlo z tych badan NIC zupelnie nic!...a mna jak bujało i odcinalo tak pozostalo wtedy bez zmian :DD
wiec wyciagnij wnioski.
strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
Awatar użytkownika
zadziorka
Zarejestrowany Użytkownik

10 maja 2016, o 13:19

Dobra, to spróbuję się zapisać do psychologa/psychoterapeuty.
Ale do nich potrzebne jest skierowanie, no nie?
Bo jeśli tak to muszę wziąć od neurologa skierowanie, bo i tak u niej będę z wynikami tomografii.

A psychoterapeuta prowadzi taką terapię? I na czym ona polega?
Awatar użytkownika
BruceWayne
Odważny i aktywny forumowicz

10 maja 2016, o 13:28

Do psychologa może skierować Cię lekarz pierwszego kontaktu.
Jak ja dostałem takie skierowanie z dopiskiem "zaburzenia nerwicowe" to się śmiertelnie na niego obraziłem :)
Potem spokorniałem i mi przeszło. Chociaż i tak chodzę prywatnie.

Ale nie pokładaj nadmiernej nadziei w psychoterapii - to może być spore wsparcie ale bez Twojej pracy niewiele warte.
Będę pisał Ci do znudzenia - forum, nagrania, artykuły! :)

I poczytaj sobie koniecznie historie ozdrowieńców zarówno w dziale depersonalicji/derealizacji jak i ogólbym nerwicowym.
To może dać mega kopa do pracy własnej!
Awatar użytkownika
PannaKota

10 maja 2016, o 14:06

Szybki słowniczek ;) Psycholog, ten co ma studia z psychologii, ale nie ma (nie musi mieć) wykształcenia i/lub praktyki terapeutycznej. Psychoterapeuta, ten co może mieć studia z psychologii, pedagogiki, resocjalizacji itp., i ma wykształcenie ORAZ praktykę jako terapeuta. No a psychiatra, to ten od recept :DD

Co do psychoterapii, to w mojej opinii w nerwicy najlepiej jest wybrać się na poznawczo-behawioralną - terapeuta tłumaczy, rozmawia, słucha, ale głównie zachęca nas do "wyzwań", które mają pomóc odkręcić nasze nerwicowe zapętlenia. Najbardziej popularna obecnie jest psychoterapia psychodynamiczna, czyli analiza i to nie jest najlepsze na początek z nerwicą. Na tej terapii jest grzebanie i doszukiwanie się źródła wszystkich problemów w dzieciństwie itd.
Spokojnie, to tylko panika.
Awatar użytkownika
zadziorka

10 maja 2016, o 14:18

Ok, czyli do kogo ja mam się zgłosić? :D

bo się pogubiłam :D
Awatar użytkownika
PannaKota

10 maja 2016, o 14:23

Do psychoterapeuty idź. Na nfz będzie ciężko, bo oni zapewniają wizytę raz na ruski rok. Ale nie jestem pewna, możesz spróbować. Znajdź psychoterapeutę, który prowadzi terapię behawioralną i siup. Prywatnie na pewno będzie lepiej i szybciej. No ale kasa... Wizyta ok. 100 zł, raz w tygodniu, to dla większości zjadaczy chleba sporo. Ale Ty zawsze możesz sprzedać okulary :DD Żarcik, śmiech też leczy nerwicę :p
Spokojnie, to tylko panika.
Awatar użytkownika
BruceWayne

10 maja 2016, o 14:23

Przede wszystkim do siebie :D

Poszukaj w swoim mieście psychoterapeuty. Poczytaj opinie, popytaj, sprawdź jakie nurty prezentują.
Jeszcze raz - on/ona mają być tylko/aż wsparciem dla Twojej pracy własnej. Tego co wyniesiesz z forum.
Awatar użytkownika
zadziorka

10 maja 2016, o 14:28

Na razie idę do psychiatry. Tak postanowiłam.

Nikt w tym pieprzonym mieście nie odbiera z psychologów. Jedna oddzwoniła, to terminy z NFZ są za dwa miesiące.
.....
Awatar użytkownika
Sagem

10 maja 2016, o 14:33

to jest nfz tego nie ogarniesz :D
Jeżeli ktoś nie kocha Cię tak jakbyś tego chciał, nie oznacza to, że nie kocha Cię on z całego serca i ponad siły.
Strach boi się odważnych.
Per Aspera Ad Astra - Przez ciernie do gwiazd.
Nigdy nie wiesz jak silny jesteś, dopóki bycie silnym nie stanie się jedynym wyjściem jakie masz.
Awatar użytkownika
zadziorka

10 maja 2016, o 15:34

Zapisana na 23 czerwca, tylko, że nie mam skierowania jeszcze haha :D
i musiałam skłamać z datą i tym kto mi to wystawił;p

Teraz muszę się postarać o skierowanie :P
Awatar użytkownika
Olalala
Dyżurny na forum Odważny VIP

10 maja 2016, o 15:34

martusia1979 pisze:
subzero1993 pisze:"Leczenie " nerwicy lekami jest leczenie rany ciętej paracetamolem. Myslę, że najlepszy byłby psychoterapeutka i terapia poznawczo-behawioralna.
popieram w 100 % !
dziewczyno zaden psychiatra .Podejdzie cie rozmowa i stwierdzi ,ze masz brac leki totalna bzdura!..tymbardziej sobie Ciebie od Siebie uzalezni :(:
Z tego co czytam ty ich brac nie musisz uderz odrazu w terapie ta poznawcza ,nie musisz miec zadnego skierowania nawet jak idziesz na fundusz. Zaczniesz z lekami i wpadniesz w wiesze tarapaty zobaczysz. Poczytaj posty osob ,ktore braly leki.Podesle ci tez mojego
nowa-t6346.html

i masz tu jeszcze posta dotyczacego leczenia bez leków

leczenie-bez-lekow-t6379.html

zrób sobie wszystkie zamierzone badania ale i tak nic nie znajdziesz :^ tylko teraz tobie nikt nie przetlumaczy bo to taka faza u nerwicowca :no ....Ja zrobilam kilka razy MORFOLOGIE, MORFOLOGIE Z ROZMAZEM, TSH, ZELAZO, CRP, REZONANZ GLOWY, BŁĘDNIK, KREATYNINA, ASPAT, ANALIZA TRZUSTKOWA, CHOLESTEROL, OB, POZIOM CUKRU, MOCZ, BIOCHEMIA eGFR, NA+SÓD, K+POTAS, MOCZNIK, USG JAMY BRZUSZNEJ, GASTROSKOPIA, KOLONOSKOPIA, :hehe: ...miał ktos wiecej ? :!!!: hehe....to ile ci jeszcze zostało do zrobienia? 'xxdd
I na koniec najlepsze bo wiesz co mi wyszlo z tych badan NIC zupelnie nic!...a mna jak bujało i odcinalo tak pozostalo wtedy bez zmian :DD
wiec wyciagnij wnioski.
martusia, jestem w szoku - ta ilość badań :D ja chyba jednak miałam mniej :DD
Awatar użytkownika
schanis22

10 maja 2016, o 18:22

Martusia1979 jest najlepsza :D :friend: , no i kto ją pobiję z badaniami , ja jeszcze miałam holtera na serce :D
W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .
Awatar użytkownika
zadziorka

10 maja 2016, o 19:11

Słuchajcie kupiłam sobie pestki dyni - jak głupia liczę, że mi choć trochę pomogą w tym głupim odrealnieniu :P

Zauważyłam też, że ja chyba jednak widzę dobrze ... :P :P ale... chodzi o to, że ja nie skupiam się na rzeczach, na które patrzę, tylko znów rozmyślam o stanie, w którym jestem i koło się zamyka.
Kupiłam też melisę, bo mama nie miała.

Myślałam też o zakupieniu czegoś na koncentrację i pamięć, ale nie żadne tabletki, tylko jakieś ziółka. Ktoś jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Guett

10 maja 2016, o 19:17

Kwasy omega 3, czystek. Ogólnie jakieś minerały i witaminy. Zabdaj o diete, zdrowa żywność itp.
Był tu na forum jakiś wątek o tym z teg
o co pamiętam.
i'm tired boss
ODPOWIEDZ