Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Jak by wyglądała psychoterapia
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Psychoterapeuta do którego prawdopodobnie (bo jeszcze jestem w trakcie rozeznawania się gdzie lepiej iść, ale tak na 70% to będzie on) pójdę pracuje w nurcie systemowym (narracyjnym) i psychodynamicznym. Jak by wyglądała psychoterapia u niego takich chorób jak fobia społeczna, depresja i zespół lęku uogólnionego?
-
-
Zależy oczywiście na kogo trafisz. U mnie wyglądało to tak (parę razy w tym nurcie miałam terapię). Terapeuta siedzi jak kołek i patrzy na Ciebie bez żadnego wyrazu twarzy. Ty mu opowiadasz swoje problemy, on czasem powtórzy coś co powiedziałaś innymi słowami "Czyli wyobraża Pani sobie, że...". Dużo drążenia tematu trudnego dzieciństwa, a potem wmawianie że jedynym uczuciem jakie czujesz jest złość i że masz to sobie uświadomić. Taką terapię można ciągnąć latami.
Ogólnie mi nigdy nic taka terapia nie dała, a mam te same dolegliwości co Ty. Obecnie powątpiewam w jakikolwiek sens terapii fobii społecznej. Lęk przed ludźmi powoduje, że boisz się mówić terapeucie co naprawdę myślisz. I jeszcze jedno. Jak to mówią: "Syty głodnego nie zrozumie". Terapeutami zostają osoby, którzy nie mają problemu rozmawiać z ludźmi i wiedzą co to fobia społeczna. Zawsze w tej relacji jedna osoba będzie niżej, czyli pacjent.
Ogólnie mi nigdy nic taka terapia nie dała, a mam te same dolegliwości co Ty. Obecnie powątpiewam w jakikolwiek sens terapii fobii społecznej. Lęk przed ludźmi powoduje, że boisz się mówić terapeucie co naprawdę myślisz. I jeszcze jedno. Jak to mówią: "Syty głodnego nie zrozumie". Terapeutami zostają osoby, którzy nie mają problemu rozmawiać z ludźmi i wiedzą co to fobia społeczna. Zawsze w tej relacji jedna osoba będzie niżej, czyli pacjent.
F40.1