Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Emocje, które nie należą do nas

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Norhja
Nowy Użytkownik

8 lipca 2025, o 11:44

Mam ostatnio wrażenie, że czasem przeżywam emocje, które nie pasują do mojej sytuacji życiowej. Jakby były „nie moje”, nie wynikały z tego, co się dzieje. Trochę ciężko to wytłumaczyć, ale może ktoś też tak ma?
Caramoglie
Zarejestrowany Użytkownik

8 lipca 2025, o 12:57

Pasuje to trochę pod stan derealizacji.
zelie
Zarejestrowany Użytkownik

8 lipca 2025, o 13:00

To, co piszesz, brzmi znajomo. Czasem człowiek reaguje na coś w sposób, który zupełnie nie ma sensu – ani logicznie, ani emocjonalnie. Ja się ostatnio wgłębiałem trochę w temat reinkarnacji i wcześniejszych wcieleń i wychodzi na to, że niektóre rzeczy naprawdę mogą się „przenieść”. To niekoniecznie jakieś dramatyczne scenariusze, ale bardziej emocjonalne ślady, które zostają. Fajnie to mają opisane tutaj: https://regresja.net/trauma-czy-reinkarnacja/ – serio daje do myślenia. Trochę się wtedy patrzy na siebie z dystansu i zamiast walczyć z tymi emocjami, człowiek zaczyna je po prostu obserwować inaczej. Może brzmi dziwnie, ale jeśli czujesz coś, co nie pasuje do „tu i teraz”, to może warto rozważyć, że to nie musi być z tego życia.
ODPOWIEDZ