Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

emetofobia, wymioty, nudności a nerwica

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
eska2004
Zarejestrowany Użytkownik

29 września 2018, o 07:40

Witam, czy ktos boryka się z podobnym problemem? jako dziecko panicznie bałam się wymiotowania ( tej czynności samej w sobie) oraz wszystkiego co bylo zwiazane z wymiotowaniem ( jak ktos wymiotował, jazda autobusami itd). Z fobii typowej wyrosłam natomiast zostało mi po niej ciągłe uczucie mdłości, nudności z nerwów oraz w czasie ataków paniki uczucie nagłego silnego ścisku w żołądku ( nawet nie wiem jak to opisać ), tak jakbym była o krok od wymiotów co powoduje wysiadanie z autobusów,wychodzenie z zajęc itd.. i kółko się kręci. Nigdy jednak nie zwymiotowałam z nerwów, co dawało mi siłę do walki z tym, uwierzylam ze nie zwymiotuje i nie wysiadalam z autobusow itd. Niestety coś mnie podkusiło i poczytałam wątek o mdłościach gdzie kilka osob pisalo ze mialo maratony wymiotow z nerwow , ze wymiotowalo w czasie atakow paniki itd..co w sumie totalnie zburzylo caaaaaałą moją pracę. Czy ktos mial podobny problem?:( dodam ze nie boje sie samego wymiotowania ( wymiotowalam cala ciąże i mialam to gdzies:D) ale tego, ze w koncu nie poprzestane na mdłościach a z nerwow zaczne regularnie wymiotować co zamknie mnie zupełnie w domu... :(*
Ellu

1 października 2018, o 22:54

Witaj

U mnie strach przed mdłościami pojawiał się kiedy mialam zamiar wyjść z domu. Uczucie ścisku w żołądku. Bałam się miejsc publicznych i tego że mogę zwymiotowac a także osmieszenia. W końcu po długim okresie meczami mój strach minął. Udało mi się przekonać siebie że nie powinnam się tego bać bo jeszcze nigdy nie wymiotowalam ze strachu.Rozumiem jak to przeżywasz, spróbuj moze mojej "metody"
tapurka
Dyżurny na forum Odważny VIP

2 października 2018, o 09:48

Ja znowu miłam czas że cierpiałam na bulimię. Wydawało mi się że jestem gruba i odrażająca, po jedzeniu zmuszałam się do wymiotów. Czyli miałam dokładnie odwrotnie od Ciebie, bo jak nie zwymiotowałam to lęki się nasilały. Myślę że u ciebie prostym rozwiązaniem problemu byłoby właśnie zwymiotowanie i zobaczenie że to nic strasznego, normalna ludzka rzecz. Powodzenia.
you infected my blood
eska2004

2 października 2018, o 09:58

właśnie ja już sama do końca nie wiem, w czym leży problem. Samego wymiotowania się nie boje, całą ciąże okropnie mnie szarpało i nie mialam z tym zadnego problemu.. tylko moja nerwica zaczęła mi podpowiadać, ze jak zwymiotuje raz z nerwów ( chodzi tylko o wymioty z nerwów ) to bede juz ciagle wymiotowała z nerwów bo bede sie sama nakręcać, wiecie o co chodzi. A to doprowadzi do rezygnacji ze studiow itd. wiem ze to nielogiczne, ale cala nerwica chyba jest nielogiczna:<
ODPOWIEDZ