Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Dziwne wyobrażenia.

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zaplątana
Zarejestrowany Użytkownik

29 maja 2019, o 10:20

Od pewnego czasu mam dziwne wyobrażenia i myśli, które doprowadzają mnie do ataków paniki i maksymalnego odcięcia. Kilka dni temu, gdy już zapadł zmrok spojrzałam na okno i przeraziła mnie ta ciemność. Pomyślałam sobie, że w tej ciemności nic nie ma, tylko taka czarna pustka i od razu panika. Następnego dnia pomyślałam sobie, że mój dom jest nierealny a ja mieszkam w tej "nierealności" i przeraziło mnie to. Wiem jak to dziwne brzmi i mówię sobie, że to tylko moja wyobraźnia, ale nie uspokaja mnie to w żaden sposób. Te myśli stały się natrętami, ciągle wpadają mi do głowy. Jestem wykończona. Jak sobie z tym radzić? Chyba już wariuje :cry:
"Albo lęk albo wszystko nie ma nic po środku."
"Statki w porcie są bezpieczne, ale stanie w porcie nie jest ich przeznaczeniem."
szpagat
Odważny i aktywny forumowicz

29 maja 2019, o 10:34

Nie wariujesz, masz dd. To są normalne myśli i odczucia w tych stanach. Posłuchaj sobie nagrań. W normalnym stanie takie myśli by Cię nie przeraziły, a teraz straszą.
Zalękniona25

29 maja 2019, o 11:42

Zaplątana pisze:
Od pewnego czasu mam dziwne wyobrażenia i myśli, które doprowadzają mnie do ataków paniki i maksymalnego odcięcia. Kilka dni temu, gdy już zapadł zmrok spojrzałam na okno i przeraziła mnie ta ciemność. Pomyślałam sobie, że w tej ciemności nic nie ma, tylko taka czarna pustka i od razu panika. Następnego dnia pomyślałam sobie, że mój dom jest nierealny a ja mieszkam w tej "nierealności" i przeraziło mnie to. Wiem jak to dziwne brzmi i mówię sobie, że to tylko moja wyobraźnia, ale nie uspokaja mnie to w żaden sposób. Te myśli stały się natrętami, ciągle wpadają mi do głowy. Jestem wykończona. Jak sobie z tym radzić? Chyba już wariuje :cry:
Absolutnie nie wariujesz, ja miałam identycznie jak Ty, wiele głupich myśli, lęk przed schizofrenią, przed samobójstwem. Polecam Ci oddychanie przeponą, zacznij olewać te myśli, dopóki w taki sposób na to reagujesz nerwa Ci nie odpuści. Polecam olej z wiesiołka, dobry magnez i witaminy z grupy B.
Awatar użytkownika
Zaplątana

29 maja 2019, o 12:34

Do tych myśli dochodzą też bardzo silne odczucia oderwania od rzeczywistości :( Czuję jakby świat przestawał istnieć :( Jakby nic nie było prawdziwe :( Nawet nie wiem jak opisać to uczucie :(
"Albo lęk albo wszystko nie ma nic po środku."
"Statki w porcie są bezpieczne, ale stanie w porcie nie jest ich przeznaczeniem."
martinsonetto
Odburzony i pomocny użytkownik

29 maja 2019, o 13:24

Złap się na tym co sama piszesz. Jakby to słowo dominujące prawda? Nie musisz tego lepiej opisywać. Skończ z tym szukaniem lepszych opisów, wiem po sobie od jakiegoś już czasu, że to był duży problem u mnie. Jakby to nie prawda a uczucie. Nie wariujesz zatem a masz zaburzone emocje. Pracuj nad tym aby to wyłapywać.
Awatar użytkownika
RaXX

30 maja 2019, o 08:05

Mam podobnie, byle myśl potrafi mnie przestraszyć, pogłębiając tym samym d/d
Lekiem na to jest olewanie takich myśli i zrozumienie, że to nasz mózg dostarcza nam tych natrętnych myśli i ataków paniki podczas d/d.
Polecam również zająć się na dłuższą chwilę czymś, co odciągnie uwagę od takich myśli.
Odkąd zająłem się pracą i częściej widuje się ze znajomymi, natrętnych myśli jest coraz mniej a dd jakby mniejsze o połowę.

Jeśli jesteś nowa w świecie d/d polecam mocno artykuły Victoria, uspokoisz się i zrozumiesz czym jest dd, jak działa, jakie są objawy i przede wszystkim jak to "leczyć" a raczej zaakceptować i pozwolić odejść 😁
To tylko kiepski żart ze strony naszej głowy
Kremu

7 czerwca 2019, o 18:53

Zaplątana pisze:
To moje myśli cały czas w zasadzie. Tak naprawdę to już nawet wierze w to dd bo nie spotkałem się nigdzie żeby tak powalone rzeczy przychodziły komukolwiek do głowy w schizofrenii czy guzach mózgu :) Nie jesteś sama mam tak samo!
ODPOWIEDZ