Zarejestrowałam się tu 4 dni temu, a dopiero dziś się witam.
Kilka miesięcy temu dowiedziałam się, że mam nerwicę wegetatywną, a ze dowiedziałam się w szpitalu po "ataku serca" (który był już któryś raz, ale wcześniej mną nie wstrząsnęły one tak, jak ten, nie bałam się, a tu już pękło coś we mnie), to pięknie rozwinęło się zaburzenie lękowe

Mimo tego, że jest mi ciężko, nie sądziłam, że człowiek może tak bardzo cierpieć w środku, to trochę jestem wdzięczna nerwicy, a może bardziej zaburzeniom lękowym, że mnie spotkały

Przez całe życie byłam wielkim smutasem (tzn sądzę, że zaczęło się to około 6-7 roku życia, kiedy rodzina już całkiem podcięła mi skrzydła), narzekałam, szklanka zawsze była w połowie pusta, swego czasu uciekałam w alkohol (ach, te młodzieńcze bunty). Kiedy się ogarnęłam, to wszystkie demony zaczęły wychodzić na wierzch, bo bez tego zagłuszacza emocji, którym był alkohol, nie było już tak łatwo. Później zostałam mamą i zauważyłam, że nie umiem się radować (choć bardzo chciałam i nie wydaje mi się, by dosięgła mnie depresja, bo chęć miałam życia i bycia z ludźmi i dzieckiem, no i cieszyłam się, że zostałam mamą), że co raz bardziej wszystko mnie stresuje itd. I gdyby nie to, to kto wie, czy dalej bym nie żyła w tak przygnębiającym życiu? A tak to się w końcu wzięłam za siebie. 3 już jest na przodzie, co mnie smuci, ale myślę sobie, że lepiej po 30 niż 50. Takie małe pocieszenie.
I od razu mam 2 pytania. Czy w zaburzeniach nerwicowych też nie macie sił? Ruszyć się, zrobić czegokolwiek? Nie chce mi się nawet obiadu gotować! (by zrobić dziecku, się zmuszę, bo ono musi mieć), nie mam siły iść na spacer itd. Nie zawsze, ale nie mogę powiedzieć bym tryskała energią.
I 2. Ten brak radowania się :/ Nigdy nie potrafiłam się specjalnie radować (nie licząc %) i przeszkadza mi to, bo chcę się cieszyć ze zwykłych przyziemnych spraw, a nie potrafię! Teraz się trochę nauczyłam przy dziecku, by miało inaczej niż ja.
Nie wiem czy ktoś przeczytał ten przydługawy post, jak smęcę, to sorry, ale tak jeszcze mam

A i szczególne podziękowania dla Victora, Divina i Ciasteczko, nie znam Was osobiście, usłyszałam o Was kilka dni temu, a mogę śmiało powiedzieć, że uratowaliście mi i mojej rodzinie normalne życie, albo kto wie, może i życie? Dziękuję Wam bardzo i wracam do dalszej lektury.